Dacă citești acest articol, probabil că tu sau cineva drag ție suferă de această afecțiune și ai nevoie de remedii naturale și sigure, care să ofere cele mai bune rezultate. Multitudinea articolelor și soluțiilor găsite la o simplă căutare pe internet poate fi derutantă, diversitatea opțiunilor și metodelor de tratament descrise în diferite surse fiind foarte vastă.
De multe ori, soluțiile oferite constau în tratamente medicamentoase sau chiar intervenții laser. Dacă însă ești în căutare de tratamente non-invazive, cu produse obținute din ingrediente naturale, blânde și prietenoase cu tenul sensibil, ești în locul potrivit.
Ce este cuperoza?
Prin cuperoză este definită înroșirea feței, în special în partea centrală, pe părțile laterale ale nasului, pe obraji și pe bărbie, cu mici vene sau capilare vizibile.
În limbaj popular, aceasta mai este cunoscută drept „boala obrajilor roșii”, vinișoarele vizibile la nivelul feței având o culoare ce pornește de la roz, trece spre roșu și uneori chiar spre nuanțe de violet.
Deși este o afecțiune foarte des întâlnită la nivel mondial, nu foarte multă lume știe despre existența ei, asociind roșeața tenului cu alte cauze.
Cuperoza nu este contagioasă și nici infecțioasă, însă roșeața persistentă la nivelul feței, prin faptul că este inestetică, provoacă disconfort psihic celor care o manifestă, mai ales în împrejurări sociale, și poate afecta imaginea de sine a persoanei.
Cauze ale apariției cuperozei
Cauzele exacte ale acestei afecțiuni nu sunt în totalitate documentate, însă există un consens în lumea medicală asupra presupunerii unei predispoziții genetice la cuperoză, cel mai probabil și alte persoane din familie manifestă aceste simptome. Cel mai mult sunt afectate femeile mature, în general cele blonde sau cu tenul foarte deschis la culoare, ele având cea mai mare predispoziție. Totuși, există posibilitatea ca aceasta să apară și la bărbați sau la femeile tinere.
Dilatarea excesivă a vaselor de sânge este o altă cauză a apariției cuperozei, mai ales după instalarea maturității, venele și capilarele nemaiavând aceeași capacitate de contracție.
Roșeața cuperotică a tenului poate fi determinată de o serie de factori, precum spălarea feței cu apă dură, prea fierbinte sau prea rece, sau folosind produse cosmetice agresive, expunerea prelungită la soare sau la temperaturi foarte scăzute, consumul de alcool și tutun, alimentele condimentate (în special cele iuți).
Tenul neîngrijit sau supraobosit poate de asemenea să manifeste simptome ale cuperozei.
În plus, factori precum tulburările endocrine, afecțiunile aparatului digestiv, unele infecții sau menopauza, încurajează apariția cuperozei. Și în situațiile cu o încărcătură emoțională ridicată, cuperoza își face simțită prezența.
Deși este o boală cronică, care nu se poate trata în totalitate, cuperoza poate fi ținută sub control printr-un cumul de acțiuni la nivel individual și folosirea produselor adecvate pentru acest tip de ten. Mai mult, dacă rămâne netratată pentru o perioadă îndelungată, cuperoza se poate permanentiza, făcând aproape imposibilă ameliorarea simptomelor.
12 sfaturi pentru tratarea cuperozei
- Evită apa dură sau prea fierbinte atunci când te speli pe față. Temperatura ridicată a apei contribuie la dilatarea vaselor de sânge. Din acest motiv, este recomandat și să te abții să mergi la saună și să limitezi pe cât posibil băile fierbinți.
- După spălare, usucă-ți tenul prin tamponare ușoară cu șervețele cosmetice sau cu un prosop moale și evită apăsarea sau frecarea pielii.
- Pentru demachiere, folosește produse cu ingrediente naturale, care calmează pielea. Încearcă loțiunea demachiantă cu extract din scoarță și frunze de hamamelis, cu un miros proaspăt și acțiune anti-inflamatoare, astringentă și antiseptică, ce reduce iritațiile, roșeața, curăță porii în profunzime, catifelează pielea, hidratează și tonifiază epiderma. De asemenea, are efect de regenerare și este recomandată inclusiv pentru tenul acneic, gras sau mixt.
- Hidratează-te! Ai grijă să consumi minim 2 litri de apă pe zi.
- Ai grijă la sedentarism! Exercițiile fizice ajută la îmbunătățirea generală a circulației sângelui, având astfel și un efect benefic asupra manifestării cuperozei. Totuși, evită efortul fizic intens – și acesta duce la apariția roșeții tenului.
- Renunță la mâncarea nesănătoasă sau limiteaz-o pe cât posibil, adăugând în dieta ta mai multe fructe și legume, bogate în vitamine și minerale.
- Încearcă să reduci pe cât posibil consumul de alimente și băuturi fierbinți sau foarte condimentate.
