Are nevoie Consiliul Județean de voci proaspete, de persoane intrate recent în vâltoarea politicii, care pot aduce o viziune nouă acestei instituții? Un candidat de la USR spune că DA! Iată cum privește el actuala administrație și ce propuneri are pentru viitor:
Presa Locală: Cine este Marius Sironka? Cum v-ați caracteriza și ce studii & experiență aveți?
Marius Sironka: Sunt Marius Sironka, cel mai tânăr candidat pe lista de consilieri a Alianței Dreapta Unită la Consiliul Județean Cluj. Am absolvit Administrație și Management Public la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB și din anul 2021 consilier al doamnei Oana Murariu, deputat USR de Cluj.
Aduc cu mine ambiția și tenacitatea tinereții, care mi-au însoțit mereu idealurile, eforturile și dorința de a realiza mai mult pentru comunitatea clujeană, care evoluează într-un ritm mai rapid decât pot ține pasul politicienii, care au condus în ultimii ani destinul județului. Există o discrepanță majoră între nivelul așteptărilor firești de dezvoltare accelerată ale oamenilor, și pașii înapoi, întârzierile și bâlbâielile actualei majorități din Consiliul Județean.
Presa Locală: Ce vă determină să candidați pentru funcția de consilier județean?
Marius Sironka: Sunt mai multe motive pentru care am candidat intern pentru o poziție de consilier județean. În primul rând mi-am dorit să pot să aduc un plus de valoare în administrația publică județeană prin cunoștințele universitare dobândite în domeniul științelor administrative și prin experiența profesională acumulată în cadrul biroului parlamentar. În același timp după mai mulți ani de activitate în cadrul USR am încredere că am atins maturitatea politică necesară pentru a face acest pas, în Consiliul Județean.
În al doilea rând, cred că e important să apară cât mai multe modele de tineri de succes în politica județeană, unde există o suprezentare a acestui segment. Pentru prea mult timp politica formațiunilor tradiționale a fost condusă de logica că tinerii conduc atunci când le vine rândul, cum spunea un lider social democrat, adică aceștia să mai aștepte că se descurcă generațiile vechi de politicieni.
Iată că în USR este și locul și timpul tinerilor. Și le mulțumesc colegilor mei prin al căror vot am intrat pe lista Alianței Dreapta Unită pentru CJ Cluj. Ca tânăr politician sunt conectat la problemele tinerilor, le cunosc și voi lupta politic în CJ Cluj pentru ca acestea să fie adresate.
Presa Locală: Cum evaluați activitatea actualei administrații județene, din ultimii 4 ani?
Marius Sironka: Administrația județeană se înscrie în trendul deja bine cunoscut al oricărei administrații eșuate, cu o activitate submediocră, de subzistență, incapabilă să dezvolte proiecte mari de infrastructură, fie că vorbim de centuri ocolitoare, noi parcuri industriale sau de construirea unor noi spitale atât de necesare (o nouă maternitate, Spital Pediatric etc.).
Presa Locală: De ce credeți că proiectele făcute în județ și fondurile atrase sunt mai modeste decât cele din Bihor?
Marius Sironka: Cred că proverbul „Omul sfințește locul” se potrivește foarte bine atunci când facem referire la comparația de mai sus, pentru că, din păcate, Consiliul Județean Cluj este condus într-o manieră anchilozată în timp, fără idei clare și fără viziune.
În lipsa unei direcții pe care președintele ar fi trebuit să i-o ofere, județul stagnează și apar decalaje de dezvoltare majore, care duc la concentrarea populației în municipiile din județ (cu precădere în Municipiul Cluj-Napoca), iar de aici se dezvoltă o serie de probleme, de la congestionarea traficului, până la creșterea chiriilor.
Presa Locală: Poate deveni județul Cluj o destinație turistică adevărată, nu doar un loc de mers la câteva festivaluri?
Marius Sironka: Fără dar și poate, răspunsul este DA. Pe lângă festivalurile menționate, județul Cluj se bucură și de numeroase locuri care pot fi transformate în veritabile destinații turistice precum numeroase castele și conace, pârții de schi, Cheile Turzii, saline și Castre Romane.
Însă, ceea ce ne lipsește e un Consiliu Județean care să înțeleagă faptul că timpul în care rezultatele erau obținute pe cont propriu a trecut și că pentru a se adapta noilor vremuri e nevoie de muncă în echipă. E nevoie ca instituția să joace un rol de facilitator și să pună la aceeași masă primarii tuturor localităților, indiferent de culoarea politică, reprezentanți ai diferitor instituții ale statului și ai societății civile pentru a putea crea o strategie turistică adaptată situației actuale.
Presa Locală: Ce se poate face pentru ca tinerii din restul județului se revină acasă după finalizarea studiilor, să ajute la dezvoltarea comunităților locale, în loc de a alege mutarea la Cluj-Napoca?
Marius Sironka: Din punctul meu de vedere există câteva motive importante pentru care tinerii refuză să se întoarcă acasă: lipsa locurilor de muncă, lipsa infrastructurii de bază (apă și canalizare, în unele cazuri), lipsa unor locuri de petrecere a timpului liber (altele decât barurile și cluburile) etc. Din păcate, de cele mai multe ori, administrația publică locală nu are capacitatea administrativă de a rezolva aceste probleme, unele dintre primăriile din județ abia își permit să plătească personalul instituției, nu putem vorbi deci de proiecte de investiții.
Soluția este implicarea proactivă a Consiliului Județean în dezvoltarea, alături de administrațiile locale, a proiectelor de investiții. În concret, Consiliul ar trebui să ofere suport în accesarea fondurilor europene și în implementarea proiectelor și vreau să ne gândim cât de utilă ar fi o astfel de cooperare în vederea construirii centurii ocolitoare a Huedinului sau a unui parc industrial în acea zonă.
Presa Locală: Ce motiv ar avea un clujean să pună ștampila pe lista Alianței Dreapta Unită la Consiliul Județean?
Marius Sironka: Actuala majoritate din CJ și-a demonstrat pentru orice om de bună credință limitele. Indiferent cu ce promisiuni vin, oamenii au un reper concret, cel al realității din acești ani. Este clar că se putea face mai mult, mai bine și mai repede. Suntem un județ bogat din punct de vedere al PIB/capita, dar în același timp avem municipii care se depoluează, comunități rurale fără servicii de bază șamd.
Ori Clujul nu e un județ în care să acceptăm că lasă, lucrurile ”merg și așa”. Este clar că trebuie să facem trecerea la o logică de tipul lucrurile ”merg cum trebuie”. Și aici intervine echipa ADU, cu soluții și viziune clare, ca și cu o echipă onestă și muncitoare, care este motivată în lupta electorală dorința de a pune în sfârșit instituția CJ Cluj la lucru în folosul fiecărei comunități din județ.