Noul pasaj rutier peste calea ferată, care va fi construit în zona Tăietura Turcului, este promovat de Primăria Cluj-Napoca ca o soluție miraculoasă care va rezolva problema traficului din zonă. Ceea ce autoritățile locale nu spun însă este că, pentru pietoni și bicicliști, nu este prevăzută nicio soluție! Cei care vor dori să traverseze liniile de tren pe jos sau pe bicicletă, vor trebui să „stea la barieră”, la o trecere la nivel cu calea ferată, modernizată ce-i drept, dar la fel de „sătească”.
În prezent, în zonă trec destul de puține trenuri: 5-10 pe oră, în funcție de traficul de marfă. Însă linia se va aglomera după introducerea trenului metropolitan, adăugându-se încă 6-8 trenuri pe oră. Se va ajunge deci la o medie de cel puțin 15 trenuri pe oră, astfel că bariera ar trebui să coboare la fiecare 4 minute. Dacă luăm în calcul un interval de siguranță, oamenilor care vor dori să traverseze pe aici le va rămâne foarte puțin timp să o facă, fiind de multe ori forțați să aștepte chiar și zeci de minute pentru ca bariera să se ridice. Culmea că această trecere la nivel cu șinele va fi chiar lângă o viitoare stație a trenului metropolitan, deci un loc cu circulație pietonală intensă!
Într-o postare de ieri, Asociația Pro Infrastructură atrage atenția asupra gravității acestei situații, prognozând chiar că foarte multe persoane își vor pierde viața în accidente din cauza acestei decizii:
„Barieră criminală la Tăietura Turcului, feriți linia!
Ministerul Transporturilor va emite în curând Autorizația de Construire (AC) pentru una dintre cele mai mari aberații post-decembriste în materie de infrastructură: păstrarea unei treceri la nivel cu potențial mortal concomitent cu execuția unui pasaj rutier nou în buricul Clujului.
În timp ce toată lumea civilizată se străduiește să separe traficul feroviar de cel rutier, pietonal și ciclist, pentru siguranță și încurajarea transportului sustenabil, administrația marelui oraș de 5* Cluj-Napoca s-a așezat în poziția ghiocel în fața autorităților centrale și a avizat inepția menținerii trecerii la nivel.
Probabil primarul Boc a fost mulțumit că se face un pasaj rutier nou peste calea ferată folosit de șoferii aducători de voturi. La sol, „loserii” care nu au mașină personală, cei care vor merge pe jos sau cu trenul metropolitan, ori „hipsterii” cu biciclete care lucrează în parcul industrial Tetarom sau au drum pe-acolo își vor risca viața într-un soi de haltă rurală de secol 19.
În 18 iunie (detalii aici: https://bit.ly/48K0JNz) v-am explicat riscurile mortale pe care le aduce prostia menținerii trecerii la nivel, mai ales în contextul în care acolo este stație/gară în proiectul trenului metropolitan, și beneficiile aduse de soluția salvatoare: SUBtraversarea dedicată pietonilor și cicliștilor și DESFIINȚAREA trecerii la nivel, adică a conflictului de trafic rutier-feroviar-pietonal.
În ciuda eforturilor noastre, publice și din birourile bine ferecate cu chei deținute de „speciali”, prostia va fi dusă până la capăt și se va executa un pasaj rutier superior păstrându-se la sol trecerea la nivel.
Așa că acum, în ceasul al 13-lea, ministrul Grindeanu este singurul care mai poate opri această absurditate. În decizia sa politică stă soluția salvatoare: subtraversarea pietonală, un simplu tub de beton pe sub calea ferată. Dar firește că Grindeanu nu va face nimic, fiind prea ocupat să iasă la televizor și să se plângă când administrațiile locale mai atente la nevoile cetățenilor, precum cea din Timișoara, refuză să înghită pe nemestecate proiecte ilogice și periculoase.
Este doar o chestiune de timp până când „soluția” avizată la Tăietura Turcului își va lua tributul de vieți omenești.
Și ca să știți de la noi, au mâinile pătate de sânge toți cei care au girat prin semnătură aberația de față: proiectantul DB Engineering & Consulting, constructorul Arcada și liderul de asociere Alstom, avizatorul local Primăria Cluj-Napoca cu al ei primar Boc, păstoriți de beneficiarul lucrării CFR Infrastructură prin directorii săi și, nu în ultimul rând, ministrul nepăsător Grindeanu.”
Unul dintre puținii politicieni locali care s-a implicat în rezolvarea acestei probeme este Viorel Băltărețu, deputat USR de Cluj și potențial candidat la funcția de primar al municipiului. Pe 14 septembrie, parlamentarul a trimis o întrebare către ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, legată de acest subiect. Răspunsul a venit pe 9 octombrie: ministrul confirmă că nu va există un pasaj subteran pentru pietoni, că vor fi nevoiți să stea la coadă la barieră, dar… trecerea la nivel va fi prevăzută cu dale elastice și va fi largă pentru a încăpea trotuare și piste de biciclete! Deci tot ca la țară, ca într-o haltă din mijlocul pustietății, dar puțin mai elegant, că doar sunt fonduri europene.
Este clar că pentru proiectele importante ale Clujului, cum este trenul metropolitan, culoarul de mobilitate nord, metroul etc. ar fi nevoie de întâlniri dese între proiectanții care la lucrează la toate acestea, pentru a nu mai apărea astfel de soluții aberante, greu de schimbat ulterior.
Vă mulțumesc pentru aprecieri. Cu adevărat, soluția propusă de Primărie nu abordează nici problemele de trafic actuale din zonă, nici nu oferă o alternativă modernă și sigură pentru pietoni, călători și bicicliști care traversează calea ferată.
Din perspectiva mea de clujean preocupat de viitorul orașului nostru, cred cu tărie în soluțiile moderne și sigure pentru infrastructură. Cu atât de multe proiecte importante în dezvoltare pentru oraș, precum trenul metropolitan, metroul, centura metropolitană și altele, consider că este esențial să investim într-o infrastructură care să promoveze transportul sustenabil și siguranța tuturor locuitorilor noștri.
Aștept cu nerăbdare să contribui la dezvoltarea unei abordări mai inovatoare și la găsirea soluțiilor potrivite pentru această problemă. Orașul nostru merită cele mai bune soluții posibile.