Cluj-Napoca este orașul care găzduiește anul acesta olimpiada internațională de matematică, în perioada 3-14 iulie, în Sala Polivalentă. Olimpiada Internaţională de Matematică se află la a 59-a ediţie. Primele două ediţii s-au desfăşurat la Braşov şi Sinaia iar România deţine recordul de organizări, fiind gazdă în 1969, 1979 şi 1999.
La olimpiadă vor lua parte peste 1.000 de persoane. Sunt așteptaţi să participe la competiţie peste 600 de elevi din peste 100 de ţări, fiecare stat fiind reprezentat de o echipă formată din maximum şase elevi şi însoţită de cel puţin doi profesori matematicieni.
“Clujul va fi pentru câteva zile bune o capitală mondială a matematicii şi acest lucru este posibil pentru că la nivel local a existat şi va exista în continuare o colaborare instituţională pentru reuşita unui eveniment de o asemenea anvergură. Spun asta pentru că nu doar în cuvinte ne măsurăm susţinerea ci şi în lucruri concrete. Mă refer la implicarea financiară. Consiliul Local, la propunerea Primăriei, a aprobat anul trecut în unanimitate o hotărâre de principiu ca din bugetul pentru 2018 să susţinem cu 100.000 de euro participarea financiară la organizarea acestui eveniment. (…)
Uitaţi-vă în ce galerie se aşează Clujul. Ultima ediţie a fost la Rio, iar după Cluj va fi la Londra, la Sankt Petersburg sau la Tokio. Este o companie extrem de selectă”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.
“Încredinţarea acestui eveniment Clujului vine drept recunoaştere a unui spaţiu clujean al colaborării interinstituţionale corecte şi eficiente şi a unui climat care permite atragerea mediului privat în marile proiecte ale educaţiei”, a declarat la rândul său, şeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus.
Competiţia este organizată, în parteneriat, de Ministerul Educaţiei, Societatea de Ştiinţe Matematice din România şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, cu sprijinul Facultăţilor de Matematică şi Informatică din Bucureşti şi Cluj-Napoca şi al Institutului de Matematică „Simion Stoilow’ din cadrul Academiei Române.
Societatea de Ştiinţe Matematice au adus competiția pentru a patra oara in tara noastra din dorinţa de a celebra Centenarul Marii Uniri de la 1918. Costurile organizării sunt asigurate de Ministerul Educaţiei.
România a lansat această competiție în 1959, la inițiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al Societății de Științe Matematice.
Singurele țări cu prezență neîntreruptă la acest concurs au fost România și Bulgaria iar într-un clasament neoficial pe medalii, România se clasează pe locul trei.