Tulburarea bipolară, cunoscută şi sub numele de tulburarea maniaco-depresivă, este o tulburare psihică care determină fluctuaţii neobişnuite a stării afective, nivelurilor de energie, precum şi a dispoziţiei generale.
Exista trei categorii de baza a tulburării bipolar, toate implicând stări care variază din perioade de euforie extremă, adică perioade de manie, în perioade de tristeţe extrema şi depresie. Episoadele mai puţin severe de manie sunt cunoscute sub numele de hipomanie, în care persoana manifestă stari de hiperactivitate si euforie, însă fără sa-şi piardă simţul realitaţii.
Bipolar I – definit prin episoade maniace care durează cel putin 7 zile sau sunt îndeajuns de severe încât e necesară îngrijire într-o instituţie specializată, urmate de episoade depresive care dureaza în jurul a 2 saptămâni.
Bipolar II – definit printr-o serie de episoade depresive şi episoade de hipomanie, în cazul acesta episoadele maniacale extreme nu se manifestă.
Ciclotimia – cunoscută si sub numele de tulburarea ciclotimică este o formă mai uşoară a tulburării bipolare, cu diverse episoade depresive si hipomanice de intensitate scazută.
Cum se manifesta un episod maniacal?
- Entuziasm exagerat indiferent de banalitatea activitaţii
- Agitaţie psihomotorie
- Insomnii
- Grandoare si stimă de sine exagerată
- Apetit crescut pentru activitaţi
- Implicarea in diferite activitaţi riscante sau cu risc crescut de repescursiuni
- Dispoziţie euforică alternată cu iritabilitate
Cum se manifesta un episod depresiv?
- Sentimente copleşitoare de tristeţe, goliciune interioară.
- Niveluri foarte joase de energie
- Lipsă totală de entuziasm
- Neregularitate a somnului, dorm fie prea mult sau prea puţin
- Dificultaţi de concentrare
- Lipsa poftei de mâncare sau apetit exagerat
- Oboseală
- Tendinţe sau gânduri sinucigaşe
Există cazuri în care simptomele maniacale și depresive se regăsesc într-un singur episod mixt, astfel oamenii care experimentează un episod de genul deşi sunt depresivi au un nivel de energie ridicat.
Tulburarea bipolară poate sa fie prezentă chiar si fără episoade maniacale sau depresive extreme, unele persoane experimentând hipomanie un timp îndelungat.
În România tulburările psihice sunt în continuare prea mult stigmatizate si prea putin tratate, e foarte important pentru membrii familiei și pentru prietenii persoanelor care prezintă simtomele tulburarii bipolare să încurajeze ajutorul de specialitate.
Tulburarea bipolară este tratabilă!