O nouă analiză a datelor de la sateliţi indică faptul că norii de pe Pământ devin mai joşi, doar câţiva dintre aceştia aflându-se la o altitudine ȋnaltă. Ceaţa creată determină Terra să se răcească mai eficient, ceea ce ȋnseamnă că această coborâre a norilor va ȋncetini efectele ȋncălzirii globale.
Acest feedback potenţial a devenit evident ȋn urma observării datelor de 10 ani de la sateliţi, ceea ce nu ȋnseamnă ȋnsă foarte mult pentru cercetarea climatică. Totuşi el este un indiciu că are loc ceva interesant, a declarat Roger Davis, conducătorul studiului ce s-a bazat pe descoperirile staţiei spaţiale Terra de la NASA.
NASA a urmărit norii din mai multe perspective, măsurându-le dimensiunea, structura, formarea, altitudinea şi alte aspecte vitale. Aceste date sunt importante pentru prognoza meteo, cât şi pentru prognoza pe term lung a climei. Printre alte instrumente, satelitul Terra, lansat ȋn 1999, conţine 9 camere din diferite unghiuri, ce produc imagini 3D ale norilor din jurul lumii. Noul studiu a examinat datele din prima decadă.
Informaţiile au arătat că ȋnălţimea globală medie a norilor a scăzut cu aproape un procent ȋn ultima decadă, coborând cu până la 30-40 m. Conform unui comunicat NASA, acesta este rezultatul a formării tot mai puţinor nori la ȋnălţimi mari. Oamenii de ştiinţă nu sunt siguri de ce se ȋntâmplă acest lucru, dar cred că se poate datora unei schimbări a modelului de circulaţie atmosferică de la altitudini mari. Cu toate acestea, ei ştiu care sunt rezultatele: scăderea ȋn ȋnălţime va permite să scape mai multă căldură de pe Pământ ȋn spaţiu, reducând temperatura globală a planetei. Astfel că diferenţele apărute ȋn formarea norilor din cauza ȋncălzirii climei ar putea ajuta la contracararea efectelor acesteia.
Ȋn ciuda impactului lor asupra vremii, norii reprezintă una dintre cele mai puţin ȋnţelese variabile din modelele schimbării climei. Terra, precum şi alţi sateliţi ce urmăresc norii, urmăresc să ȋmbunătăţească reprezentarea lor ȋn aceste modele. Terra este programată să culeagă acest tip de date pentru ȋncă o decadă, astfel că abia ȋn 2020 vom şti probabil ce intenţionează să facă norii.