Comuna Florești este cea mai mare din România, având 22.000 de locuitori la ultimul recensământ, dar peste 40.000 potrivit estimărilor, deoarece majoritatea rezidenților nu au forme legale. Foarte mulți oameni aleg să se mute în comuna vecină Clujului deoarece prețul locuințelor este situat aproape la jumătate față de municipiu.
Asociația Trăiesc în Florești solicită PNL Cluj, partid care îi are ca membri pe cei doi primari, să discute posibilitatea alipirii comunei la municipiul Cluj-Napoca, în următorii zece ani. Unul dintre liderii Asociației, Daniel Meze, a solicitat ca localitatea să fie alipită Clujului pentru o dezvoltare unitară.
”Solicit PNL Cluj să îi ceară primarului Horia Șulea să se retragă din funcție, având în vedere faptul că a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, și să analizeze alipirea celor două localități, Florești și Cluj-Napoca, pentru o dezvoltare unitară. Spre exemplu, domnul consilier local PNL Cluj-Napoca, Radu Moisin, a solicitat închiderea drumului de nord, care iese în cartierul Grigorescu, pe durata lucrărilor la podul Garibaldi. Asta arată că la nivelul PNL nu este o viziune unitară. De asemenea, vrem să avem și la drumul de sud o abordare unitară și să nu ne trezim cu aglomerație în capătul Mănășturului, după ce centura de sud va fi terminată, și cu alte blocaje”, a explicat Daniel Meze.
Acesta a completat că Primăria Florești nu are specialiști în fonduri europene, iar Primăria Cluj-Napoca are, așa că ar putea face treabă mult mai bună. ”Despre Valea Sânăslăului, spre cetatea Fetei, se vorbește de 2 ani că va fi acoperită, iar drumul lățit, dar proiectul a fost respins. Prin alipirea localităților, s-ar putea atrage fonduri europene”, a mai spus Meze. Acesta a fost întrebat cum s-ar rezolva creșterea taxelor locale și a impozitelor, prin trecerea de la comună la oraș, și a replicat că ”PNL ar putea să găsească o soluție. S-ar putea impune o creștere graduală pentru următorii 10 ani”.
Din cauza problemelor comunei, floreștenii din cadrul Asociației Trăiesc în Florești au prezentat un manifest, numit, ”Manifestul pentru Florești”, Acesta a fost realizat pe baza sesizărilor venite de la 200 de oameni care nu sunt mulțumiți de condițiile pe care le au în comuna lor.
”Oamenii s-au plâns că nu au grădinițe suficiente, un liceu, trotuare, spații verzi între blocuri și despre aglomerația din trafic. Oamenii se trezesc la ora 5.00 – 6.00 dimineața pentru a-și duce copiii la școală. Sunt zile în care petrec în trafic 3 ore, dus -întors. Vrem ca centura de sud să fie terminată, așa cum s-a promis încă de acum 2 ani. Constatăm că nici exproprierile nu sunt făcute, pentru că în bugetul pe acest an s-au alocat fonduri în acest sens”, a spus și Iulia Ungureanu, una dintre activistele din comuna Florești.
Inițiatorii Manifestului spun că demersul nu are nicio tentă politică. ”Eu sunt membru de partid, dar demersul de acum nu are legătură cu vreun partid. Noi facem aceste acțiuni pe timpul nostru și din banii noștri. Vrem să avem o comună mai frumoasă și să punem presiune pe autorități, pentru a-și face treaba”, a mai spus Daniel Meze.
“Vă prezentăm acest document care se adresează tuturor factorilor de decizie politică de la nivel local şi judeţean, document care sintetizează problemele stringente cu care ne confruntăm ca şi locuitori ai comunei. „Manifestul pentru Floreşti” este un demers civic prin care dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la starea de fapt, deosebit de precară din localitate. În acelaşi timp dorim să exercităm o presiune publică asupra administraţiei locale și judeţene, astfel încât problemele noastre să fie rezolvate” potrivit unei parți din manifest.
O doamnă a trimis o sinteză foarte bună a problemelor pentru realizarea manifestului:„Ştim că nu toate punctele de mai jos ţin de primărie, dar primăria poate influenţa sau ajuta cu rezolvarea lor. Am expus nişte probleme, nu înseamnă că mă plâng, ci doar că nu îmi place acel << lasă, că e bine şi aşa>>. Sunt conştientă şi am văzut că s-au realizat multe lucruri bune în ultimii ani, tocmai de aceea sunt convinsă că se poate şi mai mult şi mai bine”.
