OpenBiome, o companie cu sediul în Cambridge, Massacchusetts, a deschis o facilitate care colecţionează probe de scaun de la indivizi sănătoşi, testaţi. Apoi procesează aceste “donaţii” şi le pregăteşte pentru transportul către spitale, unde sunt transplantate în colonul pacienţilor infestaţi cu o infecţie fatală a intenstinului, Clostridium difficile. Din septembrie, OpenBiome a trimis mai mult de 135 de astfel de preparate îngheţate către 13 spitale. Ea este, precum a numit-o Science News, un fel de Cruce Maro.
Aceste “transplanturi de fecale” sunt nişte promisiuni extraordinare în tratatul Clostridium difficile, o boală care ucide aproximativ 14.000 de oameni pe an. Potrivit Science News: “Un studiu din 2011, realizat pe 317 pacienţi bolnavi de C. difficile, a descoperit că transplanturile de fecale au eliminat infecţiile în 92% din pacienţi. Iar cercetări şi mai recente au arătat că luând o serie de pastile ce conţin bacterii izolate din materiile fecale (fără ca fecalele însele să fie prezente) au eliminat infecţiile cu C. difficile în toate cele 32 de cazuri tratate.”
Până să apară OpenBiome, nu a existat nicio cale legală pentru a face rost de transplanturi de fecale, iar alţii au recurs chiar la a folosi preparate realizate acasă de la excrementele altor persoane care, o spunem doar pentru a fi şi mai clari, reprezenta o idee proastă. Acum FDA permite lui OpenBiome să livreze în America transplanturi pentru tratarea C. difficile, considerând materialele fecale ca fiind medicamente. Unele persoane au susţinut că nu are sens să tratezi excrementele ca fiind medicamente, din moment ce- să fim oneşti- nu sunt. În schimb, oamenii de ştiinţă au argumentat în revista Nature că, ţinând cont de natura specială a excrementelor şi potenţialul pentru procedura de a transfera bacterii sănătoase de la o persoană la alta, transplanturile de fecale merită propriul set de reguli care să le facă mai uşor de studiat şi de folosit în medicină.
Si in Romania se face acest transplant, eu l-am facut la dr Ditoiu de la Spitalul Fundeni, aveam clostridii….l-am gasit pe net la hepatite.ro
Buna ziua! Dnu Stoian puteti sa imi spuneti daca acest transplant de fecale a avut rezultat si daca ati scapat de aceasta bacterie ca am tatal meu diagnosticat cu clostridium difficile si are deja 3 recidive si nu isi face efectul nici un medicament. Puteti sa imi spuneti cum a decurs aceasta procedura care au fost pasii? Va multumesc si astept raspunsul dvs!
Am vazut pe pro tv la Oana cuzino k se poate slabi cu aceasta metoda,va rog dati mai multe detalii,eu sunt din botosani si as vrea sa aj la Bucuresti sa fac o asa procedura pt slabit!multumesc!
Intr-un studiu al BBC s-a dovedit ca daca metabolismul donatorului e lent si pacientul ce va primi transplantul va avea un metabolism lent.. Pe de alta parte pacientii ce au primit fecalele de la donatori slabi.. Nu au intampinat aceasta problema.