La aproape un an și jumătate de la inaugurare, noua zonă verde, cunoscută sub denumirile de Parcul Tineretului sau Pădurea Clujenilor, situată în partea de nord a orașului, este considerată de mulți clujeni o dezamăgire, așteptările lor fiind mult mai mari. Iată câteva opinii:
Teodor: Ăsta nu e parc, e o alee lunga betonată. Scarile deja misca cand calci pe ele, par nesigure. S-a facut risipa de locuri de parcare biciclete: la fiecare banca cate 8-9 locuri unde sa-ti lasi bicicleta, absurd. Cand am fost noi, nu era parcata nici macar o bicicleta.
Acest “parc” este la marginea orasului , dar nu ai parte de natura: zona este doar un deal uscat, plin de pavele, cu o panorama superba spre zona industriala a Clujului. De la Proiectant, la Arhitect, la Executant si Beneficiar: toti niste dobitoci!
Ca.: La spațiul de joaca o singura banca. Rar poți sa vezi asa indiferenta din partea primăriei.
Corina: -Parcarea mult prea mica pentru un asemenea parc.
+ Parcul curat, alei late , multe variante sa te plimbi atât pe pavaj cât și pe alei pietruite mai solicitante, peisajul superb al Clujului de sus, fântână cu apă și pentru căței 🐕😍.loc de joaca pentru copii. Am rămas plăcut impresionată .
Cristian: Este prima vizită în acest parc, per total am acordat 4 stele deși poate nu merită. Unele lucrări sunt făcute de mântuială ( de ex. scările pe care se urcă la ultimul nivel și pe care este nisip și pietriș, ai toate șansele să aluneci, se puteau face mult mai bine la pretentiile Clujului, sau in cel mai rau caz, doar piatră concasată) . Sunt plantați copaci mari care s-au uscat din start (dacă nu au avut parte de apă). Acum să vedem partea buna 😁, și anume că priveliștea este frumoasă și nu este aglomerat. Este montat un sistem de tiroliana, dar nu este funcțional. Cele 2 poduri sunt interesante. O să mai revin!
Dan: Au vrut și ei să spele niște bani și i-au zis „parc”
Tudor: Nu recomand. Facut pe principiul „cantitate, nu calitate”.
Cristian: Parcul este frumos, plante si arbori tineri. Pacat ca nu este iluminat si nu se vede nimic desi sunt stalpi peste tot. Usa la tarcul de caini nu poate fi inchisa.
Gabriel: Loc de parcare, linistit, modern, mare
Vlad: Un loc mai putin stiut de clujeni dar merita!!
Ramona: Nu e aglomerat.
Hunor: Locație foarte frumoasa și curată ,locul perfect pentru plimbare . Un mare minus dacă te prinde noaptea instalațiile moderne de iluminat nu funcționează …
Lidia: Cobori la ultima stație ( unde întorc tramvaiele) urci 200m și ai ajuns. Un loc perfect pentru oricine. Aici gasesti loc de joaca pentru copii, echipamente sportive, piste pentru bicicliști, role sau skateboard, toaleta contra cost (50 bani) și multe alei pentru plimbare. Nu exista parcare amenajată, dar se pot lasă mașinile lângă trotuar.
Mirel: E frumos
Iulia: Un loc bun pentru o plimbare liniștită
Zsolt: Nu e nici o padure aici. Numele e doar o aberatie a primariei.
Raul: Un loc ideal pt plimbare
Ioana: Parcul este amplasat într-o zonă de deal, astfel încat, dacă urci pe o anumită alee, se pot observa cum avionele decolează și aterizează; o vedere plăcută. Este un spațiu ideal pentru plimbările cu bicicleta.
Sergiu: nu e nici o padure, nici Clujeni…
Alin: Dacă o alee pavată cu dale și două alei cu pietriș, împreună cu câțiva stâlpi de iluminat înseamnă parc, suntem de rasul lumii. Mulți copaci plantați recent s-au uscat, multe zone necurățate, în unele zone există sistem de irigare dar ma îndoiesc că funcționează, iarba și arbuștii din zonă fiind uscați. Deschis cu mare fast, acest parc nu este nici pe departe ceea ce ar trebui să fie. Păcat de banii aruncați.
Alexandra: Un loc potrivit pentru o plimbare relaxantă în natură.
