Adrian Pițu, fost consilier local la Jucu și proaspăt ales consilier județean la Cluj, ne împărtășește opiniile sale legate de alegeri, mediul politic local și perspectivele de dezvoltare ale județului.
Presa Locală: Cum a fost campania din 2024, comparativ cu cea din 2020? Există o evoluție sau o involuție a mediului politic românesc?
Adrian Pițu: Campania de locale a fost destul de asemănătoare cu cea de acum 4 ani. În zona rurală, interacțiunea cu oamenii din poartă în poartă a rămas cel mai important mod de răspândire a mesajului politic. Partea de presă și social media a fost cam la fel, doar că acum a apărut și platforma TikTok. Din punctul meu de vedere, campania pentru europarlamentare a fost aproape inexistentă, de aceea și rezultatele au fost puternic influențate de ce s-a votat la locale și astfel PNL+PSD au obținut rezultatele actuale. Practic lumea s-a concentrat 98% pe locale, doar pe ici pe colo mai putea ajunge câte un mesaj de la euro, dar foarte firav.
Presa Locală: Proveniți din Jucu, ați fost consilier local în comună. Ce credeți că ar trebui să facă USR pentru a reuși să crească în mediul rural?
Adrian Pițu: Mediul rural are un specific mult mai conservator și cred că mesaje de acest fel ar ajuta mult mai mult. Alegerea doamnei Lasconi în funcția de președinte a partidului și desemnarea dânsei ca și candidat al partidului pentru funcția de președinte cu siguranță ajută USR în mediul rural.
Presa Locală: V-ați luptat cu un primar PSD la Jucu, vă veți lupta cu un președinte de consiliu județean de la PNL în următorii 4 ani. De ce credeți totuși că actuala coaliție de la putere a reușit să obțină procente consistente pe 9 iunie?
Adrian Pițu: În politica românească, pe lângă lupta între partide, se duce și o luptă între vechea clasă politică reprezentată de PSD+PNL+UDMR și noii intrați în peisaj după 2015. Cei noi, până să primească destulă încredere din partea populației, trebuie să dovedească în mai multe rânduri că merită să primească puterea. E un lucru normal să fie așa, iar vechea clasă politică face orice poate ca cei noi veniți să nu aibă acces la putere în niciun fel, de aici și mega alianța între PSD și PNL, plus UDMR în umbră.
Revenind la județul Cluj, în consiliul județean PNL și-a pierdut majoritatea având nevoie de o alianță cu UDMR, o alianță extrem de ușor de obținut pentru ei deoarece nu au fost certați niciodată. Și dacă nu se înțeleg cu UDMR-ul atunci PSD-ul va sări imediat să îi ajute. Cele 3 partide sunt de fapt o mare și fericită alianță, USR-ul fiind marea amenințare pentru ei.
Cât privește lupta din consiliul județean, într-adevăr sunt deja călit la Jucu și voi continua să îmi fac treaba de opoziție, în principal cea de a scoate la lumină abuzurile actualei puteri și apoi încercarea de a aduce proiecte benefice județului în consiliul județean. Din păcate, nu mă aștept ca propunerile noastre să fie trecute, indiferent de cât de benefice ar fi, pentru că cel mai important lucru pentru cei de la putere este „să nu treacă nimic de la USR”.
Presa Locală: În ce fel pot fi reduse decalajele de dezvoltare între Cluj-Napoca + zona sa metropolitană și restul județului?
Adrian Pițu: Cred că cel mai bun exemplu este ce s-a întâmplat la Jucu: atragerea de investitori privați care mai apoi să ducă la creșterea veniturilor administrației locale este cea mai bună metodă de reducere a decalajelor. Bine, nu e fiabil ca în fiecare comună să existe un Tetarom, dar dacă preocuparea administrațiilor locale ar fi să creeze condiții atractive pentru investitori, acestea ar duce la creșterea bugetelor locale, creșterea ofertelor de locuri de muncă, care ar duce la creșterea veniturilor etc. Ar fi un câștig pentru toată lumea.
Presa Locală: Sunteți un membru USR care nu a ezitat să-și afișeze public credința. Considerați că prin alegerea Elenei Lasconi în funcția de președintă, partidul va reuși să scape de etichete precum „anti-creștini” sau „neo-marxiști”?
Adrian Pițu: Multe dintre comentariile venite dinspre USR nu sunt împotriva creștinismului, ci mai degrabă a unor derapaje ale unor așa-ziși creștini. La fel, unele comentarii anti-USR venite din partea unor creștini sunt împotriva unor derapaje ale unor membri ai partidului, nu a politicii generale USR. Eu fiind în ambele bule văd diferențele și încerc să le atrag și unora și altora atenția asupra perspectivelor diferite și să arăt că nu e chiar atât de simplu. Oricum, ca să mă folosesc tot de o idee din Biblie: credința se demonstrează prin fapte, nu prin vorbe. Așa și noi, ca partid, trebuie să demonstrăm prin ceea ce facem că nu suntem etichetele puse de alții. Acest lucru se face însă în timp și trebuie să avem răbdare până când reușim să demonstrăm adevărul despre noi.
Presa Locală: În opinia dumneavoastră, este fezabil proiectul centrului balnear din Jucu? Cum pot fi dezvoltate celelalte parcuri balneare din județ (Cojocna, Turda, Dej, Gherla etc.), care momentan au mai degrabă un impact local și nu prea atrag turiști din restul țării?
Adrian Pițu: În astfel de situații, eu susțin investițiile private. Administrațiile locale nu sunt agenții de turism. Nu este treaba lor asta. Eu la Jucu aș fi creat condițiile ca să aduc doi sau trei privați care să construiască ei în zonă diferite unități turistice și care în același timp să se și concureze între ei și să țină prețurile în limite acceptabile fără să scadă calitatea condițiilor. Eu nu cred că administrația locală va face cea mai bună treabă, și nu pentru că am ceva cu vreun ales local anume, dar de cele mai multe ori angajările la stat sunt făcute pe baza de „datorii”față de persoane care înainte sau după angajare ajută prin campanii, aduc zeci de voturi etc. Ori aceste interese nu sunt pentru turism ci pentru a câștiga puterea politică.
Presa Locală: Ce soluții există pentru o mai bună conectare a localităților din județul Cluj? În absența mașinii personale, mobilitatea este foarte dificilă. De asemenea, zonele turistice sunt greu accesibile dinspre Cluj-Napoca.
Adrian Pițu: Soluția cea mai ieftină și mai rapidă de implementat este trenul metropolitan, măcar de la Gilău la Gherla cu garnituri care să meargă chiar și la fiecare 15 minute una de alta. Iar trenul să fie integrat cu transport public local, integrat înseamnă că în stațiile trenului vor fi autobuze care vor duce și aduce oamenii din satele care nu sunt deja la linia de cale ferată. De exemplu, din satul Vișea și până la gara Jucu sunt 11 km. O rută de autobuz care le-ar lega ar putea trece prin satul Jucu de Sus și Gădălin și astfel ar fi mult mai ușor să ajungi în municipiu chiar și din Vișea.
Pentru zonele mai îndepărtate sau în care interesul de transport este mic rămâne transportul județean deja licitat, care până nu va avea destui pasageri ca să devină rentabil va fi greu de susținut de către stat.