Senatorul Cristian Bordei consideră că actuala putere se folosește de criza provocată de războiul din Ucraina pentru a acoperi din nou corupția și pierderile practicate de firmele de stat în ultimii 32 de ani.
Iata declarația politică susținută de parlamentarul USR de Cluj:
„De ani de zile există o practică la guvernele noastre și anume aceea de a șterge periodic datoriile unor companii de stat. Ca să fie clar, a șterge datorii înseamnă, în majoritatea cazurilor, a le plăti din bugetul public. Domeniile în care activează aceste companii pot varia, la fel cum a variat componența guvernelor și a grupurilor de interese din jurul acestora.
Recent, actualul Guvern a șters datoriile a zece companii din sectorul apărării în valoare de 100 de milioane de lei. La începutul acestui an, statul român a scutit CFR Marfă de plata a 570 de milioane de euro prin transferul unor active mobile și imobile în proprietatea statului în locul plății. A fost invocat riscul închiderii necontrolate a societății, ca urmare a demersurilor de executare silită a companiei și a riscului eliminării bruște a acesteia de pe piața de transport feroviar de marfă. S-ar fi afectat astfel, în mod direct, industriile strategice și clienții deserviți de către companie.
În cazul companiilor din domeniul apărării s-a invocat urgența pe seama dispoziţiilor art. 346 din Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene ce vizează sprijinul operatorilor economici care desfăşoară activitate referitoare la producţia sau comerțul cu armament, muniţie şi material de război. Este lăudabil faptul că, atunci când vor, guvernanții se dovedesc capabili să se folosească de legislația Uniunii Europene, dar nu pot să nu remarc felul în care aceștia aleg să o facă.
Exemplele pot continua, cert este că sute de milioane din banii publici sunt folosiți periodic pentru a acoperi găurile produse de incompetența unor administratori numiți politic. Este încă o povară aruncată în spatele economiei private care produce, de fapt, acești bani în condițiile în care foarte rar aflăm din partea statului cum s-a ajuns la acele datorii. La fel de rar vedem o anchetă serioasă declanșată din oficiu, fără presiuni publice.
Politizarea excesivă și corupția instituționalizată sunt cele mai corozive practici care sapă la temelia unui stat. Riscăm să ajungem, deși unii ar spune că suntem deja acolo, în situația în care statul, mai precis instituțiile sale cheie, să colapseze în perioade de crize. Să nu fie în stare să își susțină populația în momentele grele, adică exact atunci când aceasta are cea mai mare nevoie de stat.
Avem un război în apropierea granițelor noastre, un război care nu pare să se termine prea curând și cu riscuri reale de extindere. Adică exact genul de criză pentru care optimizarea la maximum a resurselor statului și închiderea tuturor robinetelor corupției și incompetenței sunt cruciale.
Stimați guvernanți, este cazul să vă treziți!”