Atunci cand un cuplu este binecuvantat cu venirea pe lume a primului copil, atentia parintilor se va muta de pe dinamica relatiei de cuplu pe cresterea si dezvoltarea copilului.
Iata cateva modalitati prin care va puteti asigura ca cel mic va avea parte de o dezvoltare sanatoasa si armonioasa, inca din primii ani de viata:
- Ingrijirea bebelusului este un proces complicat si de cele mai multe ori se dovedeste a fi extrem de obositor. De aceea, este important sa va sprijiniti reciproc si tatal sa nu creada ca mamica trebuie sa se ocupe de tot. Puneti-va la curent cu modalitatile de hranire si ingrijire a bebelusului. Cititi dinainte despre bolile sugarilor si cum pot fi tratate, pentru a nu fi luati prin surprindere daca cel mic va prezenta diferite simptome. Spre exemplu, este foarte posibil ca, la un moment dat, bebelusul sa fie afectat de colici. Trebuie sa stiti ca acestia sunt spasme abdominale ce pot aparea din cauza alimentatiei sugarului. Stomacul micutului nu este dezvoltat in intregime si este posibil sa nu poata digera lactoza, motiv pentru care apar durerile sau asa-zisii colici. Daca se intampla asta, va trebui ca mamica sa inceteze alaptarea si sa opteze, in schimb, pentru hranirea bebelusului cu lapte praf. Este important sa cumparati din timp toate produsele necesare pentru cresterea si ingrijirea bebelusului, iar pe BABYNeeds.ro veti gasi atat biberoane si suzete, cat si hainute, articole pentru plimbare si relaxare, produse de igiena si de siguranta pentru cel mic.
- Mediul in care creste copilul este extrem de important pentru dezvoltarea lui. Deoarece copiii din ziua de azi sunt dependenti de telefoane mobile, tablete si alte dispozitive inteligente, va recomandam sa-i limitati accesul la tehnologie. Tine-ti-l departe de televizor in primii doi ani de viata si nu-l lasati sa umble pe telefon sau tableta, fara supraveghere atenta. Cel mai bine este sa il cresteti intr-o zona inconjurata de natura, unde aerul este proaspat si unde sa il puteti scoate la plimbare fara sa va faceti griji in privinta galagiei sau a poluarii. Nu uitati ca pentru acest tip de activitati, mamica va avea nevoie de incaltaminte comoda si flexibila, cum ar fi o pereche de pantofi sport pe care ii poate achizitiona de pe ro/37-incaltaminte-sport-dama. Sportul este benefic dezvoltarii fizice a copilului, motiv pentru care va sugeram sa luati in considerare achizitionarea unei locuinte la periferia Bucurestiului, departe de aglomeratia, traficul si poluarea din centrul Capitalei. Pentru a obtine cea mai buna oferta, apelati la dezvoltator imobiliar Novum Invest. Cresterea unui copil intr-o casa ce are propria curte reprezinta numeroase avantaje, oferindu-i cel mic o alternativa mai sanatoasa la petrecerea timpului liber pe Internet. Cand va fi mai mare, copilul isi va putea chema prietenii prin vizita si se vor putea juca impreuna in curte.
- Atmosfera familiala este un alt factor ce contribuie la dezvoltarea sanatoasa a copilului, de data aceasta din punct de vedere emotional. Modul in care interactioneaza parintii influenteaza in mod direct si semnificativ mentalitatea copilului, care va absorbi toata informatia provenita din exterior inca de la o varsta frageda. Intr-un fel sau altul, copilul este afectat de comportamentul parintilor, la care este expus in permanenta. De aceea, e vital sa ii oferiti un exemplu bun si sa nu va certati de fata cu el. Desigur, toate cuplurile au conflicte, insa trebuie sa invatati sa le gestionati cu mare grija si atentie, fara a-l expune pe cel mic la discutii aprinse, tipete sau jigniri. Conflictele au si o latura productiva, atata vreme cat sunteti capabili si dispusi sa invatati din greseli. Pentru a fi fericiti, partenerii trebuie sa constientizeze, inainte de toate, puterea compromisului. Este foarte important sa setati un exemplu pozitiv pentru copilul vostru! Ganditi-va ca daca el este inconjurat de fericire, dragoste si energie pozitiva in copilarie, pe masura ce va creste, isi va insusi toate aceste valori si se va transforma intr-un adult bland si intelegator, capabil de empatie, sociabil si altruist.
- Alegeti activitati care sa stimuleze dezvoltarea intelectuala a copilului. In primii ani de viata, parintii trebuie sa fie foarte atenti la activitatile in care il implica pe cel mic. Bebelusii au mintea precum o tabla nescrisa, intelectul lor este ca o bucata de plastilina ce asteapta sa fie modelata. Din acest motiv, trebuie sa alegeti activitati educative, care sa-i stimuleze simtul vizual, gandirea si capacitatea de asociere. Cumparati-i jucarii colorate si cu beculete si ascultati impreuna muzica. Este bine sa-i cititi o poveste in fiecare seara, inainte de culcare, pentru ca acest lucru contribuie la dezvoltarea capacitatii de a vorbi. Cumparati doar carti cu poze, pentru a-l ajuta pe cel mic sa vizualizeze personajele si locurile din poveste. Acest lucru il va ajuta la asocieri si va recunoaste cu o usurinta mai mare obiectele din jurul lui. Cand va mai creste, cel mic isi va insusi un vocabular bogat si va fi capabil sa se exprime coerent.
Copiii sunt foarte vulnerabili la mediul extern, care exercita o influenta puternica asupra dezvoltarii lor mentale si fizice.
De aceea, in calitate de parinti, trebuie sa va asigurati ca ii oferiti copilului un mediu curat si igienic, o atmosfera familiala relaxata, dar si un nivel ridicat de interes in ceea ce priveste dezvoltarea sa intelectuala.