Timp de mai mulți ani, oamenii de știință din Statele Unite au urmărit 2034 de cupluri căsătorite pentru a afla după câți ani de conviețuire ating soții nivelul maxim de înțelegere și fericire. Observând modul în care se dezvoltă relațiile de cuplu de-a lungul timpului, cercetătorii au fost chiar ei surprinși de rezultate: se pare că nu tinerii căsătoriți sunt cei mai fericiți în viața de familie.
Scopul cercetătorilor a fost să vadă modul în care evoluează satisfacția în cuplu pe măsura trecerii timpului. Ei și-au propus să măsoare trei variabile ale vieții de cuplu: fericirea în căsnicie, activitățile comune și neînțelegerile. Iată ce au descoperit:
- sentimentul de fericire scade treptat pe parcursul primilor 20 de ani de căsnicie, ca apoi să crească rapid și sigur;
- și numărul activităților desfășurate împreună de cei doi parteneri scade în primii 20 de ani ai vieții de familie, ca mai apoi să crească din ce în ce mai mult;
- neînțelegerile scad treptat încă de la început.
Reiese că cele cele mai fericite cupluri nu sunt deloc tinerii, ci cei care conviețuiesc de nu mai puțin de 20 de ani. Acești parteneri nu doar că petrec mai mult timp împreună având activități comune, dar și se prețuiesc mai mult unul pe celălalt. Pe lângă aceasta, cu timpul, partenerii devin mai îngăduitori și au o atitudine mai binevoitoare față de imperfecțiunile celuilalt, care-i scoteau din sărite în primii ani de căsnicie.
Specialiștii spun că în 20 de ani de viață împreună oamenii înțeleg mai bine ce este cu adevărat important. De asemenea, partenerii de cuplu trec împreună prin clipe grele, cum ar fi divorțuri ale prietenilor sau moartea rudelor apropiate, iar aceste lucruri îi învață să se prețuiască mai mult unul pe celălalt. Iar conviețuind împreună pentru o perioadă atât de îndelungată, e chiar greu dacă nu înveți să fii atent la nevoile celuilalt și dacă nu reușiți să vă împăcați piticii personali de pe creier. 🙂
Ce spun alte studii:
- În ciuda aparențelor, tinerii proaspăt căsătoriți nu sunt chiar atât de fericiți cum am putea crede. Un studiu al Centrului pentru Calitatea Vieții din Australia a arătat că cei care sunt căsătoriți de numai un an, au un nivel de satisfacție în cuplu mult mai redus decât al celor care au în spate 40 de ani de căsnicie. Cercetătorii au legat acest rezultat de nevoia tinerilor de a se obișnui cu viața de familie și cu rolurile de soț și soție. Putem spune că acest rezultat confirmă descoperirile studiului american de mai sus.
- Un studiu desfășurat de Biroul Național de Studii Economice din Statele Unite a arătat că persoanele care își consideră partenerul de cuplu ca fiind cel mai bun prieten, resimt o satisfacție în viață mult mai ridicată decât cei pentru care cel mai bun prieten este o persoană din afara cuplului.
Ce concluzii putem extrage din aceste rezultate? Faptul că doar un efort comun pe o perioadă îndelungată, în cazul nostru, chiar de 20 de ani, ne poate asigura mult dorita fericire, satisfacție și liniște în viața de cuplu și de familie. Este important ca partenerul de cuplu să ne fie, în primul rând, cel mai bun prieten, sprijin și complice în viață, să fim îngăduitori și înțelegători unul cu celălalt și să facem o echipă foarte bună împreună, atât în clipele frumoase, cât și atunci când ne este foarte greu. 🙂