După atâtea păreri ale diverșilor „analiști” și „experți”, am vrut să vedem și o opinie „de la firul ierbii” despre actuala situație în care se află România. Am vorbit deci cu Ioan Măjeri, un self-made-man, proprietar al mai multor afaceri mici, din zona Bârgăului.
Presa Locală: Te rog prezintă-te puțin. În ce domeniu ai afaceri?
Ioan Măjeri: Am 37 de ani sunt de profesie economist, am locuit în Irlanda 9 ani şi am afaceri în servicii in momentul acesta, am activat şi în producţie, iar acum sunt la început pe un proiect în domeniul energetic.
Presa Locală: Cum te-au afectat pandemia și restricțiile, în ultimii 2 ani?
Ioan Măjeri: Brutal aş spune, o dată direct prin stoparea mobilităţii, ba chiar prin faptul că-n 2020 am avut poliţia în faţa unui punct de lucru timp de 4 luni şi evident prin înrăutăţirea situaţei generale.
Presa Locală: Ce ai fi făcut diferit dacă erai în locul autorităților, în perioada pandemiei?
Ioan Măjeri: Problema a venit în primul rând din incapacitatea de a măsura riscul, mai bine zis ce n-aş fi făcut, nu aş fi luat măsuri absolut inutile ca restricţionarea accesului în magazine sau mijloace în comun şi n-aş fi suspendat ilegal şi neconstituţional drepturi si libertăţi. Avem măsura inepţiilor de atunci zilele astea.
Presa Locală: Suntem la începutul unei crize economice. Care crezi că sunt principalele cauze și în ce proporții: pandemia în sine, măsurile luate de autorități în pandemie, războiul din Ucraina, sau politica economică din ultimii ani în general?
Ioan Măjeri: E un mix de decizii proaste luate istoric. Probleme cauzate de creşterea continuă a deficitului, creditarea excesivă pentru un aparat de stat enorm care e-n creştere continuă, dependenţa energetică europeană şi ruperea lanţurilor de aprovizionare-producţie-distribuţie-vânzare din timpul pandemiei ajung la maturitate. Situaţia din Ucraina ne afectează din cauza dependenţei asumate de foarte mult timp şi exacerbată prin politcile de mediu, nu e ceva cauzat imediat de invazie.
Presa Locală: Cum vezi problemele din energie: de ce este atât de scumpă, cât de mult ar trebui investit în regenerabile, nuclear, gaz și cărbune?
Ioan Măjeri: Energia are o problemă enormă, si anume faptul ca Statul are monopol în producţia ei. Nu există o piaţă concurenţială reală, furnizarea se face de fapt prin căpuşarea unui sistem ineficient deja. Scumpirea vine in primul rând dintr-un necesar de finanţare al Statului, cel mai producător de energie şi totodată beneficiarul taxării.
Cât de mult ar trebui investit? Cât să poţi crea excedent, asta în sursele cele mai eficiente din privinţa costului şi sustenabilităţii.
Presa Locală: Cât de mare crezi ca va fi inflația, cum te va afecta pe tine personal și societatea românească în general? Și cât crezi că va dura recesiunea?
Ioan Măjeri: Inflaţia reala e peste cea oficială si bineînţeles că pe fiecare ne afectează cu o rata diferită fiindcă avem comportament diferit de cumpărare. Personal, estimez că prima jumătate a anului din cauza că am avut terminat câteva lucrări de renovare, amenajare, am fost afectat cu probabil o scumpire de 80% faţă de anul trecut la ce am cheltuit. Recesiunea se va accentua în următorii doi ani şi primul factor îl văd a fi impactul preţului electricităţii. Cât va dura? Probabil 2,5-3 ani în care piaţa va absorbi toate şocurile negative.
Presa Locală: Trăiești într-o zonă cu multe păduri, dar te-ai împotrivit restricționării tăierilor de arbori. De ce?
Ioan Măjeri: Situaţia exploatării lemnoase e mai prost înţeleasă ca orice alt subiect în România. O să enumăr niște chestiuni statistice verificabile. Guvernul a restricționat în ultimii 10 ani tăierea de lemn, devenind astfel importator net de lemn rotund. Suprafața și masa lemnoasă sunt la nivel record, exploatarea mult sub perioada de „glorie apusă”. Ai peste 4 milioane de locuinţe care folosesc lemn pentru încălzire și sunt aprobate undeva la 6,5 milioane de mc de foc. În situaţia asta ai o industrie scoasă în ilegalitate și cetățeni care nu-și permit costurile de încălzire. Lemnul de foc a ajuns la 600 de lei mc în unele zone. Lemnul pentru alte scopuri fiind într-o situaţie similară. E aceeaşi problemă de natură energetică sau de resurse: unde statul are monopol, creează haos, corupţie, penurie şi inflaţie.
Presa Locală: Ce ar trebui să facă statul, la modul ideal, din perspectiva unui antreprenor?
Ioan Măjeri: Să nu-şi facă simţită prezenţa.