COMUNICAT DE PRESĂ
ASPYRE
Actions for Supporting the Participation of Youth through Relevant Education
Acțiuni de Sprijin a Participării Tinerilor prin Educație Relevanta
Proiectul este derulat de Asociația Polylogos în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj (ISJ Cluj), Asociația de Inițiativă Locală “Roman 2002” (AILROMAN), și Societatea Studențească de Științe Politice (SSSP), și beneficiază de o finanțare în valoare de 71 795 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Perioada: 16 luni (februarie 2022- mai 2023)
Buget: 71 795.17 EUR
Website: https://aspyre.polylogos.eu
Facebook: @project.aspyre, https://www.facebook.com/project.aspyre
Instagram: @project.aspyre, https://www.instagram.com/project.aspyre
Echipa Proiectului ASPYRE:
CAMILLA Bocănială, Fondator și Director Programe Asociația POLYLOGOS
ANDREEA Suciu, Inspectoratul Școlar Județean Cluj
DIANDRA-Ioana Tanasă-Cozdreanu, Președinte SSSP Cluj
LIVIA Iancu, Vicepreședinte Asociația de Inițiativă Locală “Roman 2002”
Responsabilizarea tinerilor pentru o Românie democratică și activă
Cluj Napoca, 30 mai 2023
Proiectul ASPYRE s-a adresat unei nevoi urgente din România, responsabilizând tinerii să-și îmbrățișeze propriile drepturi și privilegii democratice și să-și exercite puterea în luarea deciziilor democratice. Proiectul a avut ca scop demontarea ideii conform căreia tinerii nu au nicio putere de a face o diferență în țara lor.
ASPYRE a echipat o nouă generație de lideri să fie proactivi și constructivi, mai degrabă decât simpli participanți de opoziție în democrație. Prin intermediul acestui proiect, tinerii au fost încurajați să lucreze împreună, să găsească soluții și să participe constructiv și creativ la procesele democratice, motivându-și prietenii să facă același lucru.
Proiectul ASPYRE a oferit tinerilor o platformă pentru a-și exprima opiniile, întrebările și ideile direct către factorii de decizie politică, angajându-se în dialog cu aceștia cu privire la subiectele care îi interesează cel mai mult. Astfel, s-au creat punți de comunicare între liderii politici și tineretul României.
Camilla și Liviu Bocănială, Fondatorii Asociației Polylogos din Cluj Napoca, creatorii și promotorii Proiectului, își exprimă entuziasmul lor față de ASPYRE, considerând că acesta are potențialul de a modela o nouă cultură în rândul tinerilor lideri, care să poată lucra împreună, să găsească soluții și să participe constructiv și creativ la procesele democratice.
Marinela MARC, Inspector Școlar General al ISJ Cluj, afirmă că participarea tinerilor la viața democratică înseamnă mai mult decât a vota sau a participa la alegeri. Inspectoratul Școlar, în colaborare cu unitățile de învățământ și universități, joacă un rol esențial în promovarea participării tinerilor. Prin sprijinirea și promovarea participării acestora, comunitățile contribuie la integrarea socială a tinerilor și îi ajută să se implice în rezolvarea provocărilor societății moderne.
Tanasă-Cozdreanu Diandra-Ioana, Președinte al Societății Studenților din Științe Politice din Cluj Napoca, subliniază că proiectul ASPYRE a contribuit la înțelegerea mai bună a idealurilor democratice, a drepturilor și obligațiilor cetățenești și a ajutat tinerii să devină cetățeni activi, concentrați pe problemele comunităților din care provin.
Livia Iancu, Vicepreședinte al Asociației de Inițiative Locale din Roman, menționează că impactul proiectului în organizația lor a fost imens, oferind oportunitatea tinerilor din zonele ai puțin dezvoltate să învețe și să aplice valorile democratice într-un cadru propice.
Proiectul ASPYRE a avut numeroase povești de succes. Elevii și profesorii participanți au fost inspirați să devină cea mai bună versiune a lor și să caute soluții concrete pentru provocările din comunitatea lor. De asemenea, factorii de decizie au învățat să interacționeze cu cei pe care îi reprezintă, fără a lansa agende politice și utilizând un limbaj accesibil.
Proiectul ASPYRE lasă în urmă cel puțin 200 de elevi, din județele Cluj și Neamț, motivați în mod direct de către activitățile desfășurate, 30 de profesori și directori de școli, 20 de factori de decizie, reprezentanți ai întregului spectru politic local – cu toții nu numai informați despre drepturile și responsabilitățile lor civice, dar și mult mai deciși de a se implica în exercițiul democratic de dialog, având ca scop schimbarea, specifică și concretă. De asemenea, în cadrul Proiectului, a fost editat, tipărit și oferit gratis în format PDF, pe site-ul Proiectului ASPYRE, un manual despre democrație, procesul de advocacy și implicare civică (vezi aici).
ASPYRE este un proiect cu și pentru tineri, iar aceștia vor fi cei care vor face diferența în societatea noastră. Echipa Proiectului ASPYRE este mândră să sprijine și să inspire tinerii în călătoria lor către a deveni lideri responsabili și implicați.
Pentru mai multe informații despre Proiectul ASPYRE și activitățile desfășurate, vă rugăm să vizitatți site-ul proiectului, aspyre.polylogos.eu, sau să ne contactați la adresa de email contact@polylogos.eu
Despre Programul Active Citizens Fund România:
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.