Peste 7.000 de cinefili au participat la Zilele Filmului Maghiar/Filmtettfeszt 2024, festival desfășurat în Cluj și în alte 15 localități din Transilvania între 2 și 6 octombrie, în organizarea Asociației Filmtett. Festivalul, aflat la ediția 24, va avea loc și la Arad, între 10 și 12 octombrie.
Cei mai mulți spectatori, 3.000, au vizionat filme la Cluj-Napoca, iar proiecțiile au avut loc la cinematograful Arta și cinematograful Victoria. Dintre cele 40 de puncte din programul festivalului 31 au fost proiecții de film, iar cele mai vizionate producții au fost Diseară vom ucide (r. Fazakas Péter), Punctul negru (r. Szimler Bálint) și Pelikan Blue (r. Csáki László).
Cinefilii au putut vedea 10 lungmetraje noi, 7 documentare, 3 filme clasice maghiare – între care și cine-concertul în premieră Pasăre Captivă (r. Sugár Pál, Lázár Lajos, 1929), 4 filme de animație pentru copii, dar și scurtmetraje – atât pelicule ungare, cât și creații ale unor regizori transilvăneni. De asemenea, doritorii au urmărit cele 12 scurtmetraje transilvănene participante la competiția Filmgalopp din cadrul festivalului.
Pe parcursul Zilelor Filmului Maghiar, cinefilii din câteva orașe transilvănene au putut participa la 14 de întâlniri cu protagoniștii sau echipele filmelor cărora au putut să le adreseze întrebări. De asemenea, între evenimentele speciale ale festivalului s-au numărat, la Cluj, un masterclass, o lansare de carte, două mini-conferințe de specialitate, o masă rotundă și un workshop, iar la Oradea, o expoziție de istoria animației, o conferință și activități pentru copii.
Câștigător al competiției Filmgalopp – adresată scurtmetrajelor de ficțiune realizate de tineri cineaști transilvăneni – a fost desemnat Pasărea se așază pe o ramură imaginară, regizat de Paniti Roland.
Premiul Mânzul Șarg pentru întreaga carieră, acordat anual în cadrul Zilelor Filmului Maghiar, a fost primit în acest an de Damokos Csaba, designer și scenograf din Sfântu Gheorghe, care a lucrat și la filme în limba română (Despre oameni și melci al lui Tudor Giurgiu, Inve$titorii al lui Iura Luncașu). Premiul este oferit anual, din 2012, şi onorează o personalitate de marcă a cinematografiei maghiare care, prin activitatea sa, a sprijinit sau sprijină formarea cineaştilor transilvăneni.
Intrarea la toate proiecțiile festivalului a fost liberă, iar filmele au avut subtitrare în limba română.
Mai multe informații despre Zilele Filmului Maghiar 2024 se găsesc pe websiteul oficial al festivalului, www.zilelefilmuluimaghiar.ro.