Obeliscul Carolina (Piata Muzeului) este monumentul laic cel mai vechi al orasului.Statuia este o coloana memoriala, realizata în amintirea vizitei la Cluj a împaratului Francisc I si a sotiei acestuia, Carolina Augusta, între 18-27 august 1817, pentru a calma spiritele datorita foametei din oras de dupa razboaiele napoleoniene. Împaratul a luat parte la Zilele Sf. Stefan, din 20 august, a prezidat sedinta Dietei si a vizitat Spitalul orasenesc.
Pentru a construi statuia, s-a cerut aprobarea împaratului si s-au strans fonduri de la clujeni, însa statuia a fost terminata cu sprijinul financiar al procurorului orasului, Topler Imre. A fost inaugurata la 4 octombrie 1831, de ziua Sf. Francisc.
Obeliscul cu înaltimea de 10 metri, îngerul purtand efigiile într-o cununa de lauri si cei patru vulturi de piatra care tin în plisc lauri sunt opera clujenilor Anton Csuros si Nagy Samuel. Cele doua basoreliefuri, în stil Biedermeier, reprezentand emblema Clujului, au fost realizate de renumitul sculptor vienez Iosif Klieber.
În partea estica se vede intrarea împaratului cu sotia (loc numit poarta centrala), în partea vestica se arata vizita împaratului si sotiei sale la spitalul orasului, oferind bani unei femei sarmane îngenuncheate la poarta acestuia. Ca o curiozitate deosebita, sculptorul a modelat si o lampa cu petrol, însa în Cluj iluminatul de acest fel a fost introdus la 1827.
Carolina Augusta a oferit spitalului din Piata Muzeului nr. 6 o donatie, iar din 1818 spitalul s-a numit Spitalul Carolina, fiind însa daramat în 1914.
Initial, Obeliscul Carolina a fost amplasat în actuala Piata a Unirii (fosta Piata Mare). În anul 1898, odata cu sistematizarea orasului, el a fost mutat în actuala Piata a Muzeului (fosta Piata Mica).