Mai mult de o mie de miliarde de galaxii rămân ascunse în adâncurile spaţiului, o nouă serie de descoperiri a scos la iveală existenţa unui numar mult mai mare de galaxii în universul observabil decat s-a presupus iniţial.
O echipă internaţională de astronomi a folosit imaginile şi datele colectate de la telescopul spaţial Hubble pentru a compune o harta 3D a universului cunoscut, care contine între 100 şi 200 miliarde de galaxii.
Cu ajutorul imaginilor oferite de Hubble si a unor noi modele matematice ei au reuşit să aproximeze unde ar putea exista alte galaxii care nu au fost încă surprinse de telescop, deoarece sunt fie prea stinse sau prea îndepartate pentru a fi observate cu telescoapele moderne.
Conducatorul echipei, Christopher Conselice, de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie, a declarat ca este uimitor faptul că 90% dintre galaxii nu au fost studiate până acum şi cu siguranţă noua generaţie de telescoape ne va permite să le descoperim.
Când priveşti in adâncurile universului priveşti in trecut, datorită timpului necesar luminii să traverseze distanţe cosmice. În timpul acestui studiu, Conselice si echipa lui au privit in părţi ale cosmosului aflate la miliarde de ani lumina în trecut, la mai puţin de 100 de milioane de ani dupa Big Bang, descoperind că la începutul universului exista un numar mult mai mare de galaxii, care s-au întrunit şi au format galaxii mai mari.
Într-o declaraţie separată, profesorul Christopher Conselice a precizat ca rezultatele sunt surprinzătoare având în vedere că în cei 13.7 ani de evoluţie de la Big Bang, galaxiile au devenit mult mai mari prin formarea de noi stele şi prin împreunarea cu alte galaxii.
Numărul mai mare de galaxii din trecut dovedeşte încă o dată că universul nostru e într-o stare continuă de evoluţie si schimbare.
Mai multe detalii despre studiu: https://arxiv.org/abs/1607.03909