Localul clujean Baracca a fost selecţionat să participe la Competiţia „Restaurantul Anului 2012 în Romania”, în cadrul „Hotel Tourism & Leisure Investment Conference”, cel mai important eveniment autohton dedicat industriei hoteliere. Este singurul restaurant din afara Bucureştiului participant la concurs.
Restaurantul a fost inaugurat în anul 2008. Proiectul localului Baracca, deschis pe strada Napoca, este conceput după ideea doi în unu: cafenea şi restaurant deopotrivă. În cafenea se servesc şi specialităţi de bucătărie uşoară, precum salate şi sandwich-uri, iar în restaurant se servesc meniuri complexe.
Maria Dunca, proprietarul localului Baracca, a preluat pe strada Napoca o clădire veche de 500 de ani: „Lucrările au durat aproape doi ani, iar pentru întreg proiectul de design am colaborat cu firma Sani Stranski. Mobilerul e de calitate, de exemplu, scaunele sunt marca Apper, cele de bar sunt Capelini, iar corpurile de iluminat sunt marca Fontana Arte”.
Dragoş Tudoran, bucătar la Baracca, „este unul dintre primii trei bucătari specializaţi pe bucătăria modernă din România. A lucrat într-un restaurant franţuzesc foarte renumit din Bucuresti, iar acum işi promovează reţetele la noi. Preparatele noastre nu sunt tradiţionale, deoarece dorim să educăm clientela clujeană, să ii determinăm să treacă peste meniuri de tip ciorbă de burtă si cartofi prăjiţi”, susţine Maria Dunca.
Tortul Bavaroise, specialitatea casei la capitolul deserturi, este o tartă preparată din cremă de ciocolată, mere, nuci caramelizate, într-un blat de ciocolată, pe care sunt presărate foiţe de aur alimentare. Tarta se serveşte împreună cu un glob de îngheţată din praline şi cremă englezească.
O altă specialitate este muşchiul de vită cu risotto de trufe. Muşchiul e gătit lângă pireu de usturoi şi sos gorgonzola, cu trufe şi orez. Dintre paste se remarcă tagliatelle cu somon şi fructe de mare. Meniul conţine tagliatelle, somon afumat, fructe de mare, sos rose şi “atingere” de trufe.
Proprietarul localului a declarat că investiţia se învârte în jurul sumei de 500.000 de euro: „Nicio secundă nu ar fi fost posibilă deschiderea localului dacă soţul meu, Dan Dunca, om de afaceri, nu m-ar fi susţinut financiar. Tot soţul meu a fost cel de pe lista căruia am ales numele Baracca. Am lucrat timp de trei săptămâni la alegerea numelui şi l-am ales pe acesta pentru paradoxul sugerat, discrepanţa dintre nume şi imagine”, explică Maria Dunca.