Tara Zarandului reprezinta unul dintre nenumaratele tinuturi pitoresti din vestul tarii, ce desemneaza intreaga regiune a judetelor Arad, Hunedoara si Alba. Desfasurata de-a lungul Crisului Alb, in partea vestica a Muntilor Apuseni, Tara Zarandului este o adevarata comoara a tarii, ce isi pastreaza cu sfintenie caracterul arhaic, manifestat prin traditii si obiceiuri ce dainuie aici de secole intregi.
Urmasi ai lui Avram Iancu, locuitorii Tarii Zarandului sfintesc aceste meleaguri prin traditiile lor arhaice, respectul fata de regiunea lor de bastina, daruirea si sfintenia cu care au transmis din generatie in generatie datinile specifice, spiritul liber si calmitatea nesecata pe care o pastreaza in fata greutatilor vietii.
Prima atestare documentara a acestei regiuni dateaza inca din secolul al X – lea, cand au fost mentionate cateva formatiuni prestatale ce s-au format aici. Din punct de vedere administrativ, Tara Zarandului cuprinde mai multe localitati: Baia de Cris, considerata “capitala” acestei regiuni, loc unde se gaseste faimosul Gorun al lui Horea, orasul Brad, oras minier ce reprezinta cel mai important centru economic de aici, Crisan, satul de bastina al lui Crisan, unul dintre conducatorii rascoalei taranesti din anul 1784, Ribita, Criscior, Vata de Jos si orasul Deva.
Turistii care vor sa descopere frumusetea plaiurilor Zarandului pot incepe prin a vizita obiective turistice reprezentative ale acestei zonei etngrafice. Se gasesc aici numeroase monumente, biserici sau case memoriale ce insumeaza o importanta parte a specificului cultural al regiunii. Unul dintre cele mai cunoscute locuri din Tara Zarandului este un ansamblu istoric supranumit “Panteonul Motilor”, ce cuprinde mai multe obiective istorice cu rol de simbol in constiinta locuitorilor de aici. Aflat in localitatea Tebea, acest ansamblu cuprinde Biserica Ortodoxa Tebea, ce dateaza de secole, cimitirul in care au fost inmormantate personalitati care au ramas puternic intiparite in memoria ardelenilor (Avram Iancu, Simion Groza) si Gorunul lui Horea. In cinstea lui Avram Iancu a fost infiintat si un mic muzeu, Casa – Muzeu Avram Iancu, din localitatea Baia de Cris. Tot aici se gaseste si Biserica Romano Catolica, o cladire cu o arhitectura medievala specifica stilului gotic.
Un alt obiectiv cultural ridicat in cinstea unei altei personalitati care a marcat istoria romanilor este Casa Memoriala Crisan, din satul cu acelasi nume. In acest sat se gaseste si Manastirea Crisan, lacas de cult cunoscut si sub numele de Manastirea Vaca. Tot in Depresiunea Zarandului, pe Valea Crisului Alb, a fost infiintata si Statiunea Vata de Jos, un centru balneoclimateric recunoscut datorita apelor minerale termale de aici, ce au proprietati curative.
Datorita tuturor acestor obiective culturale, cu valoare de simbol, dar si datorita oamenilor simpli, dar cu un suflet mare, care stiu sa-si primeasca si sa-si impresioneze oaspetii, Tara Zarandului este una dintre cele mai importante si primitoare zone etnografice de pe intreg teritoriul tarii.
sursă: Turism Land