„Vara nu intră în toamnă, la Cluj dacă nu se încheie cu festivalul „Jazz in the Park„. Așa ar putea suna una dintre vorbele de duh printre festivalierii care participă la Cluj. Asta a fost valabil până acum, incluzând ediția a XII-a, care începe vineri, 30 august, de la 16,00 și se termină duminică, 1 septembrie, noaptea.
Din 2025, organizatorii vor opera schimbări în calendarul festivalului, actuala poziționare de „închizător de festivaluri” din 2024 fiind ultima din ultimii cinci ani. „… 2025 anunță niște schimbări în calendar, așa că o să vrem să ne bucurăm de structura pe care o avem acum, fiindcă e ultima dată”, a declarat la conferința de presă Alin VAIDA, fondatorul festivalului „Jazz in the Park„.
Ca să te bucuri participând la această a XII-a ediție, o să-ți împărtășesc câteva „ponturi” pentru ca totul să fie ok, și ca impresia de festival „civilizat” să nu se șteargă. În primul rând, despre festival:
„Jazz in the Park este un festival manifest care combină muzica bună cu promovarea de valori pozitive în comunitate. Festivalul a găzduit până acum peste 450 de concerte de jazz cu artiști internaționali și este astăzi unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen”, declară organizatorii. „În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei „Best Small European Festival”, la cea de-a XI-a ediție a prestigioasei competiții European Festival Awards. A devenit, primul festival de jazz din Europa (și implicit din România) care a obținut o distincție la acest eveniment. De asemenea, festivalul a fost finalist de 5 ori la aceeași categorie, ultima nominalizare fiind chiar pentru ediția de anul trecut.”
Festivalul îți dă ocazia să îi vezi, să vorbești și chiar „să-i atingi” pe artiști sau oamenii faini din domeniul muzicii și al evenimentelor prin intermediul: „Întâlnirilor pe prispă”, aflate anul acesta la o a treia ediție. Discuțiile se vor purta, ca de obicei, într-o ogradă, în jurul unor teme legate de muzică, cultură și evenimente.
Sunt confirmați cei trei headlineri de excepție care vor oferi experiențe muzicale deosebite: Postmodern Jukebox, Cymande și Avishai Cohen Trio. Cine mai participă?
-
Manu Katché, bateristul francez de renume internațional care a cântat cu Peter Gabriel și Sting,
-
Orchestra Baobab din Senegal, cea mai cunoscută trupă africană din lume,
-
Tigran Hamasyan Trio, cu o combinație unică de jazz, muzică armeană și influențe contemporane
-
Isfar Sarabski Quartet din Azerbaijan, care redefinește jazzul cu un stil modern, combinat cu influențe azere arhaice,
-
Jazzanova Live, Kinga Glyk, Norzeatic și Qinta Spartă, Jazzbois, Oreglo, Trigon, KRiSPER, Amphitrio, NAUSYQA și Wasted Generation.
Mai sunt și alte chestii faine, precum la edițiile trecute, pe care le pomenesc în treacăt. Deci: Music Lounge & People’s Aftermovie, Atelier de pizza, Degustări de vin, Home of IQOS – o curte dedicată fumătorilor adulți, cu DJ Sessions, Vinyl Fair, Gin Experience – atelier de mixologie, Ateliere de percuție, Atelier de tocătoare cu 8×8, Ograda Kiddo Care – o întreagă curte dedicată copiilor, Spațiul Creatorilor IARMAROC.com, Experiențe Gourmet cu Demmers Teahouse, Cărturești Reading Area – mini-librărie în parc. Totuși, am selectat ultima chestie, „răcnet”:
Ridicări cu balonul cu aer cald – zilnic între 19:00-22:00 te poți uita de sus la festival, ca să-ți faci damblaua și ca să fii cel mai mare și mai tare din festival.
Acum îți dau și niște ponturi mai practice, de genul:
Cum ajungi la festival? Uite ce spun organizatorii.
Cu autobuzul 37 (Mihai Viteazul Est – Tetarom langa Parcul Etnografic)
Pentru ziua de 30 august, autobuzul circulă în regim normal. Pentru zilele de 31 august și 1 septembrie se va suplimenta numărul de curse, autobuzele circulând din 30 în 30 de minute începând cu ora 15:00. Ultimul autobuz pleacă din stația de la Mihai Viteazul Est la 00:00. Vom avea și retur din festival pentru orele 23:15, 23:45, 00:15.
Cu autobuzele 26, 27, 28, 30, 41, 44
Toate opresc in cartierul Grigorescu (statia Alexandru Vlahuta), iar de acolo in 7-10 minute, pe jos, se ajunge la Parcul Etnografic.
Cu Taxi-ul:
Vor putea stationa in fata Parcului Etnografic doar cat timp coboara pasagerii.
Cu trotineta electrica:
Atentie! Nu ti-o tranti pe unde apuci, ca nu esti salbatic! Cu mentiunea ca trotinetele vor trebui parcate astfel incat sa nu incurce accesul in Parcul Etnografic, cum s-a mai intamplat!
Cu masina personala
Ideal e sa nu vii cu auto personal, dar daca totusi vii sa stii ca poti folosi parcarea de la Tetarom, din vecinatatea Parcului Etnografic (str. Somes). Este gratuita si dispune de 3.000 de locuri. Pe durata festivalului, este permisa folosirea oricaror locuri de parcare, cu exceptia celor expres marcate ca fiind rezervate.
ATENȚIE! Aleea Parcului Etnografic va fi ÎNCHISĂ traficului în perioada 30 august -1 septembrie. Parcarea pe alee va fi interzisă. Va fi permisă trecerea cu mașina tuturor riveranilor și locatarilor de pe strada Uliului, în baza prezentării unui act doveditor al reședinței la filtrul de control, însă oprirea pe tronsonul e interzisă. De asemenea, aveți grijă că strada Eremia Grigorescu este în reabilitare și are accesul restricționat. Dacă veniți cu mașina, vă recomandăm să mergeți fie prin cartierul Gruia, fie să veniți pe strada Donath.
Sper că aceste precizări îți vor face experiența mult mai plăcută! Ne vedem la Festival, care e accesibil vineri, de la 16:00 iar sâmbătă și duminică de la 14:00. Și poate ai noroc și câștigi la concurs un bilet în avans pentru 2025!