Începând de astăzi, 18 ianuarie, 2024, Consiliul Județean Cluj este prezent la Bursa de Valori București (BVB) cu prima sa emisiune de obligațiuni.
Listarea obligațiunilor Consiliului Județean Cluj (CJC33E) s-a realizat în urma derulării unui plasament privat la finalul anului 2023, în cadrul căruia au fost emise 756,800 de obligațiuni, neconvertibile, garantate și denominate în euro. Obligațiunile au o valoare nominală de 100 euro și dobândă variabilă (EURIBOR 6m + 3,25% pe an), scadență în anul 2033 şi cu o opţiune de răscumpărare anticipată în 2029 . Plasamentul privat a fost intermediat din consorțiul format din BT Capital Partners, Alpha Bank România și Raiffeisen Bank. VMB Partners a avut rolul de consultant financiar al emitentului.
Județul Cluj se alătură astfel, altor 4 județe și 15 orașe din țara noastră care au în prezent listate obligațiuni la BVB. Este vorba despre județele Alba, Bihor, Hunedoara, Timiș și orașele: Timișoara, București, Bacău, Focșani, Zalău, Slobozia, Iași, Bistrița, Târgu Mureș, Orăștie, Predeal, Alba Iulia, Oravița, Năvodari, Siret.
„Ne bucură că am reușit, alături de partenerii noștri, să implementăm acest nou instrument de investiții, unic în peisajul administrativ clujean. Satisfacția e cu atât mai mare cu cât ratingul județului Cluj, certificat de specialiștii internaționali, este nivelul maxim A, superior ratingului suveran al României. Acest lucru, coroborat cu valoarea mare a emisiunii de obligațiuni mă face să fiu extrem de încrezător că vom reuși să accelerăm proiectele de investiții ale Consiliului Județean. Lansarea de astăzi va întări poziția de lider național în planul dezvoltării Clujului și va schimba fața acestui județ prin intermediul ambițiosului program de investiții aflat în derulare și care țintește obiective de interes local și național, pe multiple axe vitale de infrastructură: sănătate, educație, cultură, rețeaua de drumuri, extinderea canalizării și alimentării cu apă sau reciclarea deșeurilor.”, a declarat Alin Tișe, Președintele Consiliului Județean Cluj.
„Bursa de Valori București își reafirmă, astăzi, rolul de finanțare a dezvoltării României. Am demonstrat de-a lungul timpului că suntem un partener solid atât pentru companiile în căutare de finanțare pentru dezvoltarea afacerilor lor, cât și pentru instituțiile publice locale, cum ar fi consiliile județene sau primăriile, care doresc să implementeze pentru locuitorii săi proiecte care să schimbe în bine mediul în care trăiesc. Listarea obligațiunilor județului Cluj inaugurează anul bursier 2024, un an pe care ni-l dorim cel puțin la fel de bun ca anul 2023 pentru bursă. Vom continua să fim aproape de toți antreprenorii și instituțiile publice care doresc să își finanțeze proiecte semnificative în viitor. Felicitări Consiliului Județean Cluj pentru decizia luată și mult succes în implementarea proiectelor vizate.”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.
„Ne dorim ca listarea acestei emisiuni de obligațiuni să transmită un semnal pozitiv și altor județe și orașe din țara noastră pentru a folosi acest mecanism de finanțare în vederea implementării proiectelor locale de dezvoltare. Județul Cluj este unul dintre județele din România cu un mediu de business solid, avem deja nume importante de companii din această zonă listate la bursă și ne dorim să știm că acest județ poate cunoaște o dezvoltare și mai puternică, datorită proiectelor de amploare care vor fi susținute din sumele atrase de la investitori prin intermediul pieței de capital.”, a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București.
„După mai bine de un deceniu, Clujul este primul județ din România care emite obligațiuni. Felicitări Consiliului Județean Cluj și, în egală măsură, sindicatului de intermediere și investitorilor care au înțeles importanța dezvoltării infrastructurii publice prin intermediul pieței de capital. Utilizarea acestor instrumente financiare de către administrațiile publice este mijlocul cel mai adecvat economic și, totodată, responsabil social de a suplimenta resursele puse la dispoziție prin programele operaționale ale UE sau PNRR. Mulțumim ASF și Ministerului Finanțelor pentru sprijinul acordat prin introducerea obligațiunilor emise de autoritățile locale printre prioritățile Strategiei Naționale de Dezvoltare a Pieței de Capital și ne exprimăm speranța că și alte consilii județene și municipii vor prelua acest exemplu de bune practici în 2024.”, a declarat Valentin Miron, CEO VMB Partners.
„La finalul anului trecut am condus un efort comun de a promova și intermedia prima finanțare prin piața de capital a Județului Cluj. Suntem deosebit de mândri de interesul investitorilor și de rezultatul plasamentului privat, iar acum, la începutul lui 2024, marcăm lansarea în spațiul public al acestui instrument. Sprijinul și încrederea oferite în acest fel Consiliului Județean Cluj pentru a-și continua și amplifica programul de investiții constituie un exemplu de urmat. Avem convingerea că aceasta este confirmarea unei noi inițiative de succes pentru comunitatea Clujeană și pentru piața locală de capital.”, a declarat Daniela Secară, CEO BT Capital Partners.
„Apreciem faptul că autoritățile publice locale se reorientează către piața de capital cu scopul de a asigura un mix optim de surse de finanțare pentru implementarea proiectelor proprii de investiții. Emisiunea de obligațiuni efectuată de Județul Cluj a fost foarte bine primită în rândul investitorilor care astfel au ocazia să contribuie indirect la dezvoltarea durabilă a regiunii, fiind totodată un semnal pozitiv pentru potențialul acestui instrument de finanțare. Ne bucurăm că am avut ocazia de a sprijini Consiliul Județean Cluj în acest demers alături de partenerii din sindicatul de intermediere, consultantul emitentului și Bursa de Valori București”, a declarat Nicoleta Ruxăndescu Director Unitatea de Investiții si Piețe de Capital, Alpha Bank România.
„Listarea obligațiunilor emise de Județul Cluj la Bursa de Valori București reprezintă pasul final al unui proces început în urmă cu câteva luni care a pus autoritatea județeană pe harta investitorilor insituționali români. Suntem încântați să fim alături de CJ Cluj în această etapă importantă în dezvoltarea sa ca emitent de instrumente financiare, responsabil și transparent și suntem convinși că această realizare va inspira și alte autorități locale să acceseze surse de finanțare alternative pentru finanțarea proiectelor de interes public. Felicitări Județului Cluj și echipei sale pentru deschiderea și implicarea în acest proiect!„, a declarat Iuliana Mușat, Investment Banking Senior Director, Raiffeisen Bank România.
Fondurile atrase în urma plasamentului sunt destinate refinanțării datoriei publice locale și cofinanțării unor obiective de investiții de interes public local ale Consiliului Județean Cluj. Obiectivele de investiții de interes public local vizează: modernizarea unor drumuri județene parte a traseului regional Transilvania de Nord, construirea unui sediu pentru centrul școlar pentru educație incluzivă, modernizarea spitalului clinic de urgență pentru copii dar și a altor spitale din municipiul Cluj-Napoca, restaurarea monumentului istoric, Castelul Banffy.