Proiectul pentru construirea unui centru de tratare a adicțiilor, propus de Adriana Cristian, consilieră locală USR, începe să se concretizeze.
Primăria Cluj Napoca și-a asumat că va construi acest centru, atât de necesar în contextul creșterii fenomenului dependenței de droguri și de jocuri de noroc în rândul copiilor și al adolescenților.
Acest proiect a fost depus ca urmare a discuțiilor și dezbaterilor pe care USR le-a organizat în comunitate și cu experții și menționează aspectele necesare pentru ca acesta să-și atingă obiectivul, de a fi cu adevărat util și la standarde actuale.
Vineri, 22 martie 2024, în cadrul ședinței Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a fost prezentat Planul Urbanistic Zonal achiziționat de către Primărie, USR venind cu propuneri și completări prin vocea Adrianei Cristian, căreia Emil Boc i-a recunoscut calitatea de inițiator.
Este una dintre puținele dăți când Emil Boc oferă credit USR, pe care de regulă îl denigrează că n-ar fi bătut un cui în Cluj-Napoca. Centrul de Tratare a Adicțiilor este încă o dovadă că timp de 4 ani, în Consiliul Local, USR a propus proiecte bune pentru Cluj-Napoca făcând opoziție constructivă, susține USR Cluj.
„Așa cum am subliniat și în cadrul dezbaterilor din ședință salut receptivitatea și sprijinul manifestat față de acest proiect important pentru părinți. Realizarea lui este un pas înainte și demonstrează că, atunci când există voință politică, se pot găsi soluții pentru a răspunde cererilor și nevoilor din comunitate.”, a declarat Adriana Cristian, inițiatoarea proiectului.
USR apreciază viziunea arhitecturală deschisă și aducătoare de speranță pentru persoanele dependente: copii, adolescenți sau adulți, a proiectului. Arhitecții au propus un design care favorizează calmul și reabilitarea, limitând senzația de izolare a pacientului.
În urma discuțiilor din ședința CTATU, au fost aduse câteva sugestii constructive, pe care echipa proiectului le-a primit cu deschidere.
- A fost convenită re-analizarea studiului de fundamentare pentru capacitatea planificată, de 30 de adulți și 30 de copii, și s-au primit asigurări că aceasta va fi reevaluată și că se va asigura încă din acest moment o zonă pentru viitoare extinderi necesare.
- Va fi reevaluată amplasarea și conectarea segmentelor dedicate adulților și copiilor pentru a mări spațiul exterior destinat copiilor, important în procesul de reabilitare.
- Zona de echipare a spațiului se va finaliza într-o etapă viitoare, dar vor fi incluse săli de terapie, meditație și reintegrare prin muncă, iar colaborarea cu ONG-uri este luată în calcul.
- Centrul va adresa toate tipurile de adicții, oferind săli de terapie și acces separat pentru servicii care nu necesită cazare.
Consiliera Adriana Cristian a subliniat importanța colaborării transpartinice în avansarea acestui proiect, vital pentru oraș: „Apreciem deschiderea Consiliului Local și a membrilor CTATU pentru integrarea sugestiilor aduse și suntem încrezători că, împreună, vom realiza un centru care, nu doar că va aduce speranță și suport persoanelor afectate, dar va și contribui la creșterea calității vieții în comunitatea noastră. Cu o implementare atentă și o colaborare continuă, Centrul de tratare a Adicțiilor din Cluj va fi un exemplu de bună practică pentru toată România și un pilon de suport pentru comunitate”, a adăugat Adriana Cristian.