Are o vedere faină asupra Clujului și asupra aeroportului, putând vedea destul de bine decolarea și aterizarea avioanelor.
Din păcate nu prea este umbră, deci nu vă recomand să mergeți când e foarte cald afară.
Cu toate că am auzit și reviewuri proaste, am fost plăcut impresionată. 💓
In 3 ani după ce vor mai crește copacii și după ce îl vor finaliza sunt sigură că va fi foarte fain.
Mihai: Pante abrupte, banci fara umbra. Risipa de ban public
Marius: O mizerie!
1. Câteva locuri de parcare, fără asfalt/beton. Parcare oarecum etajata, iar cei care parchează superior au indicator cu „Obligatoriu stânga”, cu toate că în dreapta e prăpastie. Probabil a costat ceva indicatorul respectiv.
2. Dacă îndrăznești să te plimbi cu un bebeluș in cărucior, cel mai probabil va trebui să iei cursuri de alpinism. De la parcare până la aleea principală, nu există o rampă pentru cărucioare. Mai greu daca este vreo persoană imobilizată.
3. Aleea principală e ciopârțită de un Dorel care a tăiat dalele cu ciocanul, probabil ar fi fost mai util un disc diamantat. Șanțurile sunt făcute ca să fie, nu să dreneze apă. Băltea apa in ele la o zi după ce a plouat. Deci eficiență ca în centrul orașului unde totul e verde și roșu.
4. Dacă vrei să duci copilul in spațiul de joacă destinat pentru aceștia, va trebui să îți iei cărucior 4X4, altfel vei rămâne cu roțile blocate în pietrișul care face legătura dintre aleea principală și zona destinată copiilor.
5. Per total, afară afiș mare că a sponsorizat UE investiția, in interior, „lasă că mulți văd dar puțini cunosc.
O mizerie!
Sylo: Un loc dezamagitor, amenajat intr-o zona industriala, la periferia unui oras care tanjeste dupa verde.
PLUSURI:
– daca va fi functionala tiroliana, va fi un reper atragator pt. copii;
– cismelele cu tavite destinate si animalelor de companie;
– intinderea generoasa ( desi as fi preferat sa fie pe un spatiu mai restrans si amenajat corespunzator).
MINUSURI:
– primul de care te lovesti, e lipsa acuta a locurilor de parcare (15-20 de locuri) si accesul dificil la acestea (daca parcarea de sus e ocupata, mult succes sa intorci acolo);
– o singura alee pavata, luuunga, laataaa si fara sens, care traverseaza parcul de la un capat la altul, fara umbra si delimitata pe una din parti cu ajutorul unor parapeti metalici, folositi in general la delimitarea soselelor (descrierea de “autostrada de pavaj” e total justificata).
– toate restul aleilor sunt pietruite, existand riscul de alunecare in zonele mai abrupte (total nerecomandat familiilor cu copii sub 5-6 ani);
– in zonele foarte abrupte, s-au improvizat niste “trepte” folosind scanduri si ceva mai mult pietris, fara pic de estetica si sustenabilitate (nu vad cum niste pamant si pietris marginit de o scandura, ar putea sa isi pastreze in timp destinatia de treapta si nu imi dau seama cum se preteaza aceasta solutie unui parc?!)
– nu contest ca s-au plantat copaci noi, dar prezentarile cu zecile de mii de copaci si arbusti adusi mi se par exagerate. Sentimentul general pe care l-am avut, e ca pe majoritatea parcursului am fost inconjurati de vegetatia initiala a zonei, cu arbori pitici si balarii care nu au fost curatati sau toaletati de niciun fel.
– balustradele au fost gandite strict functional, fara niciun interes legat de estetica sau ca ar apartine unei arhitecturi unitare a zonei. Mici podete din lemn peste unele santuri, balustrade metalice sudate dubios in mijlocul unor alei pietruite, inconjurate de vegetatie neingrijita.
– locurile de belvedere iti ofera o panorama asupra zonei industriale, nimic frumos sau de interes…
– desi cismelele le-am mentionat si la plusuri, din pacate acestea exista numai la baza parcului, pe “aleea autostrada”…
Per total, o experienta trista a unui parc destinat clujenilor, dar nerecomandat familiilor care au copii mici, cu o singura alee pavata si un aspect general care lasa muuult de dorit.
