Am văzut, la diferență de aproape un an, două filme relativ diferite din punct de vedere al scenariului, însă aproape la fel, dacă ar fi să privim filmele prin prisma actriței aflată în rol principal.
Spioana (Spy) a apărut în 22 mai 2015 în România, având-o în rol principal pe cunoscuta actriță americană Melissa McCarthy, în rolul lui Susan Cooper, o angajată foarte bună a unei firme de spionaj, în care superiorii nu aveau maximă încredere, motiv pentru care nu îi permiteau să iasă pe teren pentru a spiona efectiv, ci doar să ofere ajutor unuia dintre colegii săi, lui Rick Ford (personaj jucat de actorul Jason Statham).

Așadar, spioana noastră se conformează și rămâne un foarte bun agent de spionaj, care oferă însă sfaturi doar din fața calculatoarelor – obiect pe care folosește cu o ușurință a unui maistru. Talentul ei se observă în toate situațiile problematice de pe întreaga durată a filmului, aceasta ajutându-i pe colegii săi, spioni pe teren, să se apere de toate obstacolele din jur, obținând astfel rezultatele dorite.
În rolul unei femei puternice și devotate meseriei sale, actrița Melissa McCarthy nu se mulțumește doar să stea în fața calculatorului și să ofere indicații celor aflați pe teren, dorindu-și, dintotdeauna, să devină chiar ea un „spion cu acte-n regulă”.
Așadar, într-un moment oportun – atunci când spionul Rick Ford fusese crezut dispărut, aceasta se împotrivește superiorilor săi și alege să-i ia locul acestuia, iar în locul ei, la birou, rămâne actrița Miranda Hart (Nancy Artingstall în film), care joacă rolul unei femei ușor nesigure pe sine, convinsă de Susan Cooper să-i facă jocul și să aibă încredere în calitățile sale de spioană.

În final, lucrurile sunt duse de actrița McCarthy în direcția dorită de personajul său – care le dovedește celor care nu au avut încredere în calitățile ei faptul că este o femeie puternică, devotată muncii ei, ceea ce o ajută să finalizeze cu brio orice sarcină, indiferent de complexitatea ei.
Șefa (The Boss) a apărut în 15 aprilie a.c., cum spuneam, la nici un an diferență de la apariția Spy. În rol principal se află aceeași actriță simpatică Melissa McCarthy, căreia pare să-i stea foarte bine în filmele de acțiune/comedie. Personal, pe toată durata vizionării acestui film, am făcut în permanență o comparație mentală cu Spy, fapt care m-a ajutat, la final, să-mi dau seama că, într-adevăr, un actor bun face tot filmul, cum s-ar spune. Așadar, o avem pe McCarthy în rolul unei femei de succes din SUA, Michelle Darnell, aflată în topul 10 al celor mai bogate femei din America.
Practic, avem un rol foarte asemănător cu cel din filmul Spy, al unei femei puternice, independente, care se descurcă foarte bine pe cont propriu și vrea să arate asta oricui. Numai că, spre deosebire de Spy, în The Boss actrița aflată în rol principal nu reușește să controleze întocmai lucrurile în direcția pe care și-o dorește, astfel că, din cauza utilizării abuzive a informațiilor confidențiale, puternica Michelle Darnell ajunge în închisoare pentru șase luni, timp în care mare parte a averii ei este vândută.
Când aceasta iese din închisoare, neavând încotro s-o apuce, se îndreaptă spre locuința lui Claire Rawlins (actrița Kristen Bell), una dintre fostele angajate ale Șefei. Aceasta o primește, la îndrumarea fiicei sale, Rachel Rawlins (Ella Anderson), însă o avertizează că nu poate sta pentru mult timp. Între cele trei se creează o relație mai mult decât strânsă, motiv pentru care Michelle Darnell, care crescuse într-un centru de plasament, le consideră drept familia ei.

Femeie puternică, Darnell se gândește la variante care să o ajute să-și recapete statutul de dinainte de a ajunge în închisoare, însă toți cei la care apelează o refuză. La fel ca și în Spy, actrița McCarthy joacă rolul unei femei care nu se dă bătută până când nu obține ceea ce își dorește, astfel că, în filmul The Boss, această hotărăște să își deschidă o afacere împreună cu Claire Rawlins. Filmul se termină, evident, într-o notă optimistă, asemănătoare basmului, când „binele învinge răul”. La fel se termină și Spy.
Filmul Spy a fost regizat de Paul Feig, în timp ce în cazul The Boss regia aparține lui Ben Falcone. McCarthy este o actriță care se mulează perfect pentru ambele roluri, reușind să captiveze cu ușurință atenția spectatorilor prin diferite situații comice și de acțiune. În cazul filmului The Boss, scenariul a fost scrisă chiar de actriță, cel mai probabil, inspirată fiind de mai multe roluri pe care le-a avut de-a lungul timpului.
Trailer Spy:
Trailer The Boss: