Elena Ciubucă candidează la un loc în Camera Deputaților pe poziția 4 a listei USRPLUS de la Cluj.
Presa Locală: Elena Ciubucă este în ochii publicului o persoană poate prea tânără și poate prea neexperimentată. Cum o vezi tu pe Elena?
Elena Ciubucă: Sunt un om nou în politică și este normal ca electoratul să aibă anumite rezerve până când va începe să mă cunoască. Constat că cetățenii sunt din ce în ce mai interesați de ce se întâmplă pe scena politică și de oamenii care vin în fața lor pentru a le cere încrederea, iar asta îmi dă încredere că putem aduce în România schimbarea mult dorită tocmai pentru că alegătorii sunt vigilenți și responsabili.
Despre mine pot să vă spun că sunt un om bine intenționat și o tânără a cărei dorință este să trăiască într-o țară care își încurajează tinerii să gândească critic, care are grijă de vârstnicii ei și care le oferă tuturor cetățenilor șansa la un trai decent. Iar mai important este că sunt dispusă să muncesc oricât este nevoie pentru a face din România o astfel de țară.
În ceea ce privește experiența mea profesională, este de la sine înțeles că la 24 de ani nu pot să fiu, din acest punct de vedere, la nivelul unei persoane mai înaintate în vârstă. Cu toate acestea, deoarece noi, tinerii, suntem subreprezentați în politică și pentru că în timpul petrecut în Facultatea de Științe Politice pe care am absolvit-o am învățat că politicienii trebuie să lucreze în folosul cetățenilor, am decis să-mi asum responsabilitatea acestei candidaturi și să fac un pas mare, dar necesar. Un pas cu ajutorul căruia, dacă voi primi încrederea cetățenilor, voi demostra că noi, tinerii, avem potențialul de a aduce schimbarea mult așteptată și că avem nevoie doar de o șansă.
Ultimii 2 ani i-am dedicat activității politice tocmai pentru că am încredere în oamenii din Alianța USR PLUS. La 23 de ani eram Manager de achiziții și am ales să renunț la această funcție pentru a avea mai mult timp pentru a construi și consolida o organizație care am încredere că va aduce schimbarea clasei politice.
Presa Locală: Spune-ne despre activitățile tale în ONG, despre motivele care te-au determinat să activezi în societatea civilă și să te implici în proiecte umanitare/sociale.
Elena Ciubucă: Așa cum spuneam și anterior, este foarte important pentru o țară să aibă cetățeni responsabili și implicați civic. Asta poate să facă diferența dintre un stat abuziv și unul în care primează democrația.
Eu îmi doresc să trăiesc într-un stat democratic, în care oamenii sunt empatici cu cei din jurul lor și nu evită să tragă la răspundere clasa politică atunci când este cazul. Iar activitatea mea civică exact asta a însemnat.
Pe de o parte grijă pentru oameni, când făceam voluntariat alături de cei de la O masă caldă. Acolo ne dedicam fiecare dintre noi timp și energie pentru a diminua o problemă pe care statul nu este capabil să o rezolve. Practic le ofeream oamenilor nevoiași din Cluj o masă caldă care, dacă statul nu eșua în rolul pe care îl are, reprezenta o normalitate pentru ei să și-o procure singuri.
Pe de altă parte capacitatea de a semnala neregulile din sistem când am fost observator electoral independent la alegerile din 2016 și când am luat parte alături de cei de la CENPO la proiectul Cetățenie activă pentru o bună guvernare locală transparentă care era menit să evidențieze faptul că toți consilierii județeni din România trebuie să facă anual un raport de activitate, dar că foarte puțini țin cont de asta.
Presa Locală: Cât de importantă este pentru tine educația și ce ar însemna reforma educațională pentru tine și pentru generația tânără, pentru studenți, elevi, chiar și preșcolari?
Elena Ciubucă: Programul politic care a stat la baza candidaturii mele interne este construit pe doi piloni principali, educația și incluziunea socială, tocmai pentru că văd aceste domenii ca fiind esențiale pentru a avea o societate mai activă și mai responsabilă.
O reformă educațională este absolut necesară și trebuie făcută de către politicieni în colaborare cu experți. Aceștia trebuie să construiască un plan pe termen lung, de 30-40 de ani, a sistemului de învățământ și să-și asume că indiferent de partidele care vor fi la guvernare, acea viziune va fi respectată și nu vor exista abateri de la ea. Spun asta deoarece generațiile de până acum am fost subiecții a tot felul de experimente făcute în învățământ și rezultatele nu întârzie să apară.
În urma discuțiilor pe care le-am avut de-a lungul timpului cu experți din domeniul educației, am ajuns la concluzia că printre măsurile care trebuie incluse în acest plan trebuie să se regăsească următoarele:
– Crearea în facultăți de specializări dedicate celor care vor să devină profesori. Momentan mergi la o facultate, înveți lucrurile tehnice care țin de domeniul studiat și în paralel ai opțiunea de a urma un curs pedagogic. Rezultatul este că la finalul unei astfel de facultăți ești specialist în domeniu, dar asta nu înseamnă că ești și un pedagog bun.
– Reorganizarea școlilor cu profil vocațional astfel încât acestea să fie dezvoltate doar în parteneriat cu mediul socio-economic. În acest fel, copiii care sunt atrași de domenii tehnice și nu vor să urmeze o facultate vor avea posibilitatea să se califice într-un astfel de domeniu și să lucreze în țară după terminarea studiilor.
