Vicepreședintele Parlamentului European Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE) s-a adresat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, făcând apel la importanța recunoașterii oficiale a problemelor de sănătate mintală ca motiv justificat pentru concediu medical și la și promovarea sănătății mintale la locul de muncă.
Sănătatea mintală este un aspect esențial al bunăstării fiecărei persoane, iar ignorarea acesteia poate avea consecințe grave atât pentru individ, cât și pentru întreaga societate. Deși sănătatea fizică este bine reglementată în ceea ce privește drepturile angajaților, sănătatea mintală nu beneficiază de aceeași atenție. În multe cazuri, cei care suferă de afecțiuni mintale sunt reticenți în a solicita ajutor, din cauza stigmatizării sociale sau a fricii de consecințe profesionale.
Printr-o scrisoare adresată Ministrei Muncii și Solidarității Sociale, europarlamentarul verde a cerut lămuriri cu privire la planurile legislative pentru recunoașterea oficială a problemelor de sănătate mintală ca motiv justificat pentru concediu medical. Problemele precum depresia, anxietatea sau epuizarea profesională (burnout) afectează capacitatea unei persoane de a lucra la fel de mult ca și bolile fizice. Angajații ar trebui să beneficieze de posibilitatea de a obține concediu medical în astfel de situații, fără a se teme de stigmatizare sau de pierderea locului de muncă. În prezent, un angajat poate beneficia de concediu medical din acest motiv doar pe baza unui raport medical efectuat de un medic psihiatru.
De asemenea, Nicu Ștefănuță a întrebat Ministerul Muncii dacă are în vedere planuri pentru crearea unui cadru legislativ care să asigure sprijinul pentru sănătatea mintală la locul de muncă. Este esențial ca angajatorii să fie obligați să adopte măsuri preventive și să ofere acces la resurse pentru gestionarea sănătății mintale. Programele de consiliere psihologică, orele de lucru flexibile și crearea unui mediu de muncă sănătos din punct de vedere mental trebuie să devină standarde în toate companiile.
Mai mult, europarlamentarul Nicu Ștefănuță a cerut informații despre planurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale de a organiza campanii de conștientizare și educare pentru angajatori și angajați cu privire la importanța sănătății mintale și la recunoașterea semnelor timpurii ale afecțiunilor mintale.
“Tragedia recentă de la compania multinațională Atos din Timișoara este doar un exemplu în care managementul toxic, abuzurile și presiunea constantă reprezintă normalitatea la locul de muncă, iar sănătatea mintală a angajaților este profund afectată. Stresul, anxietatea și depresia reprezintă a doua cea mai frecventă problemă de sănătate legată de muncă ce afectează lucrătorii europeni. Proporția lucrătorilor la nivel european care declară că se confruntă cu factori de risc care le pot afecta negativ sănătatea psihică este de aproape 45%. Sănătatea mintală nu este un lux, ci o necesitate fundamentală. Este nevoie de un efort coordonat pentru a elimina stigmatul asociat acestor probleme și pentru a încuraja oamenii să caute ajutor la timp”, declară Nicu Ștefănuță.
Potrivit unui sondaj Gallup realizat anul acesta în toate statele europene, România este pe primul loc în privința gradului de implicare al cetățenilor în profesia lor, cu cea mai mare pondere a celor care spun că sunt foarte implicați (36% în 2023 față de 34% în 2022). Același sondaj arată că ponderea românilor care se declară stresați de jobul pe care îl au a crescut cu două puncte procentuale anul trecut, la fel ca numărul celor care declară că au experimentat sentimente de furie la locul de muncă.