Dacă ai călătorit cu avionul, sigur îți amintești că însoțitoarea de bord spune că dacă există o scădere a presiunii în cabină, măștile de oxigen cad din tavanul avionului. Iar primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îți pui masca înainte să ajuți pe cel de lângă tine. Întocmai ca în această situație, să ai grijă de tine nu este deloc un gest egoist (mai ales) când ai copii. Până la urmă, nu ești de mare folos dacă nu ai o stare bună în ceea ce privește sănătatea.
Când ai copii ești tentat să faci totul pentru ei. Poate și pentru că există această percepție a părintelui care sacrifică totul pentru copiii săi. Dar, de cele mai multe ori, părinții ajung să se neglijeze, iar acest lucru afectează în mod direct copilul.
Schimbă perspectiva: un părinte fericit înseamnă un copil fericit
Desigur, exemplul cu masca de oxigen este indiscutabil într-o astfel de situație excepțională. Dar cum se poate aplica asta în viața de zi cu zi? Poate cel mai important lucru este să înțelegi, ca părinte, că dacă tu ești bine cu tine, vei avea o disponibilitate fizică și emoțională mai mare pentru copilul tău. Iată câteva idei pentru a avea grijă de tine, mai ales când ești părinte:
- Ai grijă de starea ta fizică. Odihnește-te, mănâncă sănătos, fă mișcare. Încearcă să nu te cramponezi de clișeele din social media și adaptează-te programului tău. Fie că alegi mai multe legume și fructe, fie că te plimbi prin parc jumătate de oră, orice acțiune de acest fel contribuie la sănătatea ta fizică. Bea multă apă și alege somnul în detrimentul timpul petrecut seara pe telefon sau la televizor;
- Mergi la un control periodic la stomatolog, cel puțin o dată pe an. Este bine cunoscut cât de groaznic este disconfortul creat de durerea de dinți. Ai grijă de sănătatea ta orală și mergi la fiecare șase luni (sau măcar o dată pe an) la dentist, pentru păstrarea sănătății dinților și gingiilor. Fă un detartraj periodic și nu amâna diverse proceduri, precum un implant dentar, mai ales dacă este vorba de o urgență. Cei de la Ciso Medical au o tehnică de implant rapid, în 24 de ore! În plus, îi dai copilului tău un exemplu și poți evita o eventuală frică de dentist;
- Lasă-i pe cei din jur să te ajute. Studiile au arătat că epuizarea emoțională a părinților nu poate fi depășită cu soluții de moment. Este foarte important să te înconjuri cu oameni care te pot ajuta să gestionezi mai bine provocările care vin odată cu viața de părinte. Nu doar că te va ajuta să ai puțin timp pentru tine, dar va obișnui copilul să socializeze și vei diminua posibilitatea unei anxietăți de separare;
- Încearcă să ai așteptări adaptate realității tale. Viața cu un copil, mai ales în primele luni, este destul de complicată. Nu te aștepta să revină la „normal” prea repede și conștientizează că ești într-un proces de regândire a normalului. Simțul umorului ajută întotdeauna, așa că încearcă să vezi mereu partea amuzantă, chiar și cele mai obositoare situații. Un râs bun este una dintre cele mai bune forme de detensionare.
Creșterea unui copil este din ce în ce mai provocatoare într-o lume tot mai complicată. Părinții sunt copleșiți de diverse stiluri de parenting, de tot mai multe îndatoriri și presiuni pentru a menține un echilibru între viața de familie și cea profesională. Tocmai de aceea, este tot mai important să ai grijă de sănătatea ta fizică și mintală, ca să poți crea un mediu propice dezvoltării copilului tău.