Dan Morar este noul Președinte al TSD Cluj.
Tânărul consilier local al Municipiului Cluj-Napoca este de profesie economist, manager relații clienți IMM-MICRO la Volksbank Cluj. Are în CV o experiență de lector universitar dar și peste 12 ani de activitate politică în PSD-TSD.
Sunteți noul Președinte al TSD Cluj. Ce planuri aveți pentru organizație?
PSD Cluj m-a desemnat ca Președinte interimar al TSD Cluj, în urma retragerii colegului Gabriel Oniga din funcție. Continuăm proiectele demarate în ultimii ani și ne pregătim pentru campania electorală din toamnă.
Alături de colegii din țară, am gândit câteva soluții ce pot scoate la lumină interesele tinerilor, atât de umbrite în guvernările PDL. Considerăm că investiția în tineri este pariul României pentru viitor: deblocarea posturilor pentru tinerii absolvenți din sistemele de învățământ și sănătate, dupa regula de înlocuire 1 la 1; reducerea șomajului în rândul tinerilor, condiționând participarea firmelor la licitațiile pentru lucrări publice de existența a minim 10% angajați tineri; stimularea parteneriatului public-privat dintre sistemul educațional și mediul economic, având ca principal obiectiv atragerea fondurilor europene, cu scopul creșterii ratei de absorbție a absolvenților pe piața muncii;
Care este relaţia dintre tineri şi seniori în cadrul PSD Cluj?
Constructivă. Ca în orice organizație, există momente în care tinerețea este un avantaj sau un dezavantaj, in sensul lipsei de experiență. Îi sprijinim pe seniori atunci când apelează la noi, învăţăm din experienţele lor, suntem parteneri egali în luarea deciziilor, elaborarea de proiecte, sprijin pentru atingerea obiectivelor propuse, încercăm să valorizăm la maxim avantajele tinereţii: energia, rapiditatea, timpul liber.
Sunt sprijiniți tinerii de seniori? Sunt TSD-iștii promovați?
Cred că orice tânăr care dorește să învețe politică și vrea o carieră politică trebuie să aibă răbdare, implicare constantă în acțiunile organizației, să fie dispus să înveţe mereu, să-i respecte pe cei cu mai multă experiență, să producă idei și proiecte politice, fără să aştepte vreo promovare din partea cuiva. Organizația de tineret este parte componentă a organizației PSD, iar entuziasmul tinereții împreună cu experiența și maturitatea seniorilor de cele mai multe ori produc rezultate bune.
Perseverența și munca fac diferența și te pot promova în cadrul unei organizații!
V-aţi ferit să creşteţi sub umbra „marelui urs” însă populismul are încă o cotă bună. Care este explicaţia?
Oamenilor li se promit salvări miraculoase, personaje providențiale, dar li se explică rar mecanismele concrete prin care urmează a fi realizată așa-zisa salvare. Misticismul politic se numără printre cei mai duri dușmani ai culturii civice, o cultură indispenabilă oricărei societăți democratice.
Tinerii cu o experiență de viață mai firavă se lasă seduși uneori de măștile politice, însă hopurile vieții îi readuc treptat la normalitate, obiectivism.
Credeți că populismul promovat de Dan Diaconescu îşi găseşte consistenţă în tânăra generaţie de politicieni?
Este adevărat că mulţi tineri responsabili percep politicul tot mai mult ca un corp nereprezentativ, generator de afaceri ilicite şi uşor inutil, însă sunt convins că discursul dlui. Diaconescu este reprezentativ într-o mică măsură, în tânăra generaţie. Este un populist clasic, fără un discurs special, un om de show mediatic dar mediocru d.p.d.v. politic.
Aici intervine rolul organizației de tineret, unde încercăm să creăm premizele pentru ca orice tânăr să fie atras să facă o politica realistă, bazată pe implicare personală și pe pluralism de idei.
Ce vă doriți să rezolvați imediat pentru comunitate, ca tânăr politician, ca tânăr consilier local?
S-au promis extrem de multe în ultimii ani iar protestele cetățenilor din iarnă ne-au dat multora de gândit.
Renașterea spațiului public cred că este pariul generației noastre. Degradarea vieții publice și a sentimentului valorilor publice este o problemă gravă pentru România. Preocupați de existența imediată, românii s-au retras în mare parte, în limita unui individualism cotidian, de natură să fărâmițeze solidaritatea socială. Statul este dator să intervină pentru salvarea și renașterea sentimentului averilor publice, spirituale, morale și chiar materiale.
La un astfel de efort comunitar, de construcție, refacere aș vrea să-mi aduc aportul.
Cum caracterizați relația dintre TSD Cluj și TNL Cluj? Front comun contra OT PDL Cluj?
Mi-ar place să cred că politica nu este doar o confruntare furibundă între actorii politici, ci și o modalitate concurențială de a construi proiecte utile comunității. Pot să vă asigur că tinerii social-democrați își doresc doar o confruntare de idei pozitive, constructive. Atâta timp cât facem politică pentru ai ajuta pe cei pe care-i reprezentăm, pentru a dezvolta comunitatea locală în care trăim, nu cred ca ar trebui să fie loc de confruntări inutile și neproductive.
Cu colegii din TNL Cluj avem o relație instituțională, sub umbrela USL, fiecare maturizându-și propria traiectorie politică, însă relațiile dintre membrii noștri sunt apropiate, ca urmare a celor două campanii electorale susținute împreună.