În ultima vreme, turismul a migrat foarte mult de la o activitate predominant națională, la un fenomen din ce în ce mai internațional, oamenii călătorind din ce în ce mai departe de casele lor și explorând diferite părți ale lumii. Se spune că atunci când călătorim în alte țări, pe alte continente și descoperim noi culturi, orizonturile noastre de înțelegere se lărgesc, mintea devine mult mai deschisă pentru experiențe noi, și viața noastră se poate schimba pentru totdeauna.
Pentru cei care călătoresc, întoarcerea acasă poate fi dificilă după o călătorie în jurul lumii sau o altă experiență internațională de lungă durată, pentru că simt că ei s-au schimbat în totalitate, pe când cei la care se întorc au rămas exact la fel. Un studiu recent a arătat că turismul și călătoriile în general ne pot schimba viața și ne pot schimba percepțiile asupra noastră, a locului din care provenim, a conceptului de „acasă”, a oamenilor din vecinătatea noastră, prietenilor, rudelor, a locului de muncă și asupra vieții în general.
Prin realizarea acestui studiu, cercetătorii și-au propus să descopere modul în care călătoriile și turismul afectează oamenii și care este impactul lor asupra vieții, a stării de bine și a percepțiilor noastre. Studiul a fost realizat în China, această țară având cel mai mare procentaj de călători din lume – numărul de chinezi care călătoresc crescând de la 10 milioane în anul 2000, la 83 de milioane în 2012.
În prima parte a studiului, oamenii de știință au adunat informații referitoare la relațiile respondenților cu societatea, la percepțiile și atitudinile pe care le au aceștia față de cultură, muncă, bani și timp, după ce au călătorit în afara țării. În cea de a doua parte a studiului, cercetătorii au urmărit care au fost cele mai semnificative schimbări la nivelul sentimentelor și a dispoziției participanților.
Autorii studiului au constatat că majoritatea respondenților au observat schimbări în percepțiile lor după ce au călătorit – aceștia se bucurau mai mult de munca lor și erau motivați să muncească mai mult pentru a aduna bani pentru următoarea lor călătorie. De asemenea, călătoriile le-au îmbunătățit abilitățile de comunicare și relațiile sociale. Mai mult, participanții s-au simțit mult mai satisfăcuți și mai fericiți după o călătorie; erau mult mai optimiști cu privire la viața lor în general și la conducerea țării.
Pe lângă acestea, oamenii de știință au observat că participanții aveau o imagine de sine mult mai bună și mai multă încredere în forțele proprii, erau mult mai deschiși și mai flexibili, mai relaxați și mai entuziasmați. Aceste rezultate au fost foarte diferite de cele ale respondenților care nu călătoresc. Cele mai semnificative diferențe se referă la sentimentele pozitive ale subiecților, la starea de relaxare, la sentimentul de împlinire și la gradul în care apreciază pozitiv munca sau studiile.
Așadar, călătoriile ne fac mai buni decât înainte, ne inspiră, ne dau energie, pozitivism și ne îmbunătățesc abilitățile. Sunt niște schimbări care ne schimbă percepția asupra vieții în general, făcându-ne mai fericiți și mai relaxați.