Alimentația este deosebit de importantă în viețile oamenilor, fiind necesară pentru supraviețuirea acestora, astfel încât stopează foamea și oferă energia necesară de funcționare a corpului uman. Aceasta este considerată ca fiind un factor ce influențează în mod direct starea de sănătate, atât din punct de vedere fizic, cât și mental.
Cum s-a dezvoltat industria alimentară? Ce impact are alimentația asupra organismului uman?
Industria alimentară s-a dezvoltat masiv în ultimii ani, această dezvoltare ducând la câștiguri mari pentru marii producători și o creștere economică globală considerabilă. Totodată, cu această dezvoltare, au apărut pe piață numeroase produse alimentare procesate, care s-au dovenit a fi dăunătoare sănătății, datorită conținutului ridicat de conservanți și aditivi alimentari, utilizați pentru a crește termenul de valabilitate al alimentelor.
Printre alimentele nesănătoase se află cele bogate în sare, zahăr, grăsimi saturate și cele cu conținut ridicat de conservanți. Afecțiunile cele mai întâlnite, care au fost cauzate de aceste alimente nesănătoase sunt: obezitatea, diabetul, bolile cardio-vasculare, tulburările de somn și dereglările hormonale.
Alimentația poate fi controlată printr-o dietă echilibrată cu produse alimentare sănătoase, ce oferă nutrienții și aportul necesar de energie pentru desfășurarea activităților zilnice.
Nutrienții din alimente sunt necesari pentru o dezvoltare optimă și o bună funcționare a organismului uman, făcându-l rezistent și suficient de puternic astfel încât să lupte împotriva diferitelor afecțiuni ce pot apărea. O dietă echilibrată este constituită dintr-o hidratare optimă a corpului cu lichide și o alimentație bazată pe consum de legume, fructe și alte alimente cu conținut redus de sare, zahăr și grăsimi saturate.
Ce sunt alimentele bio și care sunt beneficiile acestora?
Cu toate acestea, chiar dacă alimentația este compusă din alimente care par a fi sănătoase, este indicat să se acorde o atenție locului de unde provin alimentele și dacă acestea au suferit diferite tratamente, deoarece aceste tratamente pot conține pesticide și îngrășăminte chimice ce elimină toți nutrienții din aliment și cresc riscul de apariție a anumitor boli în corpul uman.
Pentru a elimina orice suspiciune cu privire la tratarea alimentelor, există pe site-ul celor de la vegis.ro alimente bio, produse în mod natural. Produsele alimentare bio sau organice sunt acelea care nu au suferit modificări genetice și au fost create în unități agro-alimentare, ce funcționează pe bază de certificat ecologic. Se poate alege dintr-o gamă variată de produse alimentare bio de la Vegis, pentru crearea unui stil alimentar sănătos.
Diferențele principale dintre produsele bio și cele fără certificat ecologic sunt următoarele:
– Produsele bio au un conținut mai ridicat de antioxidanți și un nivel scăzut de metale grele din substanțe chimice, cel mai cunoscut fiind cadmiul;
– Produsele bio au arome mai pronunțate, iar conținutul de vitamine, minerale și enzime este mai mare;
– Produsele organice au fost produse în mediu prietenos cu natura, deoarece ambalajele sunt reciclate, iar conținutul de plastic este mai mic.
Cu toate că produsele bio sunt mai scumpe, beneficiile aduse de acestea pot compensa, astfel încât să se investească mai mult într-o alimentație bazată pe produse organice.
Alimentația joacă un rol important în funcționarea optimă a organismului, iar prin acordarea unei atenții speciale asupra alimentelor consumate, se reduce considerabil riscul de apariție a anumitor afecțiuni, asigurându-se astfel o sănătate bună a corpului și posibilitatea de a realiza activitățile zilnice fără probleme.