Primarul comunei Baciu, reales cu o mahoritatea confortabilă pe 9 iunie, ne prezintă concluziile sale în urma alegerilor și perspectiva dezvoltării acestei localități din zona metropolitană a Clujului în următorii ani.
Presa Locală: Cum au fost alegerile din 2024, față de cele din 2020? Considerați că este bun sistemul de vot pentru primari într-un singur tur de scrutin? Unii spun că nu ar fi democratic…
János Balázs: Alegerile din 2024 m-au prins cu un mandat experienta atat administrativa cat si politica, astfel incat mi-a fost mai usor sa gestionez momentele mai dificile din campanie. In cele din urma munca asidua, seriozitatea, performantele administrative obtinute precum si empatia aratata fata de problemele oamenilor au dus la un scor favorabil in alegeri, spre satisfactia echipei noastre am reusit sa batem demagogia, defaimarea, insinuarile si rautatile nefondate intr-un mod destul de categoric.
Sistemul de alegere a primarilor tine de legiuitor. Nu pot interveni sau schimba ceva in acest sens si nici nu simt nevoia, deci m-am invatat sa traiesc cu ea. La drept vorbind chiar daca era sistemul in doua tururi, de aceasta data turul doi oricum nu ar fi avut loc intru-cat am reusit sa obtin in primul si singurul tur un scor de peste 50%.
Presa Locală: Ați reușit să obțineți un scor mai mare decât în urmă cu 4 ani. Cum i-ați convins pe băceni să vă voteze într-un număr atât de mare?
János Balázs: Da, intr-adevar am obtinut cu peste o mie de voturi mai multe decat in 2020. Nu e putin, e o crestere de 50% fata de 2020. Nu am un secret legat de cum am reusit acest lucru. E vorba de multa munca, dorinta, disponibilitate si incrancenare pentru a deveni mai performant in fiecare zi. E vorba de relatarea obiectiva a situatiei in care ne aflam si stabilirea de obiective realiste, fara amagiri si promisiuni nefondate. Nu in ultimul rand, este vorba de munca in echipa, cautarea permanenta de a imbunatatii echipa pentru a deveni mai puternici impreuna si pentru a obtine reultate livrabile comunitatii.
Presa Locală: Cu cine veți face alianță pentru a avea majoritatea în Consiliul Local?
János Balázs: Nu prea are sens sa schimbam ceva ce a functionat si a functionat bine si in mandatul actual. Oricum, poate ar fi potrivit sa mentionam si faptul ca deciziile luate in cadrul consililui local sunt aproape in exclusivitate cu caracter puternic administrativ, sigur ca aici pot aparea opinii diferite dar nu prea tine de culoarea politica a consilierilor locali ci de viziunea si puterea de intelegere a fiecaruia.
Presa Locală: Ați candidat din partea UDMR într-o comună cu mai puțin de 30% maghiari și ați obținut 50% din voturi. Credeți că și alți colegi de partid vă pot urma exemplul, în alte localități din țară?
János Balázs: Ponderea etnicilor maghiari este chiar sub 25% dar acest aspect nu este relevant atata timp cat reusesc sa demonstrez locuitorilor din comuna ca sunt impartial, nepartinitor si tratez cu aceeasi atentie si responsabilitate pe fiecare cetatean al comunei indiferent de etnia lui.
Situatia mea nu este unica si nici nu este prima. In conditii similare au mai fost si alti candidati apartinand UDMR care au castigat alegerile pentru functia de primar, sigur la fel de adevarat este ca sunt si unitati administrativ teritoriale unde chiar si cu o usoara majoritate a etnicilor maghiari, tot nu s-a reusit castigarea postului de primar de catre reprezentantul UDMR sau nici macar nu a avut candidat.
