Oamenii de ştiinţă pretind că au descoperit o nouă specie de maimuţă, ce locuieşte ȋn ȋndepărtatele pădurii ale Republicii Democrate Congo. Aceasta, deşi bine cunoscută vânătorilor locali, este o noutate pentru lumea exterioară. Noua specie, denumită ca Cercopithecus Lomamiensis şi cunoscută local sub numele de Lesula, reprezintă a doua descoperire a unei specii de maimuţă din ultimii 28 de ani.
Echipa de cercetători a identificat o maimuţă legată de un gard. Era animalul de casă a lui Georgette, fata directorului şcolii locale. Aceasta a adoptat animalul, după ce mama i-a fost omorâtă de către un vânător. “Imediat am remarcat că ceva era diferit. Părea ca o maimuţă din ȋndepărtatul est, dar culoarea era diferită.”, a declarat John Hart, conducătorul proiectului. Maimuţele din est sunt semi-terestre, cu chipul ca o bufniţă. Dar aceasta avea ochii mari, foarte asemănători cu ai oamenilor, o faţă rozalie şi o coamă aurie.
Astfel John Hart a luat legătura cu geneticieni şi antropologi pentru a le cere sfatul, ştiind că este important să aibă o echipă care să colaboreze. Pentru că, ȋn ciuda diversităţii care există ȋn cadrul unei specii, cercetătorul avea instinctul că ȋn acest an este vorba de o nouă specie. Studiul exhaustiv a durat 3 ani.
Hart speră că rezultatele studiului să reȋnoiască efortul de a salva pădurile curate ale Africii Centrale. Sub ameninţarea furnizorilor de lemne, a braconierilor şi a guvernelor naţionale slabe ele sunt vulnerabile şi trebuie protejate. De asemenea, pădurile Africii Centrale sunt importante pentru că sunt o sursă potenţială pentru descoperiri ştiinţifice şi un element cheie pentru biodiversitatea de pe Pământ.
“Provocarea este de a face din specia Lesula, imaginea care să poarte mesajul pentru conservarea ȋntregii faune a Congo, care se află ȋn pericol.”, a explicat Hart. De asemenea, după ce au făcut cunoştiinţă cu maimuţa Lesula a Georgettei, oamenii de ştiinţă au ȋncercat să ȋi urmărească progresul. La un anumit punct, fetiţa şi-a eliberat prietenul animal. Se pare, ȋnsă că cineva la capturat şi probabil a sfârşit ȋn oala cuiva. Astfel se speră că, cu ajutorul unei protecţii mai bune, restul biodiversităţii animalelor din zonă să nu sufere aceeaşi soartă.
Mie mi se pare ca seamana mai mult cu Charles Darwin.