O noapte nedormită are drept consecință printre altele faptul că te trezești dimineața cu cearcăne inestetice pe care le poți ascunde rapid cu puțin anti cearcăn. Ce te faci însă atunci când chiar și după un somn bun, cearcănele persistă? Ba mai mult, îți apar și pungi sub ochi?
Cearcănele persistente, care nu sunt cauzate de nopțile nedormite, pot indica o alergie care nu a fost încă descoperită, afecțiuni renale sau hepatice, o alimentație nesănătoasă. Pungile de sub ochi sunt un semn că organismul reține apă și drenarea limfatică nu funcționează cum ar trebui. Ambele sunt asociate cu îmbătrânirea și dacă semnele nu dispar cu soluțiile obișnuite, se recomandă o vizită urgentă la medic.
Până atunci, iată câteva remedii simple, ieftine, cu produse ce se găsesc aproape în orice casă:
- Castravetele
Castravetele are proprietăți ușor astringente, de albire a pielii, calmează și reîmprospătează. Instrucțiunile, mai jos:
- Se taie felii mai groase de castravete și se țin în frigider pentru 30 de minute. După ce se răcesc, se țin pe ochi 10 minute. Pentru a fi eficient tratamentul, se face de două ori pe zi timp de minim o săptămână;
- O alta opțiune e să se amestece suc de castravete cu suc de lămâie, ambele proaspete, în cantități egali. Cu o discheta demachiată sucul astfel obținut se pune pe zona afectată timp de 15 minute și apoi se clătește cu apă. Tratamentul se aplică zilnic timp de ce cel puțin o săptămână. Pentru efecte maxime, se poate ține 30 de minute la frigider, pentru a obține și efectul de reîmprospătare.
- Cartoful crud
Banalul cartof conține substanțe care pot albi cearcănele și ajută la dezumflarea ochilor.
- Se rad unul sau doi cartofi pentru a se extrage sucul. Acesta se aplică pe ochii închiși cu o dischetă demachiantă. Sucul trebuie să ajungă atât pe cearcăne cât și pe pleoape. La fel, se recomandă să se răcească întâi. Se ține 10-15 minute și tratamentul se respectă în jur de o săptămână
- Feliuțe de cartof groase și răcite, exact ca în cazul castravetelui, ținute 15 minute, pot face și ele minuni.
- Roșiile
Roșiile au proprietăți de albire.
- O lingură de suc de roșii se amestecă cu jumătate de lingură de suc de lămâie. Cu grijă, să nu intre în ochi amestecul, se aplică pe cearcăne timp de 10 minute, de două ori pe zi, timp de mai multe ori pe zi. Se poate folosi și sucul de roșii simplu.
Pont: pentru tenul gras sau mixt, sucul de roșii face minuni pentru acnee și puncte negre, aplicat pe întreaga fată timp de 10 minute. Se curăță cu apă.
- Se bea, imediat după preparare, un pahar de suc făcut din suc de roșii, frunze de mentă și jumătate de lămâie, o dată sau de două ori pe zi, timp de o săptămână. Frumusețea vine mai ales din interior.
- Suc de lămâie
Sucul de lămâie conţine multă vitamina C, care poate ajuta la îndepărtarea petelor negre. Se poate folosi împreună cu alte sucuri, sau simplu.
- Cu o dischetă demachiantă se aplică suc de lămâie sub ochi, cu mare grijă pentru a nu intra suc şi în ochi. Se lasă timp de 10 minute şi apoi se spală cu apă. Tratamentul ar trebui să dureze câteva săptămâni
- Se face o pastă groasa din o lingură de suc de lămâie, două linguri de pireu de roşii (suc cu tot cu pulpă) şi puţină argilă şi tumeric. Pasta se aplică în jurul ochilor, timp de 10-15 minute. Se repetă tratamentul de 2-3 ori pe săptămână.
- Uleiul de cocos
Uleiul de cocos se găseşte în farmaciile naturiste sau la hipermarketuri. Hidratează foarte bine pielea şi împiedică apariţia ridurilor fine. Se poate folosi şi în locul cremei de fată. Vine în formă solidă, dar în contact cu căldura organismului, devine lichid.
- Se masează pe ochi. Dacă nu intră tot în piele, se poate spăla după câteva ore cu apă.
- Se repetă tratamentul de 2-3 ori pe zi, ceva luni, până se obţin rezultate satisfăcătoare.
- Pliculeţe de ceai
Cofeina şi antioxidanţii prezenti în ceaiul verde şi cel negru ajută atât la dezumflarea ochilor obosiţi cât şi la eliminarea cearcănelor.
- Pliculeţele de ceai verde sau negru, folosite, se ţin în frigider jumătate de ora;
- Se pun pe ochi timp de 10-15 minute.
- Se îndepărtează pliculeţele şi se spală faţa cu apă.
- Repetă operaţiunea, de 1-2 ori pe zi, timp de câteva săptămâni.
- Infuzia de ceai
Din cele mai vechi timpuri, ceaiul de albăstrele a fost folosit pentru tratarea ochilor obosiţi şi a cearcănelor. Ceaiul de albastrele se găseşte la farmacie.
- Se pregăteşte o infuzie din două linguriţe de plantă la o cană de apă;
- Se răceşte în frigider timp de 30 de minute;
- Cu două dischete demachiante se aplică pe ochi timp de 15 minute.
- Se mai pot folosi infuzii de tei sau muşeţel.
- Comprese reci
Compresele reci ajută la contractarea vaselor de sânge şi prin urmare, pot îmbunătăţi şi ele aspectul ochilor.
- Un prosop mic sau o bucată de material foarte curată se înmoaie în apă rece sau lapte;
- Se ţine pe ochi timp de câteva minute.
- Alternativ se pot folosi cuburi de gheaţă înfăşurate într-o batistă, sau o pungă îngheţată de mazăre, sau o lingură pusă la răcit cu o seară înainte.
- Menta
Menta are proprietăţi revigorante. Mentolul din plantă îmbunătăţeşte circulaţia, vitamina C conţinută stimulează producţia de colagen, menţinând pielea fermă,
- Se face o pastă din cateva frunze de mentă proaspete;
- Pasta se aplică pe ochi timp de 10 minute;
- Pentru a vedea rezultate, se aplică zilnic timp de o săptămână.
- Suc de portocale
Sucul de portocale are proprietăţi antiinflamatorii.
- Se stoarce o portocală pentru a se obţine o lingură două de suc;
- Sucul astfel obţinut se amestecă cu câteva picături de glicerină;
- Se aplică pe ochi și pe lângă diminuarea cearcănelor, amestecul va da și o strălucire naturală ochilor.
Sucurile de mai sus trebuie aplicate cu grijă, pentru a nu intra în ochi.
Sfaturi în plus:
- Somnul trebuie să fie suficient, 7-8 ore pe noapte;
- Ochii nu trebuie frecaţi. Acest lucru duce la dilatarea vaselor de sânge şi prin urmare cearcănele vor părea şi mai închise;
- Machiajul trebuie îndepărtat temeinic înainte de somn. Lăsat pe faţă poate irita ochii;
- Expunerea la soare trebuie făcută responsabil, cu evitarea orelor toride ale amiezii;
- Organismul trebuie hidratat de-alungul zile, astfel încât să se elimine retenţia de apă;
- Dieta ar trebui să conţină alimente bogate în vitaminele A, C şi E şi săracă în sare şi produse de tip fast food.
- Consumul de alcool şi fumatul ar trebui reduse pe cât posibil la minim.