Nu apartenenta etnica face diferenta ci dorinta, priceperea si seriozitatea candidatului. Nu ma consider un exemplu. Fiecare comuna are specificul si particularitatile ei. E nevoie sa se identifice exact varianta castigatoare pentru fiecare situatie in parte, nu exista o reteta universala, dar valorile de baza raman valabile in toate cazurile.
Presa Locală: Considerați că este urgentă realizarea reformei administrativ-teritoriale a României? Ar fi utilă mai multă autonomie locală?
János Balázs: Depinde de modul in care se va face reforma administrativ teritoriala. Din punctul meu de vedere nu ar trebui sa existe comune mai mici de 4000-5000 de locuitori nicaieri indiferent de specificul zonei, si acest lucru ar trebui sa fie valabil in zonele montane unde densitatea populatiei este mai mica si e greu de gestionat un teritoriu mai mare, in rest o comuna moderna, robusta ar trebui sa fie gandit in asa fel incat sa ofere domiciliu pentru 10.000 – 25.000 de cetatenti. Tot ce trece de 25.000 nu cred ca se mai poate numi comuna, daca se vrea mentinerea acestora e nevoie sa se treaca la nivelul urmator.
Autonomia locala… atata timp cat exista avize de la CFR, CNAIR, etc. care se obtin de la Bucuresti (si acestea sunt doar niste exemple banale), eu zic ca este loc berechet pentru amplificarea puterii decizionale locale sau macar regionale.
Presa Locală: În opinia dumneavoastră, pe termen lung, Baciu ar trebui să rămână o localitate independentă sau să fuzioneze cu Clujul?
János Balázs:. Pe termen lung probabil ca se vor face primarii de sector in zona metropolitana si municipiul va functiona ca si un sector central. Daca ar trebui sau nu sa se intample acest lucru, si daca da, cand este momentul oportun? Aceste aspecte ar trebui clarificate prin votul direct si nemijlocit al tuturor cetatenilor din Baciu, adica ar trebui sa fie subiectul unui referendum.
Presa Locală: Populația comunei s-a dublat în 20 de ani. Cum vedeți evoluția demografică în viitor și ce soluții există pentru a gestiona această creștere? Mulți locuitori se plâng deja de aglomerație și trafic…
János Balázs: A trecut semnificativ mai mult de 20 de ani de cand poulatia comunei s-a majorat de la 7.000 la 14.000 de locuitori, dar acest ritm va creste in urmatoarea perioada de 10-20 de ani.
Solutii exista. Trebuiesc implementate! Asta nu putem sa o facem singuri. Un pas extrem de important ar fi materializarea in cele din urma a proiectului de centura a municipiului, asa numitul TR35 v8. Comuna Baciu ar fi conectat la aceasta centura in nodul nr. 5. In jur de 15 noduri de intrare in municipiu ne-ar sta la dispozitie. S-ar degreva puternic de trafic zona Dambul Rotund, Garii, Gruia etc.
Strict pe plan local la intrarea in municipiul Cluj Napoca prin Strada Transilvaniei respectiv Calea Baciului ar fi nevoie si de o serie de sensuri giratorii care sa ajute la fluidizarea traficului si sa elimine nevoia virajului la stanga pe tronsonul Friesland Campina (Napolact) respectiv sensul giratoriu existent la intersectia strazilor Calea Baciului cu starda Corneliu Coposu.
De asemenea ar trebui gandite si implementate solutii la nivel de judet in asa fel incat traficul de tranzit sa ocoleasca larg municipiul si implicit si comunele din primul inel al zonei metropolitane, astfel obtinandu-se o decongestioare mai ampla in apropierea municipiului.
Important de mentionat… Asa cum am mai spus, nu-mi sta in caracter sa vand iluzii. Zona metropolitana intotdeauna va fi relativ aglomerata si este firesc sa fie asa. Asa se intampla in toata lumea. Totul este ca masurile mentionate mai sus sa devina realitati pentru ca aceasta aglomeratie sa fie suportabila si gestionabila.