Cum încălzirea globală este o problemă tot mai prevalentă, din ce în ce mai multe afaceri, principalii poluatori și principalele surse de impact negativ, încearcă să găsească alternative mai prietenoase cu mediul. La o primă vedere, pare simplu: în calitate de patron, poate te gândești că este suficient să te asiguri că angajații tăi aruncă deșeuri unde trebuie. Însă, umbrela ecologică este mult mai vastă, iar efectele afacerilor asupra lumii ce ne înconjoară nu sunt ușor de identificat de cei fără expertiză.
Astfel, există un singur mod garantat de a afla concret și complet impactul afacerii tale: un audit de mediu – cu ajutorul unei firme specializate, vei putea, mai mult, să te asiguri și că afacerea este la linie cu cerințele ecologice legislative.
Ce poți afla despre afacerea ta printr-un audit de mediu?
Cu cât este mai dezvoltată compania ta, cu atât este mai mare nevoie de expertiză în domeniul ecologic pentru a afla dacă ești sau nu pe drumul cel bun. Prin intermediul unui audit de mediu poți afla:
- Dacă afacerea ta respectă condițiile legislației din România în ceea ce privește activitatea sa și domeniul ecologic.
- Dacă există niște nereguli care au efecte negative asupra mediului și ce trebuie să schimbi pentru a te alinia cu cerințele ecologice.
- Dacă procedurile interne și valorile cu care îți conduci afacerea respectă și principiile protecției mediului.
Este un procedeu complex, care este cel mai bine externalizat către o firmă specializată în consultanță de mediu – de exemplu, Stratos.ro.
Pașii unui audit de mediu
În primul rând, ai nevoie de o mulțime de documente relevante pentru a putea demara procesul de auditare:
- documente specifice pentru Auditul deșeurilor în vederea gestionării deșeurilor;
- evidențe (AFM, ANPM, APM Local);
- raportări către autorități;
- contracte încheiate cu colectorii de deșeuri, cu organizații care implementează răspunderea extinsă a producătorului – OIREP;
- înregistrări la Agențiile de Mediu;
- documente contabile și extra contabile de stocuri ambalaje;
- documentație sistem depozit ambalaje de transport etc.
Apoi, firma cu care colaborezi va trece prin pașii tipici unui audit. Vor trebui stabilite împreună obiectivele, va începe colectarea de date care, ulterior, vor fi procesate și analizate, apoi, dacă este cazul, vei primi recomandări pentru situațiile prioritare astfel încât compania să intre în conformitate. În final, rămâne doar ca aceste recomandări să fie și implementate.
Cum contribuie fiecare afacere la încălzirea globală
Din nefericire, cam toate activitățile antreprenoriale din lume contribuie, mai mult sau mai puțin, la poluare sau la fenomenul de încălzire globală. Până și o afacere mică afectează prin combustibilii folosiți pentru încălzirea birourilor (sau apelarea la furnizori energetici care sunt niște giganți cu amprente de carbon la fel de gigante), prin emisiile de CO2 rezultate din drumurile cu mașina pentru aprovizionare etc.
Cei mai mari poluatori sunt generatorii de energie, fabricile și orice companie care are la bază activități de extracție a resurselor mediului, activități care produc foarte multe daune mediului înconjurător.
Așadar, indiferent dacă te numeri printre principalii poluanți (ca sector de activitate) sau nu, indiferent dacă ai o afacere mică sau mare, un simplu audit de mediu realizat de experți îți poate spune exact ce poți schimba și cum.