Există o mulțime de articole pe internet care ne sfătuiesc cum să construim relații sănătoase cu persoana iubită, cu familia, cu prietenii, cu oamenii în general. Însă nu găsim prea multe informații despre cea mai importantă relație din viața noastră: relația cu noi înșine.
Relația pe care o avem cu propria persoană este fundația pentru toate celelalte relații, evenimente, reușite și eșecuri, decizii din viața noastră. Având o relație sănătoasă cu tine însuți, te cunoști mult mai bine, ai mai multă încredere în tine, ești mult mai conștient de ce și cum simți anumite lucruri, ce anume te face să iei anumite decizii și îți permite să evaluezi mai obiectiv relațiile cu ceilalți.
Atunci când ai o relație sănătoasă cu tine însuți, se îmbunătățesc și relațiile pe care le ai cu ceilalți. Dacă nu te cunoști suficient de bine, nu știi ce îți dorești, ai nesiguranțe, frustrări și anxietăți, aceste lucruri se manifestă, chiar și inconștient, asupra relațiilor cu ceilalți și le afectează în mod negativ.
Dar ce înseamnă, totuși, să ai o relație sănătoasă cu tine însuți?
O relație sănătoasă cu tine însuți se reflectă în abilitatea de a te valoriza ca persoană, de a-ți îmbrățișa punctele tari și pe cele slabe, de a avea grijă de tine atât din punct de vedere fizic, cât și psihic și emoțional, de a urmări tot timpul să te descoperi și să te cunoști cât mai bine, să crești, să înveți, să te dezvolți, să știi când este momentul să renunți la medii și relații toxice pentru tine, să te respecți, să te iubești și să fii bun cu tine însuți. O relație sănătoasă înseamnă bunătate, iubire necondiționată.
Iată câteva idei despre cum poți cultiva o relație sănătoasă cu tine însuți:
Ai grijă de nevoile tale elementare.
Un prim pas foarte bun în construirea unei relații sănătoase cu tine însuți este să acorzi atenție nevoilor tale de bază: să dormi și să te odihnești suficient, să mănânci astfel încât să nu-ți lipsească niciun nutrient și să faci mișcare (chiar și plimbări lejere pe jos sau cu bicicleta). Acordă-ți timp să-ți studiezi corpul și mintea și să descoperi ce este mai bun pentru tine.
Bucură-te.
Prioritizează activitățile care-ți aduc bucurii și te încarcă cu energie emoțională pozitivă. Chiar dacă ai foarte puțin timp liber la dispoziție, oferă-ți câte o mică recompensă care să te bucure în fiecare zi: o plimbare prin parc, o bucățică de ciocolată, o baie parfumată… orice te face să te simți bine și să te relaxezi.
Concentrează-te asupra lumii tale interioare.
O relație sănătoasă cu tine însuți presupune și cunoașterea proceselor care se produc în interiorul tău. Pentru aceasta, poți pur și simplu să te întrebi din când în când: „Ce simt?”, „La ce mă gândesc?”.
De asemenea, încearcă să identifici motivele din spatele trăirilor și comportamentelor tale, adresându-ți întrebări ca: „Oare de ce mă deranjează acest lucru?”, „Oare de ce mă simt mai singur în ultima vreme?”, „Oare ce m-a făcut să reacționez așa?”
Fă-ți timp pentru tine.
De exemplu, dimineața, savurează-ți în liniște cafeaua fără să te gândești la ce urmează să faci peste zi sau la ce ai făcut ieri. Pur și simplu trăiește acel moment. Uită-te la cer, la formele norilor sau observă cum mișcă vântul frunzele din copaci. Sau alocă-ți timp câteva minute pe zi să citești dintr-o carte care-ți face plăcere. Fură momente de la stresul cotidian și oferă-ți-le ție.
Fii cel mai bun prieten al tău.
De fiecare dată când te simți trist sau simți că nu ești apreciat, imaginează-ți ce i-ai spune celui mai bun prieten al tău dacă s-ar afla în această situație și spune-ți ție aceleași lucruri. Fii fanul tău numărul 1 și oferă-ți sprijin și gânduri calde de fiecare dată când ai nevoie de ele.
Într-un final, este absolut important să ai o relație sănătoasă cu tine însuți, pentru că aceasta este singura relație pe care este garantat că o vei avea pentru toată viața!