O dantură perfectă… la ea visează multă lume, însă nu întotdeauna este ușor să o ai sau să o menții. Din diverse motive, poți chiar să pierzi dinții din cauza unor traumatisme fizice, boli parodontale, extracții dentare etc. Întrebarea care urmează este: cum înlocuiești dinții lipsă? În acest sens, informațiile de mai jos te vor ajuta să înțelegi cum se poate face înlocuirea unuia sau chiar mai multor dinți lipsă.
Este absolut necesară înlocuirea unui dinte lipsă?
Deși sunt persoane care ar spune că dintele pierdut este o cauză pierdută, fără a căuta soluții de înlocuire atâta timp cât nu le deranjează, există totuși câteva motive consistente pentru care înlocuirea dinților lipsă este mai mult decât recomandată, ba chiar necesară. Iar acest aspect nu este susținut doar de un medic dentist, ci este un fapt a cărui logică trebuie să o descopere oricine.
În acest sens, neînlocuirea unuia sau mai multor dinți lipsă poate duce la probleme precum nealinierea corespunzătoare a dinților, scăderea abilităților masticatorii, fragilitatea sănătății orale și uzura prematură a dinților rămași.
Ce soluții există pentru înlocuirea unui dinte lipsă?
Un implant dentar ar putea fi o soluție pentru cei cărora le lipsesc dinții din diverse motive, însă există și alte soluții la care poți apela, numai pentru a rezolva problema. Alegerea uneia dintre aceste soluții se bazează nu numai pe numărul de dinți care trebuie înlocuiți, ci și pe aspecte financiare.
Una dintre soluțiile pe care le au la îndemână pacienții care și-au pierdut dinți este puntea dentară. Este vorba despre o soluție discretă, estetică și confortabilă care permite acoperirea întregului spațiu lăsat liber de un dinte lipsă. Cu toate acestea, este important ca dinții adiacenți să ofere un sprijin adecvat pentru o punte dentară.
Implantul dentar este o altă soluție des întâlnită pentru înlocuirea unuia sau mai multor dinți lipsă. Acesta ia forma unui mic șurub de titan, introdus în osul maxilarului, iar funcția sa principală este de a înlocui rădăcina naturală a dintelui. Un implant este ideal atunci când dinții adiacenți sunt intacți, pentru că nu este nevoie de tăierea lor, așa cum se procedează în cazul unei punți dentare convenționale. Un implant dentar este sigur, este durabil și se poate întreține ușor, fiind soluția ideală în situații neplăcute de acest fel.
Pe lângă aceste două soluții, medicul specialist poate propune și proteza detașabilă, mai ales în cazurile în care dinții adiacenți nu sunt suficient de puternici pentru susținerea unei punți dentare sau dacă există mai multe spații între dinți.