-
Care este diferenţa dintre psiholog şi psihiatru?
La psiholog putem merge pentru orice fel de problemă, chiar și pentru a ne dezvolta diferite abilități. El ne ajută să înțelegem cum putem să controlăm aceste probleme prin aplicarea diverselor tehnici terapeutice într-un cadru care promovează înțelegerea și acceptarea. La psihiatru apelăm atunci când dificultățile noastre nu ne mai lasă să funcționăm, când există un dezechilibru chimic în organism pentru care avem nevoie de medicație. În unele cazuri în care clientul se confruntă cu probleme mai grave se recomandă combinarea terapiei cu tratamentul medicamentos.
-
De ce credeţi că românii au reticenţe în a merge la psiholog?
Avem o serie de mituri atunci când vine vorba de mersul la psiholog. Ne putem gândi că doar oamenii ”nebuni” apelează la psiholog sau că suntem slabi dacă nu ne putem rezolva problemele singuri. De asemenea, poate interveni lipsa de informare cu privire la ce se întâmplă de fapt în cadrul terapiei și astfel putem crede că oricum nu ne poate fi util doar să discutăm cu cineva. Reticențele pot apărea și din motive financiare, dar și datorită faptului că ne dorim rezultate rapide fără efort.
-
Care sunt cele mai comune probleme pe care le întâlniţi?
Cel mai des am lucrat cu probleme de anxietate (atacuri de panică, anxietate socială, tulburare obsesiv-compulsivă, anxietate generalizată), depresie, probleme cu furia și comportamente agresive, probleme cu somnul, dependența de alcool, dar și aspecte care țin de partea de dezvoltare a abilităților (controlul emoțiilor, comunicare, luare de decizii, rezolvare de probleme).
-
Sunt şedinţele online la fel de eficiente ca cele din cabinet?
Da. Și studiile indică acest lucru. Atât la cabinet, cât și online se urmează aceiași pași: descoperirea problemelor cu care se confruntă clientul, explicațiile legate de cum au apărut și s-au menținut aceste dificultăți, formularea scopurilor și găsirea mijloacelor prin care le putem atinge și construirea unui plan de tratament care va fi urmat ulterior.
-
Când o persoană are o problemă, care este momentul în care ar trebui să meargă la psiholog?
După ce o persoană a încercat să își rezolve acea problemă singură sau împreună cu ajutorul celor apropiați și nu a reușit, este un moment potrivit ca ea să apeleze la un psiholog. Este important și cât de tare ne afectează această problemă viața, la nivel de odihnă, poftă de mâncare, capacitate de concentrare, activități pe care le desfășurăm și stare de bine. De obicei, cu cât o persoană ajunge mai repede la psiholog, cu atât este mai ușor de intervenit asupra respectivei probleme.
-
La psiholog se poate merge doar de unul singur?
Există mai multe modalități în care putem merge la psiholog, iar terapia individuală este doar una dintre ele. Oamenii vin și pentru probleme de cuplu și atunci se lucrează cu ambii parteneri, pentru probleme în relația părinte-copil sau pentru probleme din cadrul familiei. Se poate merge și pe varianta de terapie de grup care oferă foarte multe beneficii.
-
Cât timp durează terapia cu un psiholog?
Răspunsul depinde foarte mult de problema cu care se confruntă clientul și aici este important de cât timp a apărut, cât des ne afectează și cât de intensă este, precum și existența altor probleme asociate. De asemenea, este nevoie să avem în vedere o serie de alți factori individuali cum ar fi implicarea clientului în procesul terapeutic, suportul oamenilor din jur, factorii de mediu. În terapia cognitiv-comportamentală există protocoale, adică planuri de tratament care specifică de câte ședințe este nevoie în funcție de fiecare problemă, iar acestea sunt adaptate în funcție de nevoile fiecărui client.
-
Ce părere aveţi despre “alternative” la terapie, de genul: cursuri de dezvoltare personală, NLP, reiki etc.?
Suntem atrași de aceste alternative pentru că ele promovează ideea greșită a unor rezultate sigure pe care le putem obține foarte ușor. Există însă o diferență între starea de bine pe care o simțim pe moment în urma participării la astfel de forme alternative și schimbările pe termen mediu și lung pe care le putem obține în urma terapiei.
-
Consideraţi că ar trebui promovată mai mult utilitatea mersului la psiholog?
Cu siguranță. Acest lucru merită făcut cu scopul înlăturării miturilor despre care discutam mai sus, dar și pentru a informa corect populația cu privire la aceste servicii. În momentele dificile, merită să apelăm la ajutor din partea unui psiholog pentru a putea învăța cum să controlăm acele probleme care ne împiedică să ne bucurăm de lucrurile și de oamenii din viața noastră.
-
Cum vă pot contacta cei interesaţi?
Eu lucrez atât la cabinetul din Cluj, cât și online cu persoane din ţară şi din străinătate, iar ședințele se desfășoară pe bază de programări. Pot fi contactată aici:
Telefon: 0757 381 077
E-mail: roxanacristina.petrus@gmail.com
FB: https://www.facebook.com/psihologlacluj/
Web: http://www.gandestesanatos.ro/echipa-de-psihologi/roxana-petrus/