Iată o întrebare pe care foarte mulți dintre noi și-au pus-o de ieri dimineață! Cum a fost posibil ca acest candidat, cotat cu șanse minime, să obțină un asemenea rezultat spectaculos în alegeri? Aici e lista mea (subiectivă) cu 10 motive pentru care acest lucru s-a întâmplat:
- Hillary Clinton a fost o candidată slabă și o alegere proastă a Partidului Democrat. Fără o carismă deosebită sau idei inovatoare, ea a făcut totul ca la carte, promițând continuitate într-un moment în care oamenii doreau schimbare. De asemenea, s-au acumulat scandalurile legate de trecutul ei, în special din perioada când a fost secretar de stat, fapt care i-a pus la îndoială credibilitatea.
- Bernie Sanders a fost scos din joc prin fraudă, în cursul alegerilor primare din Partidul Democrat. I-au fost restricționate posibilitățile de adresare, nu a fost finanțat sau ajutat, în timp ce toți liderii partidului plus președintele republicii o susțineau pe Hillary. O parte din electoratul lui Sanders a fost dezamăgit de comportamentul democraților și nu s-a prezentat la vot. Bernie avea, conform sondajelor, șanse mai mari decât Hillary de a-l învinge pe Trump.
- Trump a fost candidatul anti-sistem pe care și-l doreau americanii. Clinton era reprezentantul tipic al status-quo-ului, al elitelor politice vechi, detestate de majoritatea alegătorilor. Votanții lui Donald Trump sunt o masă eterogenă cu idei foarte diferite, dar care au în comun ura față de clasa politică actuală, văzând în alegerea lui o metodă de a se revolta față de situația din prezent.
- Donald Trump a știut să folosească social media și mediul online în general, generând foarte multă notorietate cu fonduri minime, pe când doamna Clinton a fost mai de modă veche (deși e puțin mai tânără decât el), folosind experți de PR și focus groups, rezultând de aici un mesaj castrat, lipsit de curaj, care nu s-a mulat deloc bine pe stilul publicului prezent pe internet.
- Excesul de corectitudine politică a generat o contra-reacție, lucru care s-a văzut în diversitatea de motivații pe care le aveau susținătorii lui Trump. Dacă mai era nevoie de vreo dovadă că cenzura și ascunderea gunoiului sub preș nu au cum să aducă rezultate pozitive, alegerile din SUA tocmai au dat-o, republicanul fiind votat chiar și de către mulți minoritari care s-au săturat să fie protejați în mod ipocrit de liberali.
- Populismul lui Trump a prins la publicul din Statele Unite, lucru care trebuia să fie evident pentru democrați încă de anul trecut, când Bernie Sanders a avut o ascensiune spectaculoasă din același motiv. Blamarea imigranților ilegali pentru problemele societății și dorința (imposibil de pus în practică) de a renunța la acordurile bilaterale de liber schimb se pare ca au atins coarda sensibilă a multora.
- A fost subestimată mișcarea alt right, o nouă alternativă de dreapta care are o influență tot mai mare în mediul online (lucru foarte vizibil la momentul Brexit), dar pe care media tradițională a ignorat-o, preferând să dea crezare sociologilor și sondajelor clasice, care nu aveau cum să cuantifice influența ei, reieșind astfel surpriza din ziua alegerilor.
- Administrația Obama s-a erodat după 8 ani de guvernare, chiar dacă stătea bine ca popularitate. Cetățenii americani nu și-au dorit “un al treilea mandat al lui Obama”, ci ceva nou și diferit, fapt insuficient sesizat de analiști. De altfel, foarte rar s-a întâmplat în istoria alegerilor americane ca după două mandate consecutive ale unui președinte să fie ales un altul de la același partid.
- Clasa mijlocie din State are probleme mari, nu și-a revenit complet după Marea Recesiune, deși șomajul a scăzut, dar salariile sunt mici, multe joburi nou create fiind în domenii prost plătite. Automatizarea își spune cuvântul, iar numărul de slujbe în domeniile de vârf este insuficient, ca și numărul celor pregătiți să le ocupe. Trump și Sanders au fost cele două speranțe (în forme diferite) pentru muncitori, așa că au votat cu cel ajuns în finală.
- Nostalgia trecutului a fost o temă importantă, mai ales că procentul de participare la vot pentru cetățenii vârstnici este mult mai mare decât la tineri. Sloganul “Make America Great Again” se baza tocmai pe această idealizare a “vremurilor bune”, care se pare că a prins la mulți, deși revenirea la o perioadă anterioară mai simplă, mai inocentă și mai prosperă este o utopie, însă votul nu e întotdeauna rațional.
Sunt probabil mulți alți factori care au determinat victoria lui Donald Trump. Cert este că vor urma vremuri interesante, atât pentru America cât și pentru restul lumii, inclusiv pentru noi, deoarece suntem afectați indirect de deciziile luate la Washington.