– Acordarea a 6% din PIB pentru educație. Acest lucru este prevăzut în Legea Educației Naționale din 2011, dar în niciun an nu a fost pus în aplicare pe motiv că nu sunt suficienți bani. Bani au existat mereu, dar au fost cheltuiți ineficient sau furați. Tăiem pensiile speciale, nu mai folosim prost banii prin PNDL-uri și deja putem acoperi o parte din costuri. Pentru noi cei de la USR PLUS, educația reprezintă o prioritate și o vom aduce repede în secolul XXI.
– Introducerea educației politice, sexuale și financiare în școli. Noi, tinerii, suntem criticați că nu mergem la vot dar puțină lume se gândește și care e cauza acestui lucru. Cum să fim motivați să mergem la vot când împlinim 18 ani dacă în școală ni se spune că nu avem voie să facem politică? De asemenea, suntem pe primul loc un Uniunea Europeană la numărul de mame minore. Cred că acest lucru se poate corecta printr-o educație sexuală corespunzătoare.
Presa Locală: Ce înseamnă sprijin pentru păturile sociale care nu au acces destul la educație și de fapt ce este acest „acces la educație” și cum îți propui să participi la asigurarea lui?
Elena Ciubucă: În momentul de față aproximativ 30% din populația României trăiește la limita excluziunii sociale cauzată de factori sociali, culturali și financiari. Copiii care provin din familii aflate în această situație sunt dezavantajați din start și mare parte din ei ajung să lipsească foarte mult de la școală și în cele din urmă să o abandoneze. Viitorul acestor copii este incert. Unii pleacă în străinătate, alții sunt muncitori necalificați în țară, iar alții ajung să comită diverse infracțiuni tocmai datorită lipsei de educație.
Soluțiile pe care le văd pentru remedierea acestei situații constau în asigurarea unei infrastructuri școlare adecvate, astfel încât copiii să fie motivați să meargă la școală. Există mulți copii care se expun riscului de a fi atacați de animale sălbatice în drum spre școală, care nu au curent electric, care nu au posibilități financiare pentru a urma un sistem de învățământ care vrea a fi gratuit. Mai exact, trebuie să asigurăm transportul fiecărui copil spre și dinspre școală, să consolidăm școlile din mediul rural pe care le avem, să ducem profesori foarte bine pregătiți acolo și să implementăm măsura „Școala de la 8 la 5” prevăzută în Programul de Guvernare al Alianței USR PLUS, astfel încât copiii petreacă mai mult timp într-un mediu prielnic pentru dezvoltarea lor. De asemenea sunt pentru ideea ca alocațiile copiilor să intre pe carduri speciale pentru elevi, iar acești bani să poată fi folosiți, de exemplu, în proporție de 80% doar pentru achiziția de rechizite, haine, sau mâncare.
Presa Locală: Știm că pentru tine implicarea dar și recunoașterea meritelor tinerilor precum și a femeilor în cât mai multe domenii, politică, educație, antreprenoriat, cultură, mediu, este o prioritate. Cum vezi viitorul și cum crezi că poți ajuta la creșterea gradului de implicare și acceptare a acestora?
Elena Ciubucă: Cred că putem elimina stereotipurile și schimba mentalități prin educație și prin puterea propriului exemplu. Inclusiv candidatura mea, a unei femei tinere, este o dovadă că atât tinerii cât și femeile ne dorim să fim acceptați la masa deciziilor și să fim tratați de la egal la egal. Oamenii au tendința de a se identifica și de a rezona cu persoanele care sunt asemenea lor. Acest principiu sunt sigură că funcționează și în politică. Este nevoie de câțiva tineri care să ne asumăm candidaturi, iar ceilalți vor începe să privească politica altfel, ca pe ceva accesibil, ca pe un loc în care au și ei loc, ca pe o activitate făcută în folosul tuturor cetățenilor.
Presa Locală: De ce ai intrat în politică, ce te-a motivat să faci pasul din societatea civilă către politică?
Elena Ciubucă: Activitatea pe care am avut-o în societatea civilă era extrem de benefică, însă avea impact asupra unui segment relativ mic din populație și era menită să trateze problemele create de un sistem corupt și nefuncțional.
Am intrat in politică pentru a rezolva aceste probleme și pentru a preveni apariția alta pe viitor, pentru a participa la construirea unui cadru legislativ solid și menit să ofere cetățenilor șansa la o viață bună, în care educația, sănătatea și siguranța lor să primeze.
Presa Locală: De ce îți dorești să ajungi în Parlament și ce mesaj ai pentru cetățenii României?
Elena Ciubucă: Vreau ca noi, cetățenii acestei țări să ne permitem și sa ne dorim să trăim aici, ca școala din România să pregătească cetățeni responsabili și oamenii să nu mai asocieze politica cu hoția și corupția. Știu că schimbarea începe cu fiecare dintre noi și de asta vreau să ajung în Parlamentul României, pentru a lucra pentru binele cetățenilor care și-au pierdut, pe bună dreptate, încrederea în politicieni, să le câștig încrederea prin muncă și măsuri bune și utile pentru ei, nu doar pentru parlamentari.
Acestor cetățeni le transmit următorul mesaj:
Politica de până acum s-a făcut cu bani, mulți bani și adesea murdari. Politica pe care eu și Alianța USR PLUS o facem este cu și pentru oameni. Pentru a avea putere de decizie avem însă nevoie de implicarea noastră, a tuturor. Vă așteptăm alături de noi în campanie. Fie că vreți să ne puneți întrebări despre Programul de Guvernare al Alianței pentru a vota informat sau că vreți să ne ajutați în campanie ca și voluntar, noi ne bucurăm să vă avem aproape, pentru că doar împreună putem schimba o țară!
Manager achiziții? Ce achiziționa, cadouri de Crăciun? Sunt mii de tineri mai capabili care chiar au reușit ceva in viața pana la vârsta respectiva