Se vorbește tot mai mult despre transformarea localităților-satelit ale municipiului Cluj-Napoca în cartiere ale orașului, prin fuziunea cu centrul urban și dispariția de facto a administrațiilor locale independente. Dar își doresc locuitorii acestor comune să devină clujeni cu acte în regulă?
Încercând să aflăm răspunsul la această întrebare, am făcut sondaje pe paginile noastre locale de Facebook. Iată care au fost răspunsurile.
Florești: 72% DA, 28% NU
Baciu: 63% DA, 37% NU
Apahida: 64% DA, 36% NU
Chinteni: 45% DA, 55% NU
Nu putem preciza o marjă de eroare pentru aceste sondaje online, dar fiind vorba de câteva sute de răspunsuri pentru a estima opinia unei populații de sub 100.000 de oameni, putem spune că sunt totuși relevante, măcar pentru a observa un trend general.
Nu este o surpriză rezultatul pentru Florești, comuna cu foarte mari probleme de trafic și urbanism. Comentariile sunt grăitoare: cetățenii de acolo vor o nouă administrație mai degrabă din disperare decât din dorința de a face parte din oraș.
La Baciu și Apahida părerile sunt majoritar favorabile contopirii cu Cluj-Napoca, deși în aceste localități nu au fost scandaluri la fel de mari ca în cazul de mai sus, însă satisfacția legată de prestația autorităților pare să fie și aici redusă. Opinia multora este că și aceste comune vor ajunge inevitabil în situația Floreștiului în câțiva ani. În Baciu exista deja multe probleme cu autorizațiile de construcție și ambuteiaje dese pe șoseaua spre Cluj, iar la Apahida nemulțumirile țin mai mult de drumuri, utilități și salubritate.
Chinteni este singura comună de lângă Cluj unde localnicii preferă să rămână în mediul rural. De altfel, este și cea mai mică din cele 4, și-a păstrat în mare parte caracterul de sat, cu puține construcții mari, majoritatea clujenilor veniți aici construindu-și case. Părerile legate de eficiența primăriei sunt împărțite aproape egal între mulțumiți și nemulțumiți, situație mult mai echilibrată decât în restul localităților, unde predomină insatisfacția.
Pentru a se putea uni cu Clujul, comunele trebuie să organizeze referendumuri, iar în cazul unui vot pozitiv începe un proces birocratic de fuziune a aparatului administrativ. Autoritățile locale nu au niciun interes să facă asta, pentru că mulți dintre cei aleși sau numiți politc își vor pierde funcțiile, iar accesul la fonduri (și implicit la comisioane) va fi mult mai dificil, dispărând finanțările de la UE și de la Guvern pentru zonele rurale.
Clujul are și în prezent o structură care se ocupă de Zona Metropolitană, care în teorie ar trebui să facă diverse proiecte comune de care să beneficieze localitățile din acest spațiu geografic, însă în practică acvititățile desfășurate în acest sens sunt aproape de zero.
Pardon pt Chinteni ! Nu cu PUTINE constructii mari a.k.a. blocuri comuniste sau nu !! Cu DELOC constructii mari ,pt că nu se dau aprobari si sper să ramana așa !bucurati va voi de napocile clujului că unii de orașul minunat am fugit !!!