„Problemele nu sunt ierarhizate în funcţie de gravitatea lor şi nici nu avem pretenţia că avem o listă exhaustivă. Anumite mesaje primite de la floreşteni conţin şi propuneri de soluţii. Nici în acest caz nu avem pretenţia că sunt soluţiile optime. Scopul nostru este de a identifica cât mai multe probleme, generale şi punctuale, de a propune unele soluţii şi de a crea presiune publică astfel încât viaţa noastră, a locuitorilor din comuna Floreşti, să se schimbe în bine” se mai arată în manifest.
Cetățenii Floreștiului au făcut o listă care cuprinde 83 de probleme pe care au atașat-o manifestului. Mai jos sunt selectate doar 15 probleme cu care se confruntă zilnic floreștenii iar restul aflandu-se în manifestul asociatiei.
- Valea Sânaslăului de pe strada Eroilor este plină de mizerii. Pârâul ar trebui intubat şi create locuri de parcare şi spaţii verzi deasupra lui.
- Nu se face curăţenie şi spălare stradală, străzile sunt pline de praf şi mizerie pe care o ducem în casele noastre.
- Proprietarii de terenuri neutilizate ar trebui amendaţi dacă nu îşi curăţă terenul de gunoaie, buruieni și dacă nu distrug ambrozia. Poliţia locală trebuie să-şi facă datoria.
- Transformarea drumului agricol care face legătura cu Clujul într-un drum practicabil şi pe timp de iarnă, transformarea lui în drum rutier şi identificarea unei soluţii împreună cu Primăria Cluj-Napoca pentru descărcarea traficului fără ambuteaje în cartierul Grigorescu.
- Realizarea centurii de sud a Floreştiului şi identificarea unei soluţii împreună cu Primăria Cluj-Napoca pentru descărcarea traficului fără ambuteaje în cartierul Mănăştur.
- Proprietarii de câini ar trebui amendaţi când nu adună fecalele lăsate de câine. Poliţia locală trebuie să-şi facă datoria.
- Deratizarea nu se face în multe proprietăţi private deoarece fie nu toţi proprietarii participă sau sunt de acord, fie nu dau toţi bani. În plus, degeaba se deratizează un bloc, şoarecii şi şobolanii merg la blocul de lângă, iar apoi când fac şi cei din blocul de lângă, vin înapoi. E un cerc vicios. Deratizarea completă a localităţii ar trebui preluată de primărie şi făcută deodată, peste tot, în toată comuna. Să plătim serviciul de deratizare la primărie, ca salubrizarea.
- Trebuie găsită o metodă încât tot traficul din zona de sud să nu fie preluat doar de strada Eroilor. S-ar putea uni de exemplu str. Teilor cu str. Porii, sau alte străzi care se termină cu fundături, cu alte străzi, încât să existe mai multe căi de a ajunge la ieşirile din str. Avram Iancu.
- Este nevoie de mai multe spaţii verzi cu locuri de joacă pentru copii, dotate cu camere de supraveghere pentru a nu mai fi vandalizate și îngrădite! Loc de joacă în zona Muzeul Apei, Eroilor şi pe str. Şesul de Sus. Lipsa unui spaţiu de joacă și în zona Cetății/Florilor, aici există un teren pe care poate fi amenajat un parc, vis a vis de Spa Floreşti şi Zazy Beauty Studio care sunt pe strada Ioan Rus. Există un singur parc, pe Stejarului, supraaglomerat. E nevoie de spaţii verzi, să mai reducem din poluare şi praf şi să avem locuri unde să ne ducem copii. Trebuie amenajate şi zone împrejmuite pentru câinii de companie.
- Există vreo bibliotecă cu cărţi de împrumut pentru acasă? Ar prinde bine!
- Ar trebui făcut ceva cu cei care parchează aiurea pe marginea drumului, uneori nu poţi ieşi din propria parcare din cauza lor, alteori blochează ghenele şi maşina de gunoi nu are acces.
- Autorizaţiile de construcţie ar trebui făcute publice pe site-ul primăriei Floreşti, ca în Cluj-Napoca. Până când nu este gata centura de sud nu ar mai trebui să se construiască blocuri în Floreşti pentru că ne blocăm în trafic.
- Ar trebui amendaţi constructorii care nu respectă regimul de înălţime din autorizaţiile de construcţie care fac mansarda retrasă şi alte aberaţii de acest fel. Totodată amendaţi cei care nu lasă teren pentru drum de acces, spaţiu verde şi parcări. Recepţia lucrărilor trebuie făcută serios!
- Nu ar mai trebui date autorizaţii de construcţie pentru blocuri dacă nu au în proiect câte un loc de parcare/garaj subteran per apartament şi spaţiu verde în jurul blocului.
- Ar trebui stabilit un program pentru şantierele de construcţii. Să respecte nişte ore de linişte. E aberant ca la 07.00 dimineaţa sau pe la orele 13.00-14.00, când e ora de linişte, legală, să sune de pe şantier aparate de sudură, muncitori care zbiară unul către altul, etc.