Considerand valoarea investitiei, cred ca se putea mai mult (mult mai mult) si aici putem lua exemplul vecinilor din Oradea… acolo am vazut inaugurate parcuri in adevaratul sens al cuvantul…
Nu recomand.
Maria: Este o zona îngrijită și liniștita, cu siguranta merita vizitat
Alin: O mizerie! Un parc greu accesibil cu mijloace de transport, fara locuri de parcare, urat, fara jici un pic de umbra! Urat ca si design, lucrari de proasta calitate, si foarte multe lucrari neterminate! O rusine pentru Cluj!
Radu: Un parc trist și jigărit, fără umbră și puține bănci, cu perspective post-industriale spre B-dul Muncii înțesat de camioane, TIR-uri și betoniere. Mai e și în pantă, astfel că vii acolo obosit și după o plimbare scurtă pleci spre casă de-a dreptul frânt de oboseală. Are o singură utilitate: e un spațiu în care sigur nu vor apărea dezvoltări imobiliare.
Poate peste 25 de ani, când cresc copacii, dispare zona industrială și se umple fostul cartier muncitoresc Iris de blocuri noi și mașini, peisajul se va schimba într-unul tipic pentru zona urbană de la periferia Clujului.
Alex: Fără umbra…în rest..un parc în devenire!
Eugen: Are intrare numai din B-dul Muncii dinspre Apahida.Greu de intrat din Someșeni.
Ilbo: Dispune de doar 13 locuri de parcare la primul nivel, iar al doilea nivel este rezervat mașinilor electrice (poate chiar mai puține), fără însă a fi etichetat corespunzător. Astfel că poți urca în căutarea unui loc, dar neavând unde întoarce trebuie să cobori cu spatele.
Dacă chiar ar fi fost amenajat pe ideea incurajării transportului public și nu doar „din pix”, să fie făcut, ar fi existat trotuare adecvate și o trecere de pietoni semnalizată corespunzător la intrarea de pe bd Muncii.
Probabil de aici se văd cele 5 stele ale Clujului, noaptea când e senin, printre liniile de înaltă tensiune.
Cristian: Parcul e frumos amenajat pe aleea principala, in rest … Pietris numai bun de rupt picioarele pe aleile secundare si pe treptele spre punctele de observatie si spre tiroliana. Un mare minus putinele locuri de parcare.
Antonio: Vegetația va oferi oaza de relaxare promisă peste minimum 5 ani.
Este zona perfectă pentru drumeții și cardio, mai ales că există și zonă de fitness.
Unele alei sunte extrem de dificil de parcurs. Cele pietruite sunt instabile la coborâre, existând pericol de alunecare.
Maria: Se spune că japonezii, merg cu un ghid pentru a face o „baie” de pădure……. Aici la noi în zonă, în apropiere de Cluj, sunt mai multe păduri unde poți ieși, dar acest Parc, numit ” Pădurea Clujenilor” este cel mai nou și frumos parc din Cluj ! Este un loc absolut minunat….unde peste câțiva ani, chiar va fi pădure! Ai aici 21 de hectare pentru plimbare și relaxare este și loc de joacă pentru copii și mai ales poți să te bucuri de inegalabilele concerte ale păsărelelor….. Iar locul meu preferat, este în zona unde acum înflorește Liliacul! Ce frumoasă este Primăvara aici și cu siguranță am să revin, pentru că acest Parc este o oază de liniște și verdeață …..
Smaranda: Idea de proiect pare drăguța, probabil proiectul arată bine însă implementarea lasă de dorit, copaci uscați, echipamente de proasta calitate, baia este cu plata (50 de bani), unele alei sunt foarte abrupte și pietrișul de pe ele este alunecat. Poate va arăta bine peste câțiva ani dacă se întreține corespunzător, însă momentan este de evitat vara, nefiind umbrit.
Ștefan: Pro:
-Un loc unde sa te plimbi
-Privelistea inspre aeroport, avioanele se vad frumos la decolare
Contra:
-Pozitionare in zona industriala
-Linia de inalta tensiune care nu are ce cauta intr-un parc si deasupra unui loc de joaca pentru copii
-Parcari insuficiente
-Acei suporti pentru biciclete unde sa le legi nu sunt potrivite pentru toate bicicletele. Daca ai o bicicleta de asfalt cu roata subtire si raza mare nu exista vreo sansa sa o poti lega si sa stea in picioare, o sa cada iar roata o sa se indoaie, spite rupte etc.