- Limitează consumul de alcool și tutun – aceștia sunt factori declanșatori ai manifestării simptomelor cuperozei.
- Folosește creme de față cu factor de protecție solară ridicat și evită pe cât posibil expunerea îndelungată la soare în timpul sezonului cald. Îți recomandăm crema solară Avril, cu factor ce protecție SPF 30 sau 50, ce protejează împotriva razelor UVA și UVB. Cu 98% ingrediente de origine naturală și 23% ingrediente bio, crema conține Aloe Vera cu proprietăți calmante și reparatoare, ulei de migdale dulci bio cu proprietăți hidratante și vitamina E cu proprietăți antioxidante.
- Verifică întotdeauna termenul de valabilitate al produselor de îngrijire a feței – odată expirate, acestea pot deveni iritante pentru piele.
- Alege măști de față potrivite tipului tău de ten, cu efect calmant și antiiritant. Încearcă masca liniștitoare Salthouse, cu o formulă activă, inovatoare, sub formă de gel răcoritor cu sare de la Marea Moartă, ce oferă un remediu rapid tenului iritat și diminuează tensiunea și roșeața de la nivelul epidermei. Complexul activ natural pe bază de pantenol, hamamelis, flori de mușețel și Chuchuhuasi, contribuie substanțial la reducerea iritării iar ingredientele active hidratante și Aloe Vera hrănesc tenul și îi conferă un aspect sănătos. O altă mască ideală pentru îngrijirea optimă a tenului sensibil este masca peel-off cu alge și merișoare Organique, bogată în substanțe organice: proteine, polizaharide, microelemente și vitamine (B, C, E și beta-caroten). Aceasta curăță tenul de toxine, calmează iritațiile, hidratează, catifelează și îmbunătățește tonusul muscular.
- Studiază întotdeauna cu atenție compoziția cosmeticelor, astfel încât acestea să nu conțină substanțe alergene sau iritante, alcool sau parfum. Gamele de cosmetice naturale dedicate tenului sensibil și cuperozic de la producătorii de cosmetice cu ingrediente organice Phura Italia și Organique Polonia îți vor fi aliații ideali în lupta cu simptomele cuperozei.
Crema împotriva cuperozei Organique este un produs dermato-cosmetic special, dedicat îngrijirii intensive a tenului sensibil, cuperozic, cu teleangiectazii (dilatații ale capilarelor) și decolorări. Acidul azelaic din compoziția cremei are proprietăți antibacteriene, reduce numărul de papule și pustule, accelerează regenerarea epidermei și reface decolorările post-inflamatorii. Printre ingredientele active se mai numără și un extract de curățare obținut din bulbi de iarbă africană, ulei de Helicrysum, molecule joase de acid hialuronic, alantoină, pantenol, bisabolol (o substanță activă prezentă în uleiul de mușețel), unt de Shea, toate combinate într-o formulă sigură: fără silicon, fără parabeni, fără uleiuri de parafină, fără etanolamină.
De la același producător vine în ajutorul tenului cuperozic Crema facială cu Aloe Vera, ulei de macadamia și vitamina E, recomandată îngrijirii intensive a tenului sensibil, uscat, crăpat și predispus la iritații. Ingredientele active ale produsului au fost special selecționate și combinate, astfel încât să restabilească confortul maxim al pielii cu probleme. Crema reduce roșeața, senzația neplacută de tensiune și rugozitatea tenului.
Limfa calmantă pentru ten sensibil de la Phura este un produs tri-activ, concentrat, pentru îngrijirea intensivă a tenului sensibil și cuperotic. Principiile active acționează în profunzime, pe parcursul a 24 de ore, împotriva înroșirii tenului. Conferă tenului o acțiune unică de albire, reîmprospătare și calmare, redându-i prospețimea și strălucirea atât de necesară. Păstrează tenul perfect hrănit și hidratat și îl protejează în același timp de acțiunea nocivă a factorilor externi.
Nectarul calmant destinat tenului sensibil cu unt de Shea și Măsline are, de asemenea, o acțiune ce durează 24 de ore, această cremă activă fiind special formulată pentru a garanta hidratarea optimă și protecția corectă a tenului delicat și sensibil. Conține extracte prețioase care calmează pielea iritată și protejează tenul împotriva agenților externi agresivi, lăsând tenul proaspăt, luminos și radiant.
Folosirea produselor cosmetice de calitate, adaptate acestui tip de ten, este crucială atunci când vorbim despre cuperoză. Substanțele calmante adaptate tenului cuperozic îmbunătățesc considerabil aspectul pielii înroșite și ameliorează simptomele deranjante.
Toate produsele recomandate în acest articol pot fi comandate foarte ușor printr-un mesaj pe pagina Greencosmetics, unde vei găsi o echipă dedicată, mereu pregătită să te consilieze și să-ți recomande produsele potrivite pentru tine, cosmetice și produse de igienă cu ingrediente naturale și bio, pentru consumatorul conștient de propria sănătate și de importanța protecției mediului înconjurător.