Care este cea mai bună chitară pentru începători? Majoritatea persoanelor care au o pasiune pentru muzică și doresc să înceapă acest hobby se confruntă cu această întrebare, deoarece alegerea unei chitare greșite poate distruge șansele unui începător de a învăța instrumentul.
În acest ghid vei afla care sunt cele mai importante tipuri de chitare, care este cea mai bună chitară electrică pentru începători, care sunt cele 5 tipuri de modele de chitară după formă, și cum să găsești chitara potrivită pentru tine.
Am creat acest ghid pentru a-i ajuta pe chitariștii începători să găsească instrumentul perfect pentru a-și începe călătoria de învățare al acestui instrument minunat.
1. Care sunt cele mai importante tipuri de chitare
În primul rând, este important să înțelegi că există diferite tipuri de chitară. În linii mari, acestea se împart în două tabere: acustică sau electrică. Dar există diferite tipuri de chitare acustice și diferite tipuri de chitare electrice. Să ne uităm mai întâi la chitarele acustice. În linii mari, există două tipuri diferite de chitare acustice:
- Chitare clasice, care folosesc corzi de nailon.
- Chitarele cu coarde de oțel, care sunt mai frecvente și utilizate pe scară largă în muzica rock, blues, pop și country.
Care este diferența dintre chitarele „electro-acustice” și „semi-acustice”? O chitară electro-acustică este o chitară acustică pe care o puteți conecta la un amplificator dacă aveți nevoie de mai mult volum sau doriți să utilizați unele efecte. Arată exact ca o chitară acustică cu coarde de oțel, dar are o intrare jack.
O chitară semi-acustică (AKA „hollow-body” electric) este un tip de chitară electrică care are atât o cutie de sunet, cât și unul sau mai multe pickup-uri electrice.
Chitara electrică
Pentru ca o chitară să fie electrică, ea trebuie conectată la un amplificator de chitară. Acestea pot fi folosite și fără amplificator, dar vor fi foarte silențioase. Iată cele 3 tipuri de chitare electrice: chitara standard, chitara semi-acustică și chitara bass.
2. Cea mai bună chitară electrică pentru începători
Cea mai bună chitară pentru începători pentru chitariști electrici este Fender Telecaster. Este un clasic atemporal ce sună minunat.
Această chitară este mai bună decât alte chitare electrice pentru începători pentru că are doar 3 poziții de pickup, nu este foarte grea, are doar controale pentru ton și volum, are un gât subțire și corzile sunt bine distanțate, ceea ce face ca acordurile să fie mai ușor de fretat și de văzut. Această chitară sună incredibil și este mult mai accesibilă pentru un începător.
3. Cele 5 tipuri de chitare după formă
Dimensiunea chitarei tale contează foarte mult. Și, din fericire, există o formă de chitară pentru fiecare formă a corpului uman:
- Jumbo: este cel mai mare tip de chitară, nu este recomandată persoanelor mici și începătorilor;
- Dreadnought: forma clasică, potrivită bărbaților și femeilor mai înalte, este una dintre cele mai potrivite tipuri de forme pentru începători;
- Auditoriu: aceasta are formă de clepsidră și face ca chitara să stea mult mai jos pe picior, ceea ce o face mai confortabilă;
- Salon: aceasta este o chitară drăguță și compactă, foarte preferată de femei;
- Chitară mică: aceste chitare mai mici sunt foarte populare datorită artiștilor precum Ed Sheeran. Acestea sunt foarte ușor de manevrat și foarte distractive.
4. Cum să găsești chitara potrivită pentru tine
Există 3 criterii importante pentru alegerea unei chitare, în această ordine de prioritate:
- Buget
- Feeling
- Sunet
1. Buget
Stabilește un buget și respectă-l. Acest lucru îți permite să excluzi o mulțime de modele de chitare din start. Ia în considerare doar chitarele care se încadrează în acest buget. Ar trebui să ajungi la o listă de 5 chitare pe care să le încerci mai apoi pe fiecare.
2. Feeling
Începe să testezi fiecare chitară din lista ta încercând să cânți un acord simplu. Dacă nu știi încă să citești acorduri de chitară, poți citi acest ghid. Apoi, încearcă să îți dai seama cum stă chitara în palmă și pe coapsă, cu sigurantă 1-2 din cele 5-6 chitare pe care le încerci se vor simți mai bine.
3. Sunet
Feeling-ul chitarei este mult mai important decât sunetul, în alegerea acesteia. Cel mai important lucru este ca instrumentul să aibă un joc plăcut în mâini, deoarece sunetul poate varia, de la vechimea corzilor, la experiența chitaristului ș.a.m.d.
Pe parcursul acestui articol, am încercat să îți oferim câteva direcții și idei clare care te vor ajuta să alegi chitara potrivită pentru tine. Unele chitare sunt cu siguranță mai bune pentru începători decât altele. Dar, nu uita faptul că cea mai bună chitară este pur și simplu cea pe care o ai în mână!