Cristian Bordei, senator de Cluj și membru în Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale, susține că legea pentru exploatarea resurselor naturale offshore va aduce beneficii în primul rând pentru clientela politică a PSD și PNL, nu pentru cetățeni.
Iată ce spune parlamentarul:
„– Prețul gazelor naturale la consumatorul final nu va scădea sub prețul existent în prezent;
– Statul este principalul câștigător din această lege, beneficiind de cca. 78% din câștiguri.
Acestea sunt concluziile seci ale unuia dintre principalii specialiști în industria gazelor din România, după analiza mult așteptatei inițiative legislative a Guvernului pentru modificarea Legii offshore. După cum știm, precedenta modificare a Legii offshore a fost făcută în 2018 în epoca “patriotului” Dragnea sub pretextul apărării interesului statului dar a avut ca rezultat blocarea exploatării gazelor din Marea Neagră și creșterea importurilor de la Gazprom.
Așa cum în urma exploziei prețurilor energiei cel mai mare câștigător a fost statul prin producătorii săi de energie electrică și gaze naturale, vedem că și această modificare se face, în final, tot în folosul statului și nu în beneficiul consumatorului, al cetățeanului român. Același stat care ajunge să bage 1,3 miliarde de euro în restructurarea prea mult întârziată a CE Oltenia, după alte sute de milioane cheltuite de-a lungul timpului pentru a-i acoperi pierderile.
Dar cine este acest stat și de ce pare el a avea interese proprii care nu coincid cu interesele cetățenilor, așa cum ar trebui? Foarte direct spus, statul este vechile partide, PSD, PNL, UDMR și sateliții lor. Mai precis, oamenii lor care de peste 30 de ani sunt plasați în pozițiile cheie ale tuturor instituțiilor și companiilor de stat. Acesta este modul lor de existență și funcționare, această simbioză politico-economică prin care banii publici din bugetele de achiziții ale instituțiilor și companiilor de stat circulă, prin intermediul firmelor de casă și a tot soiul de “băieți deștepți”, către pușculițele de partid și conturile diverșilor lideri ale acestora.
Pare ciudat că în cazul exploziei prețurilor la energie s-au evitat cu obstinație tocmai măsurile care să acționeze direct asupra cauzelor creșterii prețurilor și doar s-a amânat impactul acestora? Sau că s-au acceptat atât de greu măsuri care să protejeze, măcar parțial și industria privată? Sau că, iată, în cazul Legii offshore se mențin măsuri care nu stimulează nici investițiile și nici scăderea prețurilor la consumatorul final?
Păi nu mai pare ciudat atât timp cât ne dăm seama că, de fapt, interesele complexului politico-economic cimentat în peste 30 de ani de vechile partide sunt servite pe deplin. De “împachetarea și vânzarea” acestui fenomen către populație, sub ambalajul poleit al apărării interesului național, se ocupă blocul mass-media alimentat cu bani din același circuit descris mai sus.
Suntem bine, dormiți în pace!”