Care sunt motivele principale din cauza cărora uităm informaţii? Unul dintre cei mai buni cercetători ai memoriei, Elizabeth Loftus, a identificat 4 motive principale din cauza cărora oamenii uită: reamintire eşuată, interferenţă, memorare eşuată şi uitare motivată.
Reamintire eşuată
Aţi simţit vreodată că o anumită informaţie pur şi simplu s-a şters din memorie? Sau poate ştiţi că este acolo, dar nu reuşiţi să o găsiţi. Incapacitatea de a reaminti este una dintre principalele cauze ale uitării.
Dar de ce suntem adesea incapabili să ne amintim unele informaţii? Una dintre posibilele explicaţii este teoria degradării. Potrivit acesteia, se crează o rămăşită din memorie de fiecare dată când se formează o nouă teorie. Teoria degradării sugerează că, cu trecerea timpului, aceste urme de memorie ȋncep să pălească şi să dispară. Dacă informaţia nu este recuperată şi repetată, se pierde ȋn cele din urmă.
Una dintre problemele acestei teorii este că cercetătorii au demonstrat că există informaţii care nu au fost repetate şi reamintite, dar sunt extraordinar de stabile pe termen lung.
Interferenţa
Altă teorie, cunoscută ca teoria interferenţei, sugerează că anumite amintiri concurează şi interferează cu altele. Interferenţa este mai probabil să apară când informaţia nou introdusă este foarte similară cu alte informaţii care au fost deja asimiliate ȋn memorie.
Există două tipuri de interferenţă: interferenţa proactivă are loc atunci când o informaţie veche face dificilă sau chiar imposibilă amintirea unei informaţii noi; interferenţa retroactivă apare atunci când o informaţie nouă interferează cu abilitatea de a-ţi aminti informaţii ȋnvăţate anterior.
Memorare eşuată
Uneori pierderea informaţiei are mai puţin de a face cu uitarea şi mai mult cu faptul că nu a ajuns niciodată ȋn memoria pe termen lung. Eşecurile ȋnregistrării ȋmpiedică uneori intrarea informaţiei ȋn memoria pe termen lung.
Ȋntr-un experiment bine-cunoscut, cercetătorii au cerut participanţilor să identifice moneda corectă din USA dintr-o serie de monede incorecte. Puteţi realiza acest experiment şi dumneavoastră ȋncercând să desenaţi o monedă din memorie şi apoi să comparaţi rezultatele cu cea reală.
Cât de bine v-aţi descurcat? Există şanse să vă fi amintit culoarea şi forma, dar aţi uitat probabil alte detalii minore. Cauza se datorează faptului că doar detaliile necesare pentru diferenţierea monedelor unele de celelalte au fost ȋnregistrate ȋn memoria pe termen lung.
Uitare motivată
Uneori se poate ȋntâmpla să ne străduim să uităm amintiri, mai ales cele ce ȋnmagazinează ȋntâmplări traumatice sau neplăcute. Cele două tipuri principale de uitare motivată sunt: suprimarea, o formă conştientă de uitare şi represia, o formă inconştientă de uitare.
Cu toate acestea, conceptul de informaţie reprimată nu este universal acceptată de toţi psihologii. Una dintre probleme o constituie faptul că este foarte greu, dacă nu chiar de-a dreptul imposibil să se studieze ştiinţific dacă o amintire a fost reprimată sau nu. Trebuie să ne amintim, de asemenea, că activităţile mentale precum repetarea şi reamintirea reprezintă căi importante de ȋntărirea a memoriei, iar noi suntem mai puţin predispuşi să ne amintim, să discutăm sau să repetăm amintirile dureroase sau traumatice.