Cea mai performanta statiune de cercetari pomicole din Transilvania, gazdă a unor pomi ce reprezinta bazinele genetice ale unora dintre cele mai valoroase specii de pomi fructiferi din Romania a devenit un teren minat pentru un mic război politic: Prefectură Cluj vs. Primăria Cluj-Napoca.
Astfel, comisia judeţeană de fond funciar a Prefecturii Cluj a dispus amendarea edilului Emil Boc, cu suma de 20.000 de lei, în calitate de preşedinte al Comisiei locale de fond funciar, pentru „tergiversarea” punerii în posesie a câtorva sute de foşti proprietari ai unei livezi.
„Comisia judeţeană de fond funciar a Prefecturii Cluj, al cărei preşedinte sunt, a dispus aplicarea unei amenzi în valoare de 20.000 de lei primarului Emil Boc, în calitate de preşedinte al Comisiei locale de fond funciar pentru tergiversarea punerii în posesie a peste 400 de foşti proprietari care au revendicat terenul livezii Palocsay. Agenţia Domeniului Statului (ADS) a predat terenul din 2003 comisiei locale de fond funciar de la Primăria Cluj-Napoca şi au fost puşi în posesie vreo 80 de foşti proprietari, dar acţiunea nu s-a finalizat pentru toate cele peste 500 de persoane implicate. Au fost date avertismente celor din Primărie, am discutat cu dl. Boc de mai multe ori, care a promis că lucrurile vor intra în normalitate, dar nu s-a întâmplat nimic. Aplicarea legii nu este facultativă” a declarat prefectul Gheorghe Vușcan.
Amintim că nu demult, opoziţia din Consiliul Local a cerut primarului Emil Boc să rezolve problemele de fond funciar ale proprietarilor de terenuri din fosta livadă Palocsay, 443 de hectare, pe care instituția nu a reuşit să elibereze niciun titlu de proprietate.
Municipalitatea Cluj-Napoca a mai primit avertismente de la Prefectura Clujului pentru întârzierile la soluţionarea dosarelor de fond funciar, însă acestea n-au mers mai departe şi situaţia a rămas la fel.
Problemele în Palocsay au început în 1990, când foştii proprietari şi-au revendicat terenurile naţionalizate. Pentru că pe parcursul proceselor au apărut o serie de alte legi, proprietarii de drept nu au reuşit să îşi obţină până acum titlurile de proprietate. Aşa s-a ajuns ca livada să ajungă în acest moement un pământ al nimănui.