La nivel global, bolile cardiovasculare reprezintă una din principalele cauze ale morbidității și mortalității. Un diagnostic pus corect și adoptarea măsurilor de prevenire atunci când este cazul, stau la baza stabilirii tratamentului corespunzător.
Când este indicat să te prezinți la un cabinet cardiologie?
Medicul de familie este cel care îi va recomanda pacientului să consulte un medic cardiolog. Pentru unele persoane, cu factor de risc, se recomandă urmărirea cu atenție a sistemului cardiovascular. Există persoane care vor avea nevoie și de servicii alergologie. Sistemul cardiovascular ar trebui supravegheat îndeaproape în special de:
- Persoanele diabetice;
- Persoanele care suferă de hipertensiune arterială sau hipercolesterolemie;
- Persoanele obeze;
- Fumătorii;
Clinica de cardiologie oferă consultații, diagnostice medicale și tratamente adulților care suferă de probleme cardiace.
Ce tratează un cardiolog?
- Dureri în piept;
- Sincope;
- Insuficiență cardiacă;
- Palpitații;
- Hipertensiune arterială;
- Hipercolesterolemie;
- După un infarct;
Examene și servicii oferite de clinica de cardiologie:
- EKG sau electrocardiograma;
- Ecocardiografie;
- Ecografie Doppler arterială;
- Ecografie Doppler carotidiană;
- Ecografie Doppler venoasă;
Cum se derulează o consultație?
O primă consultație la cardiolog debutează în general printr-un interogatoriu complet al pacientului. Specialistul îi va pune întrebări cu privire la antecedente familiale: membrii familiei au avut probleme cardiace, probleme cu colesterolul, diabet sau hipertensiune? Se va interesa în egală măsură cu privire la antecedentele personale ale pacientului. Va practica apoi un examen complet. Va începe prin controlarea tensiunii arteriale după care se va efectua o electrocardiogramă. Acest examen constă în înregistrarea electrică a inimii, permite verificarea ritmului inimii și detectarea eventualelor tulburări de ritm cardiac (extrasistole). Pentru asta, specialistul va aplica electrozi adezivi pe toracele și pe membrele pacientul. Examenul este indolor, durează doar câteva minute și cardiologul va veni cu concluziile în câteva minute.
Dacă este necesar, specialistul va cere examene suplimentare, spre exemplu un ECG de efort, o ecografie cardiacă, un scanner, o coronografie și o angiografie.
De ce este bine să consulți un cardiolog?
Cardiologia reprezintă o specialitate medicală care se interesează de sistemul cardio-vascular în ansamblul său, adică inima și vasele sale. Se poate consulta un cardiolog în cazul unei boli cardiace declarate (insuficiență cardiacă), după o problemă mai specială (un infarct spre exemplu) sau în cazul unor simptome care se pot afla în raport cu o boală cardiacă (palpitații, dureri toracice). Cardiologul este un actor cheie în prevenirea bolilor cardiovasculare și persoanele considerate cu risc au tot interesul să consulte un cardiolog: persoanele în vârstă, fumătorii, diabeticii sau cele care au antecedente familiale.