Recesiunile aduc vremuri grele. Este dureros să ne gândim la ultima criză financiară, care nu a fost cu mult timp în urmă, cu toate pagubele pe care le-a cauzat. Acum suntem la un pas de o altă criză de aceeași natură.
Pandemia COVID-19 a provocat o recesiune economică la nivel mondial practic peste noapte, determinând întreprinderile mici și companiile consacrate să fie expuse riscului de închidere, chiar și definitiv. Chiar dacă nu știm cât va dura criza economică, nu este neobișnuit ca o recesiune să aducă oportunități economice – 51% din companiile Fortune 500 au fost lansate în timpul unei crize financiare.
Se știe că unele produse sunt rezistente la recesiune, inclusiv hârtia igienică, articolele de uz casnic și alimentele. Sectoarele esențiale, cum ar fi asistența medicală, produsele alimentare, produsele casnice și logistica, de asemenea, înregistrează o creștere a cererii. Pe de altă parte, multe companii locale se bazează pe sprijinul comunității pentru a rămâne pe linia de plutire. Pe de altă parte, artiștii, care s-au bazat întotdeauna pe sprijinul comunităților lor locale, trebuie să găsească modalități creative de a ajunge la un public nou.
Deși există similitudini între recesiunile din trecut și situația actuală a economiei, există unele diferențe cheie. Una dintre ele este creșterea și rolul comerțului electronic. Având comenzile la adăpost la nivel mondial, companiile își schimbă modul în care vând din cauza schimbărilor în comportamentul consumatorilor.
Ca răspuns la pandemia globală COVID-19, multe companii de comerț electronic își regândesc strategia de marketing și vânzări pe termen scurt și lung. Aceștia se confruntă cu noi obstacole și provocări în evaluarea comportamentului clienților și prognozarea cererii de produse, împreună cu întârzieri în lanțul de aprovizionare și schimbări economice rapide.
Din fericire, înainte de pandemie, industria de comerț electronic a înregistrat deja o creștere record, iar impactul COVID-19 a accelerat adoptarea comerțului electronic.
Iată care sunt afacerile ce rezistă în pandemie!
Vânzările înregistrate în comerț electronic în timpul COVID-19 au crescut cu peste 50% pe toate piețele. Deși mărcile nu ar trebui să valorifice pandemia, există produse considerate „rezistente la recesiune”, care supraviețuiesc continuu provocărilor economice:
- Alimente și băuturi: pentru a supraviețui, oamenii au nevoie de hrană indiferent de statutul economic pe care îl au. Dacă îți dorești să deschizi o afacere în acest domeniu, pandemia nu ar trebui să te sperie.
- Obiecte esențiale pentru casă și curățenie: cu atât mai mult în era spălatului pe mâini produsele de curățenie au un rol esențial. Orice business pe această nișă va prospera.
- Produsele pentru îngrijirea animalelor de companie: izolarea socială a făcut ca oamenii să se apropie mai mult de animalele de companie, care au devenit acum parte din familie, extrem de răsfățate.
- Produsele și serviciile pentru îngrijirea mașinilor: evitarea mijloacelor de transport a favorizat folosirea sau achiziționarea mașinilor proprii, ceea ce a dus la o prosperitate nebănuită a acestei industrii. Dacă ai un spațiu destul de mare, te poți gândi să amenajezi un service auto sau, de ce nu, doar un hotel de anvelope. Mai ales în această perioadă, în care oamenii își doresc mai mult spațiu în locuință și nu au unde să depoziteze anvelopele de vară, această afacere poate fi un real succes. E suficient să construiești câteva rasteluri și poți alege un motostivuitor pentru a depozita mai ușor cauciucurile. Un mic anunț la intrare și afacerea este gata. Cu o investiție minimă poți obține un profit generos în acest sezon.
- Scutece și produse pentru bebeluși: indiferent de puterea financiară a familiei, bebelușii vor avea mereu prioritate. Cu o gamă extrem de largă de produse, fie de îngrijire dar și de jucării, copiii reprezintă o nișă în continuă creștere.
În concluzie, fie online, fie offline, afacerile vor continua să existe atât timp cât oamenii vor avea nevoie de produse și servicii. Important este să alegi, corect și cu gândul la viitor, ramura pe care ai vrea să te dezvolți și să fii consecvent!