USR a prezentat, în dezbaterea publică organizată de Primărie, mai multe amendamente la proiectul bugetului local pe anul 2024.
O parte dintre propunerile prezentate de consilierii locali USR reprezintă soluții la problemele de infrastructură, care ne-au adus în situația unui trafic infernal și toxic.
Deputatul USR Viorel Băltărețu, candidat în alegerile interne ale USR pentru Primăria Cluj-Napoca, a subliniat nevoia de a pregăti încă de pe acum următoarele proiecte de dezvoltare ale orașului, cerând realism și viziune. În acest sens, a propus realizarea simultană a unui Studiu de fezabilitate și a unui Proiect tehnic pentru Centura de Nord a orașului, astfel încât să se formeze un inel metropolitan de mobilitate.
„În 4 ani se poate face un studiu de fezabilitate cu proiect tehnic, ceea ce înseamnă că atunci când o scoatem la licitație, nu mai apar surprize, totul merge mult mai repede. Există un excedentul bugetar de 29 de milioane de lei, necesarul pentru un avans pentru studiul de fezabilitate fiind de 1-2 milioane de lei. Vom depune un amendament pentru acest proiect.”
Totodată, Viorel Băltărețu a cerut implicarea Primăriei pentru asigurarea unei soluții practice pentru pasajul de la Tăietura Turcului.
„Soluția actuală de la Tăietura Turcului este o soluție ciuntită, care taie bretele de acces, care taie accesul din Tetarom și Gruia spre pasaj și păstrează acest trafic la barieră. Este o soluție inacceptabilă pentru un Cluj modern. Trebuie să gândim o soluție fără barieră. Cei de la CFR așteaptă un semn de la dumneavoastră, dacă le spuneți că nu vrem o soluție cu barieră, vor pregăti o soluție fără barieră.” i-a transmis deputatul USR Primarului Emil Boc.
Propunerile de infrastructură au fost completate de propuneri privind mobilitatea în cartierul Mănăștur, consilierul local Călin Groza solicitând realizarea de pasaje rutiere la intersecțiile Câmpului – Calea Mănăștur și Islazului – Frunzișului, dar și realizarea unei noi conexiuni între Florești și Cluj-Napoca, în zona străzii Gârbăului.
USR a promovat în cadrul dezbaterii, de asemenea, dezvoltarea de parcuri industriale în zonele metropolitane, pentru crearea de noi locuri de muncă care vor genera prosperitate.
„Vedem ce problemele avem cu traficul, trebuie să ne gândim și unde creăm locurile de muncă pentru clujeni și ar trebui să o facem și spre extremitățile orașului și să investim și în parcuri industriale în zonele metropolitane.” a transmis în cadrul dezbaterii deputatul Băltărețu.
O altă parte dintre propunerile USR au vizat dimensiunea culturală, infrastructura educațională și calitatea vieții în cartiere.
În cadrul dezbaterii, USR a propus susținerea finanțării proiectelor culturale locale, astfel încât clujenii să se bucure de activități culturale și între festivalurile care i-au adus faima și a anunțat înregistrarea unui nou regulament de alocare a fondurilor nerambursabile pentru proiecte culturale, printre schimbările principale fiind: creșterea alocării de fonduri, depolitizarea procesului de selecție și încurajarea debutului.
De asemenea, potrivit Alexandrei Oană, consilieră locală USR, amânarea vreme de trei ani a proiectului școlii din Bună Ziua nu este acceptabilă pentru părinții nevoiți să-și ducă în alte cartiere copiii la școală.
„În ultima ședință de consiliu local ne-ați spus că o școală nu se contruiește de pe-o zi pe alta. Iată că în cazul școlii din Bună Ziua au trecut 3 ani de când lucrurile nu avansează prea mult. Familiilor din Bună Ziua nu le puteți spune că nu avem teren, nu le puteți spune că de vină sunt primarii din zona metropolitană, nu le puteți spune că nu sunt bani – și nici nu îi ajută să le spuneți că ați extins școlile din alte cartiere pentru că ei tot vor trebui să facă naveta spre ele. Vă cer să urgentăm și acest proiect, atât de așteptat de locuitorii din cartier.”
Consiliera locală Adriana Cristian a insistat asupra nevoii unei schimbări de paradigmă în termeni de „user-experience” (experiența cetățeanului în viața de zi cu zi) și a transmis solicitările unei doamne vârstnice referitoare la cartierul Someșeni, pe care îl numește „cartierul uitat al Clujului”: reamenajarea fostului dispensar de pe strada Banatului, transformarea în parc a părții dinspre stradă, acomodarea unei creșe și realizarea de cabinetele medicale.
Printre propunerile punctuale ale USR, s-au numărat la inițiativa consilierului Radu Boloveschi și: instalarea de senzori de măsurare a calității aerului în curțile școlilor, extinderea programului de autobuze școlare și pentru elevii de gimnaziu, montarea de panouri fonoabsorbante pentru pasajul Calvaria și asigurarea de apă caldă în toaletele publice.
Lista finală de amendamente ale USR pentru bugetul pe 2024 va fi depusă și prezentată public în zilele următoare.