Fundația Transylvania Trust, responsabilă pentru restaurarea și revitalizarea Castelului Bánffy din Bonțida, organizează și în anul 2024 taberele de specializare în reabilitarea patrimoniului construit.
Fundația Transylvania Trust organizează tabere practice de specializare din 2001, încercând să soluționeze lipsa de profesioniști și muncitori calificați din domeniul protecției patrimoniului construit, cât și să promoveze păstrarea și transmiterea meseriilor tradiționale în construcții către generațiile tinere.
Până în prezent, la taberele noastre au participat mai mult de 3000 de cursanți din țară și străinătate.
Perioade de desfășurare:
Tabăra 1: 4-17 August
Tabăra 2: 18-31 August
Structura taberelor:
• Pregătire teoretică în prima zi. Prelegerile profesorilor invitați din străinătate vor fi traduse simultan, la nevoie, în limbile română, maghiară sau engleză.
• Pregătire practică în cadrul unuia dintre ateliere:
1. Zidărie, reconstrucție bolți, tehnici murale (frescă, secco, sgraffito, stuc, marmorino – 2 zile),
2. Tâmplărie tradițională și restaurare de mobilier vechi,
3. Tinichigerie (doar în Tabăra 1),
4. Pietrărie (doar în Tabăra 1).
• Prelegeri și discuții profesionale.
Cine poate participa?
Taberele sunt destinate în special studenților arhitecți, ingineri constructori, peisagiști, arheologi, istorici de artă care doresc să dobândească experiență practică în domeniul reabilitării patrimoniului construit și să învețe despre meseriile tradiționale în construcții. Taberele se adresează de asemenea muncitorilor din industria construcțiilor care doresc să se specializeze în domeniul restaurării monumentelor istorice, dar și altor persoane interesate.
Beneficiile programelor:
În decursul celor două săptămâni, participanți vor avea prilejul:
• de a deprinde cunoștințe teoretice privind meseriile tradiționale în construcții, precum și principiile și metodologia reabilitării patrimoniului construit de la profesori de specialitate din străinătate și din România, cât și de a le pune în practică în cadrul atelierelor,
• de a participa activ la restaurarea Castelului Bánffy din Bonțida,
• de a face cunoștință cu alți (viitori) profesioniști din domeniile legate de protecția patrimoniului construit, de a face schimb de experiență și de a-și îmbogăți propriile cunoștințe.
La finalul programului de specializare, cursanții vor primi un certificat de participare (recunoscut ca și practică universitară – în cazul studenților).
Informații practice:
Taberele se desfășoară la Castelul Bánffy din Bonțida, România. Durata unei tabere este de 14 zile.
Detalii privind înscrierile
Înscrierile se fac online sau completând și trimițând formularele la adresa bhct@transylvaniatrust.ro.
Formularul pentru Tabăra 1: http://www.transylvaniatrust.
Formularul pentru Tabăra 2: http://www.transylvaniatrust.
Notă: locurile disponibile sunt limitate.
Taxa de participare
Taxa de participare este de 350 Euro/participant/tabără, adică 1740 RON (dacă plata este efectuată înainte de 2 februarie, se aplică o reducere de 10%, ceea ce duce taxa de înregistrare la 315 Euro, adică 1565 RON). Această taxă reprezintă contribuția participanților la taxa de școlarizare, cazare și cheltuielile de masă, toate acestea fiind oferite pe domeniul castelului.
Termenul de înscriere este 2 martie 2024.
Detalii suplimentare:
Tabăra 1: http://www.transylvaniatrust.
Pentru orice întrebare legată de programele de vară vă rugăm scrieți-ne pe adresa: bhct@transylvaniatrust.ro.