Cristian Bordei, parlamentar USR de Cluj, susține că măsurile luate în ultimele luni pentru a reduce prețurile la energie au efectul opus și o parte din industria românească riscă să intre în faliment:
„Schema de compensare-plafonare a fost gândită de la bun început în cheie populist-electorală.
Orice schemă întortocheată ar aplica PSD-PNL, ideea de a păstra prețul energiei active pentru o mare categorie de populație la un nivel echivalent cu cel dinaintea exploziei prețurilor, în condițiile în care acesta a crescut pe piață și de peste 10 ori, nu se poate face decât cu o cheltuială colosală de la bugetul statului. Sau, acum, pe spinarea companiilor din energie.
Mai mult, ideea de a compensa fără număr a stimulat vânzarea speculativă care a împins și mai mult prețurile în sus și nu a stimulat în niciun fel aplicarea măsurilor de eficiență energetică.
Când situația a devenit dramatică, guvernul, după ZERO consultări cu asociațiile profesionale din industria energiei, a mai venit cu o pseudo-schemă de combatere a creșterii prețurilor energiei. Dar și aceasta nu va face decât să îngroape și mai mult sectorul furnizării energiei, după ce costurile uriașe produse de schema de compensare-plafonare de până acum au fost finanțate practic pe spinarea acestuia.
Chiar ANRE atrage atenția riscului unor falimente în lanț în industrie dar soluția propusă este năucitoare și anume ca statul sa înființeze companii de trading și furnizare energie în locul celor private care vor da faliment. Adică după ce furnizorii și traderii au fost diabolizați constant de înalții dregători USL pentru creșterea prețurilor, creștere care a fost de fapt alimentată de însăși esența schemei de compensare fără număr, și în condițiile în care producția de energie este deja controlată de companii de stat, ceea ce nu le-a împiedicat cu nimic să urce prețurile cât au putut, să înțelegem că traderii și furnizorii ar deveni dintr-o dată buni dacă sunt de stat?
În plus retragerea bruscă a plafonării pentru consumatorii industriali care nu sunt IMM-uri sau din industria alimentară creează riscuri majore de faliment, pierdere de mii de locuri de muncă și deteriorare gravă a competitivității economice a României exact în momentul strategic în care se produce o mare relocare de industrii din Rusia și Ucraina.
Ministrul Popescu și ceilalți înalți responsabili USL trebuie să răspundă urgent și pe față la două întrebări:
1️⃣ Urmăresc ei oare o renaționalizare mascată a sectorului energiei, eventual pentru a crea un nou bazin de sinecuri și de rente pentru partid?
2️⃣ Cum anume își propun să salveze industria românească de la șocul unor costuri uriașe și nesustenabile cu energia?
PS: “Sunt de la guvern și am venit să ajut!” sunt cele mai terifiante 9 cuvinte din limba engleză, obișnuia să spună Președintele Reagan.”