-Jumatate din copacii plantati s-au uscat (Padura Clujenilor Vestejita)
-La 20 de grade am simtit ca ma sufoc fara un loc de umbra. Imi imaginez o mica Sahara aici cand afara vor fi 30+ grade.
-Solul este erodat, vegetatie putina
-Nu exista un chiosc sa iti iei o apa, un sandwich
-Alei pietruite in panta mai mare de 10 grade, un om batran isi poate rupe picioarele coborand si alunecand pe un bolovan rotund
-Am vazut doar un loc de baut apa la intrare in parc.
-Arata a loc pustiu, neingrijit
-Am vazut ca unele banci au fost inlaturate (taiate) de la nivelul solului, lucrare partial finalizata tipic romaneasca
Marius: Se putea mai bine…
Daniel: Parcul frumos, view frumos,partea de sus pare neterminata, foarte abrupt/scari greu de urcat mai ales pentru copii.
Cat despre parcari…merg facute 3 garsoniere pe acea suprafata.
Alin: Frumos dar inca în dezvoltare…probabil în 2 3 ani o sa arate superb după ce vor creste plantele și arbuștii. Ca și un minus pentru asa o zona imensa parcarea e foarte mica având în vedere ca prea putini vizitatori vin pe jos sau cu bicicleta. De apreciat existenta toaletelor publice, zonelor de relaxare, sport și joaca pentru copii. De asemenea sunt superbe și zonele de belvedere deși puțin mai greu accesibile.
Per ansamblu o zona cu o utilitate foarte bu a pt cetățeni fata de dealul existent inițial.
Călin: Un parc mare si divers intr-o zona cu mult potential. Orice parc in plus e binevenit 🙂 Tramvaiul te lasa fix in fata parcului.
Adi: Parcul este ok, dar prea putine locuri de parcare, aprox 20.
Emi: Un loc minunat pentru relaxare. Un minus ar fi parcarea, locurile sunt puține din păcate.
Ferencz: Departe de definiția termenului „parc”!
Dragoș: Poate ca pentru exigentii cetateni clujeni parcul putea fi mai bun, dar, in realitate, parcul acesta e transformarea unei zone neatractive a periferiei orasului intr-o zona de plimbare si relaxare, cu alei, copaci, puncte de vedere de sus a zonei industriale a orasului, ca nu sunt neaparat de belvedere, un parculet pentru copii. Parcul reprezinta si infrastructura care poate crea oportunitati de desfasurare de evenimente in aer liber, atragerea de oameni intr-o zona care altfel ar fi stat nefolosita sau ar fi devenit loc pentru zone rezidentiale, fara locurile de agrement aferente. Cred ca existenta parcului, trecand peste pretentiile de Elvetia atribuite adesea oricarui loc din Romania, este un lucru benefic pentru Cluj si trebuie privit ca atare.
Adriana: Plusuri:
– spatiu verde mult meritat de un oras atat de mare – e nevoie de inca 2 as zice 🙂
Minusuri:
– nu mi se pare baby friendly:
1. pavaje continuu pe aleea principala (ma asteptam macar la niste alei asfaltate)
2. Daca parchezi in parcarea semnalata trebuie sa ridici caruciorul pe scari sau sa o iei inapoi pe drumul de masini si asa ingust (trotuar nu este)
– avand in vedere ca parcul este la iesirea din oras….o parcare atat de mica mi se pare ca nu ajuta multi oameni sa petreaca timpul in aer liber acolo si vor fi parcari pe un sens de mers cu siguranta sau cine mai stie pe unde
– aleile de acces la belvedere sau mai sus sunt doar pietruite
– arhitectura aia vrea sa fie pretentioasa dar e usor banala….sper ca nu s-au consumat multi banuti pe ea
– nu exista tonomat pt apa/snacks.
– in anumite zone deja pavajul s a inclinat si denivelat….
Adrian: Sa zicem ca merge vizitat o data, de curiozitate…dar cam atat daca nu esti din zona.
Carmen: Sunt aprox 30 de locuri de parcare. Cu imposibilitatea de a întoarce masina in parcare daca nu ai loc sa parchezi. O mare mare dezamagire
Lucian: Foarte frumos is modern, toate sunt noi si merita vizitat!