Un studiu condus de o echipă de la UCLA a demonstrat că rocile de pe Pământ și Lună conțin un amestec identic de izotopi de oxigen, ceea ce sugerează că ambele lumi s-au format dintr-o coliziune între corpuri antice din sistemul solar.
Astronomii și oamenii de știință au suspectat de mult că Luna a luat naștere în urma unei coliziuni uriașe între două corpuri cosmice, în perioada timpurie a sistemului solar, la aproximativ 100 milioane de ani de la formarea acestuia. Rezultatul coliziunii acestor două corpuri a fost sistemul Pământ – Lună de astăzi.
Până de curând s-a presupus că Theia, corpul ceresc care a dus la apariția Lunii, s-ar fi ciocnit cu Pământul într-un unghi ușor de 45 grade sau mai mare. În acest caz compoziția Lunii trebuia să fie în mare parte derivată din crusta Theiei, iar Pământul ar avea altă structură chimică.
Dar studiul condus de echipa de la UCLA a demonstrat că această coliziune între Theia și Pământ a fost una directă, al cărei rezultat final a fost formarea a două planete noi, care, în cele din urmă, au dus la sistemul Pământ – Lună.
Dovada acestei noi teorii este dată de izotopii de oxigen (atomi cu un numar diferit de neutroni) fosilizați în crusta Pământului și a Lunii. Majoritatea oxigenului se gasește în forma O-16, cu 8 protoni si 8 netroni, dar cantități mai mici de izotopi grei, O-17 si O-18, formează un amestec unic, care reprezintă „amprenta” chimică a oricarui corp planetar.
Echipa a anlizat șapte roci lunare aduse de misiunile Apollo 12, 15 si 17, precum si șase roci vulcanice terestre. „Nu vedem nici o diferență între izotopii de oxigen ai Lunii și Pământului” relatează profesorul Edward Young, autorul principal al studiului.
Totuși, implicațiile studiului sunt complicate și trebuie elucidate. Materialul provenit din planeta Theia este distribuit uniform pe Terra și Lună, fapt ce sugerează că această coliziune a dus la distrugerea totală a celor două corpuri existente înainte și formarea altora noi. O altă problemă este faptul că impactul a dus la evaporarea apei existente. În acest caz, trebuie dovedită sursa apei de pe planeta noastră.
Formarea Lunii (în engleză)