Bolile contagioase pot fi transmise prin contactul cu sau doar prin apropierea de o persoană infectată şi, de asemenea, trebuie ştiut că există grade diferite de contagiune. Unele dintre ele se transmit uşor de la persoană la alta, precum gripa, pe când altele se transmit doar ȋn condiţii specificice.
Herpesul
Un virus contagios, numit herpes simplex de tip 1, cauzează herpesurile de la gură. Unele persoane nu au niciun simptom al infecţiei, pe când altora le apar inflamţii dureroase pe buze, pe obraji, pe nări sau, mai puţin frecvent, pe gingii sau ȋn cerul gurii. Ele pot dura o săptămână sau mai mult. Leziunile şi ȋn zona genitală. Un alt virus herpes simplex, dar de tip 2, se transmite prin contact sexual şi afectează ȋn mod obişnuit zona genitală.
Urticaria
Urticaria, ce constă din umflături roşii pe piele, este cauzată ȋn mod obişnuit de o reacţie alergică la un medicament sau la un aliment, putând fi determinată şi de infecţii sau stres. Urticaria nu este contagioasă.
Acneea
Cauza exactă a acneei este necunoscută, dar se bănuieşte a fi excesul de sebum, ȋnfundarea porilor, inflamaţiile şi bacteria numită P. acnes, ce se găseşte pe pielea fiecăruia dintre noi. Nici acneea nu este contagioasă.
Eczemele
Eczemele, numele generic pentru mai multe tipuri de inflamaţii ale pielii, nu sunt molipsitoare. Cu toate acestea, se consideră că se transmite genetic, astfel că nu este neobişnuit ca membrii aceleiaşi familii să o aibă.
Virusul varicela-zoster(VZV)
Varicela cauzează acele bubiţe specifice. O persoană care poartă varicela poate transmite boala unei persoane care nu a avut-o niciodată, dar nu poate determina o persoană să dobândească zona zoster. Zona zoster nu este contagioasă, dar varicela da. Zona zoster poate apărea doar când VZV se reactivează, de obicei după mulţi ani de la varicelă.
Gripa
O persoană care are gripă este cel mai mult contagioasă ȋn primele 2-3 zile şi, de obicei, nu mai este molipsitoare deloc după zilele 7-10. Simptomele ȋncep apar ȋn aceste 2-3 zile, dar pot dura o săptămână ȋntreagă.
Meningita
Meningita este o inflamaţie a membranelor care acoperă creierul şi măduva spinării. Poate fi cauzată de infecţii virale sau bacteriale. Majoritatea apar din infecţii care sunt contagioase şi se răspândesc prin fluidele din gâtul sau nasul unei persoane infectate atunci când ea strănută, râde, vorbeşte sau tuşeşte. Meningita bacterială este de obicei mai severă decât cele virale şi poate avea efecte secundare precum leziuni ale creierului, pierderea auzului, amputarea membrelor sau dezabilităţi de ȋnvăţare.
HIV
Există 4 tipuri de fluide ale corpului prin care se poate transmite HIV-ul, virusul ce cauzează SIDA: sângele, sperma, laptele de sân şi secreţiile vaginale. HIV-ul nu supravieţuieşte mult ȋn afara corpului, astfel că este improbabil ca el să se transmită prin mediu. Nu există niciun caz documentat prin care cineva să se fi ȋmbolnăvit cu SIDA printr-un contact cu o suprafaţă din mediu.
Hepatita
Hepatita se referă la inflamaţia ficatului. Tipul de hepatită este numit după virusul care o cauzează, precum: hepatita A, hepatita B sau hepatita C. Această boală nu apare de obicei cu simptome, dar atunci când aceastea există, ele includ: pierderea apetitului, greaţă şi vărsături, diaree, dureri de stomac şi icter.